Αυτές είναι οι καλύτερες στάσεις ύπνου για να αποφύγεις πόνους και πόνους και τραυματισμούς

06.11.2021
Αυτές είναι οι καλύτερες στάσεις ύπνου για να αποφύγεις πόνους και πόνους και τραυματισμούς
Οι συμβουλές από έναν ειδικό ύπνου

Ο ύπνος είναι, πρώτα και κύρια, μια θεραπευτική κατάσταση, μια περίοδος κατά την οποία ολόκληρο το σύστημά μας επισκευάζεται και αναπληρώνεται για βέλτιστη υγεία και λειτουργία. Είναι επίσης μια περίοδος που νιώθεις εντελώς άνετη, χαλαρή και αποσυντονισμένη από τον κόσμο γύρω σου. Αλλά και πάλι, είναι πιθανό να ξυπνήσεις την επόμενη μέρα με πόνους - ακόμα και με τραυματισμούς - λόγω μιας συγκεκριμένης θέσης στην οποία τυχαίνει να κοιμάσαι.

Η Lauri Leadley, κλινική εκπαιδεύτρια ύπνου και πρόεδρος του Valley Sleep Center, ενός ανεξάρτητου διαγνωστικού κέντρου ύπνου, προειδοποιεί ότι "ναι, μπορεί να τραυματιστείς ενώ κοιμάσαι, και μπορεί να κυμαίνεται από κάτι μικρό, όπως ο πόνος στον ώμο, σε κάτι σημαντικό, όπως η συμπίεση της σπονδυλικής στήλης". Η Leadley λέει ότι οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί από τον ύπνο μπορεί να είναι ο δύσκαμπτος αυχένας, οι πόνοι στους ώμους ή ο πόνος στην πλάτη. Λιγότερο συνηθισμένες αλλά πιο σοβαρές μπορεί να περιλαμβάνουν έναν διογκωμένο δίσκο ή μετατοπισμένα πλευρά, τα οποία αποδίδει σε διαφορετικά είδη στάσεων ύπνου.

Κράμπες: Πώς προκαλούνται και τι μπορείς να κάνεις για να τις αντιμετωπίσεις;

Ποιες στάσεις ύπνου μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό;
Αν και φαίνεται ότι δεν μπορείς να ελέγξεις το αν θα τραυματιστείς ενώ κοιμάσαι, υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορείς να προσπαθήσεις να λάβετε εάν ξυπνάς με πόνο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την εκπαίδευση του εαυτού σου να αποφεύγει ορισμένες στάσεις ή ορισμένα μαξιλάρια. Η Leadley λέει: "Ο ύπνος με το χέρι πάνω από το κεφάλι ή στον ώμο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνους τραυματισμούς. Ο ύπνος με ένα μαξιλάρι που επιτρέπει στο λαιμό σου να ξεκουράζεται σε περίεργες γωνίες ή ο ύπνος με τα πόδια ψηλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άβολες καταστάσεις".

Μια άλλη προβληματική στάση είναι να κοιμάσαι μπρούμυτα, κάτι που η Leadley λέει ότι πρέπει να αποφεύγεται, αν είναι δυνατόν. "Ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να επιβαρύνει την πλάτη και τον λαιμό και μπορεί να προκαλέσει περισσότερες στροφές και ανησυχία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η εμβρυακή στάση επίσης δεν συνιστάται, καθώς η υπερβολική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσει ενόχληση στον αυχένα και την πλάτη, ενώ το κουλούριασμα μπορεί επίσης να περιορίσει την αναπνοή".

Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου για να αποφύγεις τον πόνο;
Η Leadley εξηγεί ότι είναι καλό να προσπαθείς να κοιμηθείς ενώ είσαι ξαπλωμένη ανάσκελα. "Κοιμήσου σε ίσια θέση με τα χέρια κάτω από τα πλάγια και ανάσκελα, αν μπορείς. Είναι λιγότερο πιθανό να τραβήξεις έναν μυ ή να μετατοπίσεις ένα πλευρό (ένα πιο ακραίο σενάριο) εάν δεν είσαι τεντωμένη. Ο ύπνος ανάσκελα σε βοηθά επίσης να ανακουφίσεις τον πόνο στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη."

Μια άλλη καλή θέση για ύπνο είναι στο πλάι - αλλά και πάλι, όχι με τρόπο που να είναι πολύ σφιχτά κουλουριασμένος όπως στην εμβρυακή. "Αυτό επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη να παραμείνει σε ουδέτερη θέση και βοηθά με τον πόνο στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη", προσθέτει η Leadley.