4 νυχτερινές συνήθειες που μπορούν να εγγυηθούν έναν καλό ύπνο

4 νυχτερινές συνήθειες που μπορούν να εγγυηθούν έναν καλό ύπνο
H εξαντλητική ρουτίνα μας οδηγεί μερικές φορές στο να παραμελούμε σημαντικά πράγματα για την υγεία μας, όπως για παράδειγμα, τον ύπνο. Δεν είναι σπάνιες οι φορές που ανεξάρτητα από το πόσο κουρασμένοι είμαστε, δεν μπορούμε απλώς να κλείσουμε τα μάτια μας και να κοιμηθούμε καλά. Η εξήγηση είναι απλή: τείνουμε να υιοθετούμε κακές συνήθειες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία μας και συνεπώς στην ποιότητα του ύπνου μας.

Διάβασε παρακάτω μερικές από τις νυχτερινές συνήθειες που μπορούν να εγγυηθούν έναν καλό ύπνο.

Άλλαξε τις θέσεις ύπνου

Η καλύτερη θέση ύπνου είναι ανάσκελα. Είναι σίγουρα καλό για τη σπονδυλική στήλη και το πίσω μέρος του λαιμού, αλλά μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό και υπνική άπνοια. Από την άλλη, ο ύπνος με το στομάχι πιεσμένο έχει περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα. Αυτή η θέση σε αναγκάζει να γυρίσεις το κεφάλι σου, κάτι που μπορεί να καταλήξει να είναι πολύ επώδυνο για το πάνω μέρος του σώματός σου.

Εάν κοιμάσαι στο πλάι, μπορείς να μειώσεις την πίεση στη σπονδυλική σου στήλη, αλλά οι γοφοί σου θα επηρεαστούν. Στην εμβρυική θέση, οι μύες χαλαρώνουν φυσικά και η παλινδρόμηση και η καούρα μειώνονται. Ωστόσο, αυτή η θέση μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή. Συμπερασματικά, είναι καλύτερο να αλλάζεις θέση κάπου κάπου για να έχεις έναν ξεκούραστο ύπνο.

4 λόγοι για τους οποίους κάνεις καλύτερο ύπνο με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σου

Προσπάθησε να κοιμάσαι πάντα την ίδια ώρα

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι ο ύπνος καθορίζεται από έναν κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή ένα 24ωρο βιολογικό ρολόι που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Έτσι, για να κοιμάσαι καλά και να σηκώνεσαι ξεκούραστη, είναι απαραίτητο να υιοθετήσεις έναν σταθερό ρυθμό όσον αφορά την ώρα του ύπνου.

Το να ξυπνάς αργά το πρωί θα καθυστερήσει την επόμενη ώρα για ύπνο και αυτό θα έχει αντίκτυπο στον ύπνο της επόμενης νύχτας, εάν αυτή η συμπεριφορά γίνει επαναλαμβανόμενη. Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε όσο το δυνατόν πιο τακτικό ρυθμό για να νιώθουμε κάποια κούραση που μας προειδοποιεί ότι είναι ώρα να πάμε για ύπνο.

Το κρεβάτι είναι μόνο για ύπνο

Το κρεβάτι πρέπει να θεωρείται ως χώρος αφιερωμένος αποκλειστικά στον ύπνο. Οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα ασύμβατη με τον ύπνο θα πρέπει να αποφεύγεται. Επομένως, δεν πρέπει να παρακολουθούμε σειρές του Netflix για ώρες, να τρώμε ή να διαβάζουμε στο κρεβάτι.

Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι να πηγαίνουμε για ύπνο μόνο όταν θέλουμε να κοιμηθούμε. Εάν δεν σου έρχεται ύπνος, είναι καλύτερα να σηκωθείς από το κρεβάτι. Η παραμονή στο κρεβάτι μπορεί να προκαλέσει άγχος που θα κάνει πολύ πιο δύσκολο τον ύπνο σου. Το κρεβάτι μας είναι πρώτα και κύρια ένας χώρος χαλάρωσης όπου πρέπει να κρατάμε μακριά όλες τις αρνητικές σκέψεις.

Γιατί ξυπνάω στις 3 τα ξημερώματα και πώς μπορώ να ξανακοιμηθώ;

Ένα ελαφρύ δείπνο θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα

Για να κοιμάσαι καλύτερα, είναι καλύτερο να τρως ένα ελαφρύ δείπνο και σχεδόν πάντα την ίδια ώρα. Είναι απολύτως απαραίτητο να αποφύγεις να τρως ένα πολύ βαρύ γεύμα πριν πας για ύπνο.

Προσοχή όμως: το θέμα δεν είναι να μην φας καθόλου γιατί αναπόφευκτα θα ξυπνήσεις με μια τρομερή λαχτάρα να επιτεθείς στο ψυγείο σου. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεις τα ενεργειακά ποτά, όπως ο καφές και οποιαδήποτε άλλη καφεΐνη - δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα καλό τσάι από βότανα πριν πας για ύπνο!

Τελευταία τροποποίηση στις 07.11.2023 - 11:47