Πόσο νερό την ημέρα είναι ιδανικό για τον οργανισμό σου

05.11.2021
Πόσο νερό την ημέρα είναι ιδανικό για τον οργανισμό σου
Είναι πραγματικά πολύ καλό να εστιάζουμε στην ενυδάτωση του οργανισμού μας, γιατί είναι σημαντικό για την υγεία μας. Αλλά να ξέρεις ότι δεν είναι απαραίτητο να πίνεις τέσσερα λίτρα νερό την ημέρα, τα οποία θεωρούνται ως ιδανική κατανάλωση.

Γιατί όμως το να πίνεις σταθερά τέσσερα λίτρα νερό την ημέρα μπορεί να είναι υπερβολικό; Λάβε υπόψη σου ότι το σώμα σου δεν λαμβάνει νερό μόνο από το πόσιμο νερό. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι οι Αμερικανοί λαμβάνουν έως και το 22% της πρόσληψης νερού από τροφές - συμπεριλαμβανομένων των ποτών και ροφημάτων όπως το γάλα και οι χυμοί, τα φρούτα και τα λαχανικά, ακόμη και τα συσκευασμένα τρόφιμα όπως το γιαούρτι και τα ζυμαρικά.

Κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες σε νερό. Η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, το επίπεδο δραστηριότητας, η διατροφή, το κλίμα και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στο πόσο νερό μπορεί να χρειαζόμαστε πραγματικά. Αυτός είναι ο λόγος που τέσσερα λίτρα την ημέρα δεν είναι ότι καλύτερο για όλους. Φυσικά, υπάρχουν στιγμές που δεν είσαι σε ισορροπία, αλλά μια δουλειά που κάνουν τα νεφρά είναι να ρυθμίζουν πόσο αλάτι και νερό κρατάς και πόσο αποβάλλεις με τα ούρα σου. Με αυτόν τον τρόπο, τα νεφρά βοηθούν να επιστρέψεις σε μια ισορροπημένη κατάσταση.

Μπορεί όμως η υπερβολική κατανάλωση νερού - ή η πολύ μικρότερη του κανονικού- να είναι επικίνδυνη;

Όταν πίνεις περισσότερο νερό από ό,τι χρειάζεσαι - ή δεν πίνεις όσο χρειάζεσαι – (σε υγιή άτομα), προκαλεί λίγο άγχος στα νεφρά, όμως τα νεφρά προσπαθούν πολύ καλά να σε βοηθήσουν να επανέλθεις σε ισορροπία οπότε γενικά θα είναι εντάξει. Ωστόσο, εάν ένα άτομο έχει υποκείμενες ασθένειες, το να πίνει πολύ νερό ή όχι αρκετό, μπορεί πραγματικά να προκαλέσει προβλήματα.

Χρειάζεται να πίνεις περισσότερο νερό;

Λοιπόν, σημαντική ερώτηση: Πώς ξέρεις αν χρειάζεται να ενυδατωθείς περισσότερο; Για τους υγιείς νέους ενήλικες, το να πίνεις όταν διψάς είναι ο καλύτερος τρόπος. Για τα παιδιά και τα μεγαλύτερα άτομα, η καθοδήγηση είναι πιο δύσκολη, γιατί γενικά τη στιγμή που φτάνουν να διψούν, μπορεί να είναι πιο προβληματική. Καθώς μεγαλώνεις, η ικανότητά σου να αισθάνεσαι την κατάσταση του νερού του σώματός σου, αρχίζει να μειώνεται. Για τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, εάν γνωρίζεις ότι πρόκειται να ασκηθείς, να εργαστείς στον κήπο ή να είσαι δραστήρια, τότε σκέψου να πιεις λίγο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά. Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα σε βοηθήσει να παραμείνεις σε ισορροπία νερού.

Πώς μπορείς λοιπόν να καταλάβεις εάν λαμβάνεις αρκετό ή πολύ νερό;

Αν τα ούρα σου έχουν πολύ αχνό χρώμα και ουρείς κάθε ώρα ή τόσο συχνά που διαταράσσεται η ποιότητα της ζωής σου, τότε είναι πιθανό να καταναλώνεις πάρα πολλά υγρά. Αλλά γενικά, εάν καταναλώνεις τόσο πολύ νερό και άλλα ποτά, που ουρείς τόσο συχνά επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής σου, τότε θα πρέπει να προσπαθήσεις να πίνεις λιγότερο και να δεις πώς νιώθεις.