Αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένη; Οι 4 καθημερινές συνήθειες που μπορεί να είναι ο ύπουλος λόγος

19.10.2023
Αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένη; Οι 4 καθημερινές συνήθειες που μπορεί να είναι ο ύπουλος λόγος
Ας μη χρεώνουμε μόνο στην έλλειψη ύπνου την όποια έξτρα κούραση μπορεί να νιώθεις. Ιδού τι άλλο μπορεί να φταίει.

Τα επίπεδα ενέργειας μας, μοιάζουν πολλές φορές με ένα δύσκολο παζλ, με κάθε κομμάτι να αφορά κάτι που κάνουμε (ή δεν κάνουμε) κάθε μέρα. Πράγματα όπως το τι τρώμε, το πόσο κινούμαστε, ακόμα και το πόσο ηλιακό φως λαμβάνουμε, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο πόσο κουρασμένες νιώθουμε. Και μερικές φορές, δεν έχει να κάνει με το πόσο κοιμόμαστε, αλλά περισσότερο με ορισμένες καθημερινές συνήθειες που μπορεί να μας κλέβουν την ενέργειά μας χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Παρακάτω, θα διαβάσεις για 4 καθημερινές συνήθειες που μπορεί να είναι ο ύπουλος λόγος πίσω από την κούρασή σου.

Συνήθεια 1: Παράλειψη πρωινού

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και είναι κάτι που το έχουμε ακούσει πολλές φορές. Αλλά μέσα στη φασαρία της πρωινής ρουτίνας, είναι συχνά το πρώτο πράγμα που μπορεί να ξεφύγει από το πρόγραμμα.

Το να παραλείπεις το πρωινό είναι σαν να προσπαθείς να ξεκινήσεις το αυτοκίνητό σου χωρίς βενζίνη - απλά δεν λειτουργεί. Το σώμα σου ήταν νηστικό όλη τη νύχτα και το πρωί, λαχταράει τροφή για να ξεκινήσει η μέρα. Και αν ανήκεις σε όσους δεν πεινάνε ποτέ το πρωί, σκέψου την ιδέα να ξεκινήσεις από κάτι ελαφρύ. Ένα φρούτο ή μια χούφτα ξηροί καρποί μπορεί να είναι μια καλή αρχή.

Breakfast + dinner = brinner, η νέα τάση για το τελευταίο γεύμα της ημέρας

Συνήθεια 2: Παραμέληση του νερού

Το νερό είναι σαν τον αφανή ήρωα του σώματός μας. Είναι πάντα εκεί, κάνει τη δική του δουλειά, βοηθώντας κάθε κομμάτι μας να λειτουργεί ομαλά. Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό, το σώμα μας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρήσει τα πάντα σε ισορροπία και αυτή η επιπλέον προσπάθεια μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένες.

Δεν χρειάζεται να πίνεις λίτρα νερού ή να μεταφέρεις ένα μπουκάλι νερό παντού (εκτός αν το θέλεις). Αλλά η συνειδητή προσπάθεια να πίνεις περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι.

Πόσο νερό την ημέρα είναι ιδανικό για τον οργανισμό σου

Συνήθεια 3: Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης

Ο καφές είναι το μαγικό ρόφημα που ξεκινάει τα πρωινά μας. Είναι ζεστός, ανακουφιστικός και μας δίνει αυτή την ώθηση που χρειαζόμαστε για να κινηθούμε. Είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα να βασιζόμαστε στον καφέ ή σε άλλα ροφήματα με καφεΐνη για να μας κρατήσουν σε εγρήγορση, ειδικά όταν η μέρα είναι μεγάλη και η ενέργειά μας μειώνεται. Ένα φλιτζάνι το πρωί μετατρέπεται γρήγορα σε τρία ή τέσσερα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και ενώ η καφεΐνη μας δίνει μια γρήγορη ενεργειακή ώθηση, μπορεί να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η καφεΐνη κοντά στο βράδυ μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε. Μπορεί να μας κρατά σε κατάσταση ταραχής, ακόμα κι αν καταφέρουμε να κοιμηθούμε. Κάτι που φυσικά θα δημιουργήσει κούραση την επόμενη ημέρα.

5 συνήθειες σχετικές με τον καφέ που μπορεί να μην κάνουν καλό στην υγεία σου

Συνήθεια 4: Κόλλημα στις οθόνες

Στον σημερινό κόσμο, οι οθόνες είναι παντού - τηλέφωνα, tablet, υπολογιστές, τηλεοράσεις. Μας συνδέουν με το σήμερα, μας ενημερώνουν, μας ψυχαγωγούν. Αλλά το να ξοδεύεις πολύ χρόνο κοιτάζοντας τις οθόνες μπορεί να γίνει ένας ύπουλος τρόπος να επηρεάσεις την ενέργεια σου.

Τα μάτια μας δεν είναι σχεδιασμένα για να καρφώνονται στις οθόνες όλη μέρα. Είναι πολύ δουλειά γι 'αυτά και μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνησή τους, πονοκεφάλους και ένα γενικό αίσθημα εξάντλησης. Επιπλέον, το να κολλάμε στις οθόνες συχνά, σημαίνει ότι καθόμαστε ή ξαπλώνουμε για μεγάλες περιόδους.

Το σώμα μας λατρεύει την κίνηση και όταν είμαστε κολλημένες σε ένα σημείο, η ενέργειά μας εξαφανίζεται. Είναι σαν να έχεις ένα αυτοκίνητο στο ρελαντί για πάρα πολύ ώρα. Τελικά, θέλει απλώς να κινηθεί.

5 τρόποι με τους οποίους ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη μπορεί να επηρεάσει το σώμα σου

Λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Όλα είναι θέμα ισορροπίας. Χρειάζεται να κάνεις διαλείμματα από τις οθόνες κάθε ώρα περίπου. Σήκω, τεντώσου, περπάτησε ή απλά κοίταξε έξω από το παράθυρο. Οτιδήποτε για να δώσεις στα μάτια και το σώμα σου μια αλλαγή σκηνικού.

Τελευταία τροποποίηση στις 19.10.2023 - 12:20