7 κακές συνήθειες που καλό είναι να κόψεις | αρμονικη ζωη , ευ ζην , ψυχολογια | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
8:00
1/7

7 κακές συνήθειες που καλό είναι να κόψεις

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Αυτά είναι τα μυστικά για περισσότερη ευτυχία

Όσον αφορά τη βελτίωση του εαυτού και αυτή τη διαρκώς άπιαστη αίσθηση της αγάπης προς τον εαυτό τους, πολλοί βιάζονται να σκεφτούν όλα τα πράγματα που πρέπει να αρχίσουν να κάνουν για μια καλύτερη, πιο υγιή ρουτίνα – αλλά σπάνια σκέφτονται τις συνήθειες που μπορούν να σταματήσουν για την άμεση ευημερία τους.

Είναι αλήθεια ότι η αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά όταν πρόκειται για συνήθειες και προσωπικές ιδιορρυθμίες, καθώς αυτές οι συμπεριφορές τείνουν να ζουν έξω από τη συνείδησή μας, εξηγεί η Wendy Wood, συγγραφέας του “Good Habits, Bad Habits”. Το να βρεις αρκετή ώθηση για να γυμναστείς, να τηρήσεις έναν νέο προϋπολογισμό για να ξεφορτωθείς τα χρέη σου ή να ασχοληθείς με τους αγαπημένους σου είναι από τις πρώτες συνήθειες που θέλουν να κάνουν οι άνθρωποι. Αλλά ο εντοπισμός πιο λεπτών προσωπικών τάσεων δεν είναι τόσο απλός, ακόμη και για κάποιον που διερευνά επιλογές θεραπείας.

Η καλύτερη προσέγγιση για να πετύχεις πραγματικά έναν, μερικούς ή όλους τους στόχους της προσωπικής σου ανάπτυξης, είναι να αντιμετωπίσεις τις πιο ύπουλες ιδιοσυγκρασίες που σε παγιδεύουν σε μια αρνητική νοοτροπία. Το να βοηθήσεις τον εαυτό σου να αποφύγει την επιθυμία να συγκρίνεται με άλλους, να μένει σε αρνητικά εμπόδια και να κρατά τοξικό θυμό, είναι συχνά το κλειδί για να ξεκλειδώσεις πλήρως τις δυνατότητές σου. 

Η αποχή από τα social media για μια εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σου υγεία

 

Παλιά συνήθεια: Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους ανθρώπους γύρω σου
Νέο σχέδιο: Σκέψου τι σε κάνει ξεχωριστή

Πολλοί από εμάς έχουμε έναν φίλο που δημοσιεύει τέλεια έργα χειροτεχνίας ή γνωρίζουμε έναν συνάδελφο γονέα που δεν χάνει ποτέ το ένα σημαντικό γεγονός του παιδιού του, αλλά το να μένει κανείς στο σημείο που υστερεί δεν είναι χρήσιμο. «Μαθαίνοντας να εστιάζουμε στον εαυτό μας αντί στους άλλους, μπορούμε να μειώσουμε το άγχος μας, να αυξήσουμε την ευτυχία και την αυτοεκτίμησή μας και να ζήσουμε μια πιο σκόπιμη και αυθεντική ζωή», λέει η ψυχολόγος Renee Exelbert. Προτείνει να γιορτάζεις τις δυνάμεις και τις νίκες σου (ακόμα και τις μικροσκοπικές!) και να κάνεις πράγματα που σου φέρνουν ευτυχία χωρίς εξωτερική επικύρωση.

Παλιά συνήθεια: Ανάληψη ευθύνης για τα πάντα
Νέο σχέδιο: Αναθέτεις τις ευθύνες εκεί όπου ανήκουν

Είτε χειρίζεσαι ένα μεγάλο έργο στη δουλειά είτε σχεδιάζεις μια οικογενειακή επανένωση, είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα να κάνεις το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς για να είσαι σίγουρη ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι τέλειο. «Φερόμαστε σαν να είμαστε υπεύθυνοι για κάθε αποτέλεσμα που βιώνουμε», λέει η Amy Johnson, συγγραφέας του “The Little Book of Big Change”. «Αδυνατούμε να αναγνωρίσουμε πόσα πολλά συμβαίνουν αβίαστα». 

Παλιά συνήθεια: Να παρακολουθείς ποιος σε απογοητεύει
Νέο σχέδιο: Παρατήρησε ποιος σε εκπλήσσει ευχάριστα

Είναι δύσκολο να ξεχάσεις φίλους που δεν ενδιαφέρθηκαν για σένα όταν ήσουν άρρωστη ή δεν ήταν εκεί σε μια σημαντική στιγμή. «Αυτή η ‘συλλογή αδικίας’ μας κάνει να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο και όχι μισογεμάτο», λέει η Exelbert. «Δείξε ευγνωμοσύνη για όσους εμφανιστούν. Αυξάνει την ευτυχία μας, βελτιώνει τις κοινωνικές σχέσεις και την αυτοεκτίμηση και αυξάνει τη μακροζωία μας». Δοκίμασε να ξεκινήσεις ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης: Κάθε μέρα, γράψε μερικές προτάσεις για κάτι για το οποίο είσαι ευγνώμων. 

Παλιά συνήθεια: Ελέγχεις συνεχώς το τηλέφωνό σου
Νέο σχέδιο: Κάνε σκόπιμα διαλείμματα

Βάλε το τηλέφωνό σου κάπου μακριά όταν είσαι με φίλους και οικογένεια. «Δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε μετά από τόσο πολύ χρόνο στο διαδίκτυο. Αυτή η πρακτική συντομεύει το εύρος της προσοχής μας», λέει η Lori Whatley, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του “Connected & Engaged”. Επιπλέον, προσθέτει, «η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη και το άγχος». Δοκίμασε να εξασκήσεις την ενσυνειδητότητα - Η παραμονή στην παρούσα στιγμή θα ενισχύσει τη συναισθηματική σου ευεξία.

Παλιά συνήθεια: Ψώνια για την ευτυχία
Νέο σχέδιο: Απόλαυσε τις άυλες χαρές και εμπειρίες

«Τόσο μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας ξοδεύεται κυνηγώντας σωματικά πράγματα που πιστεύουμε ότι θα μας κάνουν ευτυχισμένους», λέει η Johnson. «Οι επόμενες διακοπές και το να χάσεις μερικά κιλά δεν οδηγούν ποτέ σε μόνιμη ευτυχία». Μαθαίνοντας την ανιψιά σου πώς να διαβάζει, περνώντας περιπέτειες με φίλους - άυλες εμπειρίες σαν αυτές μας δίνουν πραγματική, ουσιαστική ευτυχία.

Παλιά συνήθεια: Υπερβολική σκέψη
Νέο σχέδιο: Εστίασε σε αυτά που μπορείς να ελέγξεις

Η υπερβολική σκέψη μπορεί να μας οδηγήσει στο να αγωνιούμε για διάφορα, όπως η διατύπωση ενός email ή γεγονότα που δεν ελέγχουμε. Για να αποτρέψεις τις σκέψεις που φεύγουν από τον έλεγχό σου, θα πρέπει να καταλάβεις εάν έχεις εμμονή με κάτι που μπορείς πραγματικά να αλλάξεις. Αν ναι, αφιέρωσε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να αναλάβεις δράση και, στη συνέχεια, απόσπασε την προσοχή σου με μια δραστηριότητα όπως μια ταινία ή άσκηση.

Παλιά συνήθεια: Κρατάς κακίες
Νέο σχέδιο: Χαλάρωσε και πήγαινε παρακάτω

Ακόμα κι αν ξέρεις ότι ο συνάδελφός σου μίλησε άσχημα για εσένα, η επανεξέταση κάτι τέτοιου πληγώνει μόνο εσένα. Η συγκράτηση του θυμού και η καταστολή των συναισθημάτων θυμού μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Η συγχώρεση, από την άλλη, μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιείς σχέσεις και βελτιωμένη ψυχική υγεία. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να συγχωρήσεις το άτομο αυτό, μπορείς να αποφασίσεις ότι είναι δικό του πρόβλημα, όχι δικό σου, και να δεσμευτείς για μια νέα αρχή.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ