Τι πρέπει να προσέχεις όταν κοιμάσαι με κάλτσες στο κρεβάτι

01.11.2023
Τι πρέπει να προσέχεις όταν κοιμάσαι με κάλτσες στο κρεβάτι
Σε πολύ κόσμο αρέσει να φοράμε κάλτσες στο κρεβάτι, ιδιαίτερα τον χειμώνα, αλλά οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικές με αυτήν τη χουχουλιάρικη συνήθεια.

Και αυτό γιατί οι κάλτσες που φορούν πολλοί άνθρωποι στο κρεβάτι, είναι βρώμικες σαν το χαλάκι της πόρτας - κυριολεκτικά και όπως λένε οι ειδικοί, είναι ένας ακόμη λόγος που το κρεβάτι θα μπορούσε να σου δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία σου. Και ο λόγος είναι ότι οι κάλτσες μαζεύουν τα χειρότερα μικρόβια - συμπεριλαμβανομένων των περιττωμάτων - στα σεντόνια σου. Και αυτά τα μικρόβια συσσωρεύονται εκεί, τη μία νύχτα μετά την άλλη, μαζί με αηδιαστικά πράγματα όπως τα ακάρεα της σκόνης.

Μια βρετανική εταιρεία στρωμάτων που ονομάζεται MattressNextDay, πήρε δείγματα από τις κάλτσες που φορούσαν επτά άτομα από το πρωί μέχρι το βράδυ και διαπίστωσε ότι ήταν ακόμα πιο βρώμικες από ένα τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, ένα από τα πιο βρώμικα πράγματα που έχουμε στο σπίτι μας. Στην πραγματικότητα, τα βρώμικα δείγματα κάλτσας έμοιαζαν ακριβώς τα ίδια με αυτά που πήραν από ένα χαλάκι πόρτας - μέχρι το αηδιαστικό γεγονός ότι περίπου τα μισά δείγματα είχαν βακτήρια που ονομάζονται Pseudomonas aeruginosa. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις, είναι κάτι που εξαπλώνεται από κατσαρίδες και τα βακτήρια τους.

Πέντε αναπάντεχες συνήθειες που πρέπει να κόψεις για να κοιμάσαι καλύτερα το βράδυ

Για να συνδέσει τις κάλτσες με την υγιεινή πριν τον ύπνο, η εταιρεία ρώτησε στη συνέχεια 1.000 ενήλικες και διαπίστωσε ότι από το 18% που παραδέχτηκε ότι φορούσε κάλτσες στο κρεβάτι, μόνο το 30% φορούσε ένα νέο ζευγάρι τη νύχτα. Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι (κάτι παραπάνω από το 12%) φορούν στο κρεβάτι τις ίδιες κάλτσες που είτε φορούσαν στα παπούτσια τους όλη μέρα, είτε πάτησαν στο πάτωμα των αποδυτηρίων και μάζεψαν βρωμιά, τρίχωμα κατοικίδιων, ψίχουλα και οτιδήποτε άλλο από όλο το σπίτι. Και όλο αυτό το μετέφεραν στα «καθαρά» σεντόνια τους.

Μια μελέτη του 2007 από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Υγιεινής διαπίστωσε ότι το πάτωμα της κουζίνας μπροστά από τον νεροχύτη είναι το δέκατο πιο βλαβερό μέρος σε ολόκληρο το σπίτι - διπλάσιο σε μικρόβια από το κάθισμα της τουαλέτας και περίπου 12 φορές πιο βλαβερό από το τηλεχειριστήριο.

Οι επαγγελματίες του κλάδου καθαρισμού έχουν επίσης επισημάνει ότι επειδή το δάπεδό σου είναι η μεγαλύτερη επιφάνεια στο σπίτι σου, είναι φυσικό τα μικρόβια και οι ρύποι να παρασκευάζονται εκεί, ειδικά σε σημεία που μπορεί να είναι υγρά. Και μετά περπατάς σε αυτό το υγρό και βρώμικο πάτωμα με τις κάλτσες σου. Είναι ένας φαύλος κύκλος.

5 συνθετικά υφάσματα που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία σου

Η Anna Chacon, δερματολόγος από το Μαϊάμι και συνεργάτης του MyPsoriasisTeam.com, έιναι πιο καθησυχαστική: «Το να φοράς κάλτσες στο σπίτι και μετά να ξαπλώνεις στο κρεβάτι γενικά δεν αποτελεί πρόβλημα υγείας. Μπορεί να προσφέρει άνεση και ζεστασιά. Ωστόσο, εάν οι κάλτσες σου είναι βρώμικες ή ιδρωμένες, είναι καλή πρακτική να τις αλλάζεις πριν πέσεις στο κρεβάτι για να διατηρήσεις καλή υγιεινή».

Η Carlie Gasia, από την πλευρά της, η οποία είναι coach ευεξίας στο Sleep Advisor, συμφωνεί ότι το να φοράς κάλτσες στο κρεβάτι έχει κάποια οφέλη, όπως την τόνωση της κυκλοφορίας, αλλά τονίζει ότι πρέπει να είναι καθαρές. «Οι βρώμικες κάλτσες μπορούν να συσσωρεύσουν βακτήρια που έχουν τη δυνατότητα να εξαπλωθούν στο κρεβάτι σου, προκαλώντας πιθανούς κινδύνους για την υγεία», λέει. «Αυτό είναι αλήθεια ακόμα κι αν κρατάς τις κάλτσες σου μόνο όταν φοράς παπούτσια: «Οι κάλτσες σου μπορούν ακόμα να συσσωρεύουν βρωμιά και βακτήρια. Επίσης, εάν τα πόδια σου τείνουν να ιδρώνουν, οι κάλτσες σου μπορεί να συγκρατούν βακτήρια που έχουν μεταφερθεί από τα παπούτσια σου», επισημαίνει.

Ποια είναι τα 10 πράγματα που καλό είναι να έχεις πάντα μέσα στην τσάντα σου

Το συμπέρασμα: Το να έχεις κάλτσες μόνο για τον ύπνο και να τις φοράς κάθε βράδυ στο κρεβάτι δεν αποτελεί ανησυχία για την υγεία - αλλά είναι πολύ άσχημο αν δεν τις πλένεις συχνά και αν δεν αλλάζεις τα σεντόνια σου όσο συχνά θα έπρεπε. Αυτό στο οποίο συμφωνούν οι ειδικοί είναι: Φόρεσε παντόφλες εσωτερικού χώρου για το σπίτι και το βράδυ πλύνε τα πόδια σου και φόρεσε καθαρές κάλτσες πριν κοιμηθείς.

Για να κάνεις καλύτερο και πιο ασφαλή ύπνο!

Τελευταία τροποποίηση στις 02.11.2023 - 15:00