Μιλάς στον ύπνο σου; Πού οφείλεται και πώς θα το ελέγξεις 

Μιλάς στον ύπνο σου; Πού οφείλεται και πώς θα το ελέγξεις 
Το να μιλάς στον ύπνο σoυ χωρίς να το γνωρίζεις είναι αρκετά συνηθισμένο. Μελέτες έχουν δείξει ότι έως και το 66% των ανθρώπων έχουν μιλήσει στον ύπνο τους κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Και παρόλο που η ομιλία στον ύπνο είναι συνήθως ακίνδυνη και δεν απαιτεί ιατρική θεραπεία, μπορεί να ενοχλήσει τον σύντροφό σου και να τον εμποδίσει να κοιμηθεί όσο θέλει. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τι σε κάνει να μιλάς στον ύπνο σου και τι μπορείς να κάνεις για αυτό.

Γονίδια

Οι ειδικοί δεν μπορούν να ονομάσουν τον ακριβή λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι μιλούν στον ύπνο τους. Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να κληρονομηθεί σε οικογένειες. Μελέτες στη Φινλανδία και την Ιαπωνία έχουν διαπιστώσει ότι τα δίδυμα συχνά μιλάνε στον ύπνο κάτι που μπορεί να συνυπάρχει με υπνοβασία και εφιάλτες. Ορισμένοι ερευνητές λένε ότι οι γονείς που μιλάνε στον ύπνο τους είναι πιο πιθανό να έχουν παιδιά που μιλούν στον ύπνο τους.

4 λόγοι για τους οποίους κάνεις καλύτερο ύπνο με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σου

Στέρηση ύπνου

Ο καθένας μπορεί να μουρμουρίζει στον ύπνο του, αλλά ορισμένοι παράγοντες και ειδικά η στέρηση ύπνου, μπορεί να οδηγήσουν σε ομιλία στον ύπνο. Οι ειδικοί στην ιατρική πιστεύουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που κοιμούνται μιλούν όταν είναι αγχωμένοι ή στερούνται ύπνου. Όταν δεν ξεκουραζόμαστε αρκετά, μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό μας και την ποιότητα του ύπνου μας.

Διαταραχές ύπνου

Η ίδια η ομιλία στον ύπνο είναι μια διαταραχή ύπνου γνωστή ως somniloquy. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή, αλλά τα άτομα με άλλες διαταραχές ύπνου έχουν αυξημένο κίνδυνο να ενοχλήσουν τους συντρόφους τους με κάποια φλυαρία. Οι γιατροί πιστεύουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της υπνοβασίας και των εφιαλτών.

Ορισμένα φάρμακα

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο ως παρενέργεια. Τα φάρμακα που μπορούν να οδηγήσουν σε ορισμένες συμπεριφορές ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας στον ύπνο, συνήθως επηρεάζουν τον έλεγχο των μυών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν ο μυϊκός μας τόνος είναι αυξημένος, μπορεί να οδηγήσει σε κλωτσιές, γροθιές, πηδήματα από το κρεβάτι και ομιλία. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως, όπως ορισμένα αντικαταθλιπτικά, μπορούν να σε κάνουν να φλυαρείς στον ύπνο σου.

Η έλλειψη ύπνου μας κάνει πιο εγωιστές - Τα αποτελέσματα νέας έρευνας έχουν μεγάλο ενδιαφέρον

Πώς να ελέγξεις την ομιλία στον ύπνο

Δεν υπάρχει γνωστός τρόπος για να μειώσεις την ομιλία στον ύπνο, αλλά η αλλαγή κάποιων συνηθειών μπορεί να μας βοηθήσει να την έχουμε υπό έλεγχο. Διάβασε μερικές συμβουλές για υγιεινό ύπνο:

  • Απόφευγε τα βαριά γεύματα κοντά στην ώρα του ύπνου
  • Φτιάξε ένα άνετο κρεβάτι με ποιοτικό στρώμα και μαξιλάρια
  • Απόφευγε την καφεΐνη αργά το απόγευμα και το βράδυ
  • Διατήρησε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου κάθε μέρα
Τελευταία τροποποίηση στις 23.11.2023 - 11:12