Κυκλαδίτικο όνειρο

16.08.2007
Η τουριστική ανάπτυξη έχει χτυπήσει την πόρτα του νησιού για τα καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Φολέγανδρος έχει χάσει την ομορφιά της.

Η τουριστική ανάπτυξη έχει χτυπήσει την πόρτα του νησιού για τα καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Φολέγανδρος έχει χάσει την ομορφιά της. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε να χαθεί η αγνότητα του νησιού μας», είπε στο ΛΟΙΠΟΝ ο πρόεδρος της κοινότητας Ελευθέριος Βενιός, που έχει καταφέρει να μετουσιώσει σε πράξη τον πολεοδομικό κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπονται οι φωτεινές επιγραφές στα καταστήματα! «Τηρείται από όλους και αν κάποιος παρεκκλίνει, απλώς φροντίζουμε να τον συμμορφώνουμε. Εκείνο που θέλουμε είναι να διατηρήσουμε το παραδοσιακό στοιχείο και το έχουμε πετύχει. Αυτό είναι που αρέσει. Δίχως, βέβαια, να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υποδομές στο νησί τέτοιες που να ικανοποιούν τους επισκέπτες μας». Τους θερινούς μήνες η πρόσβαση στο νησί είναι τακτική και σύντομη, επιτρέποντας στους τουρίστες να απολαύσουν τις ομορφιές του. Την εντυπωσιακή Χώρα με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις πλατείες, το Κάστρο της, που στέκει ψηλά προσφέροντας μοναδική θέα, αλλά και την Εκκλησία της Παναγίας στο βράχο πάνω από τη Χώρα. Επίσης, το πέτρινο δημοτικό σχολείο του νησιού, το οποίο χτίστηκε με χρήματα που πρόσφερε ο Ανδρέας Συγγρός. Αν τύχει και έχει μπουνάτσα πράγμα σπάνιο τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε μια επίσκεψη στην περίφημη Χρυσοσπηλιά στα βόρεια, όπου έχουν βρεθεί σπασμένα αγγεία και ρωμαϊκή δεξαμενή νερού, μπορεί να μπει στο πρόγραμμα.

Πού θα κολυμπήσετε
Διάφανα νερά και ερημικές αμμουδιές είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που θα βρει κανείς στις παραλίες του νησιού, τις οποίες μπορεί να προσεγγίσει είτε με τα πόδια είτε με καϊκι. Τα Χοχλίδια στον Καραβοστάτη είναι οικογενειακή παραλία με άμμο και βότσαλο, δίπλα της η Βάρδια, πιο νότια το Κάτεργο με ψιλό βότσαλο και τιρκουάζ νερά, ενώ ψιλή άμμο έχει η Αγκάλη. Στο Λειβαδάκι συχνάζουν οι γυμνιστές, ενώ με τα πόδια μπορεί κανείς να προσεγγίσει τις παραλίες στα Βορεινά και στον Άγιο Γεώργιο.

Επώνυμοι φίλοι
Η Φολέγανδρος είναι ο αγαπημένος προορισμός αρκετών επωνύμων εδώ και αρκετές δεκαετίες. Κάποιοι, μάλιστα, φροντίζουν κάθε χρόνο να περνούν λίγες μέρες στο νησί, είτε μένοντας σε κάποιο από τα ξενοδοχεία είτε αράζοντας τα σκάφη τους σε μικρή απόσταση από το νησί. Όπως κάνει συχνά πυκνά όποτε του επιτρέπουν οι περιστάσεις ο Γιώργος Βουλγαράκης, αλλά και ο Σωκράτης Κόκκαλης με το δικό του σκάφος. Το νησί αποτελεί σταθμό και για τη δημοσιογράφο Έλλη Στάη, καθώς και για το συνάδελφό της Γιάννη Καψή.

Πώς θα πάτε, πού θα μείνετε, τι θα φάτε
Χρειάζονται σχεδόν 10 με 11 ώρες για να «πιάσει» το συμβατικό πλοίο από τον Πειραιά στο λιμάνι του Καραβοστάτη, ενώ σχεδόν οι μισές με τα ταχύπλοα. Η σύνδεση τους καλοκαιρινούς μήνες είναι καθημερινή, ενώ υπάρχουν και τοπικά δρομολόγια από τη Σύρο, την Πάρο, τη Νάξο και τις δυτικές Κυκλάδες. Υπάρχουν δωμάτια για όλα τα γούστα στο νησί που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται συνεχώς. Έτσι, στον Καραβοστάτη το ξενοδοχείο «Αnemi» αλλά και το «Πέλαγος» είναι δύο ιδανικές επιλογές, ενώ στη Χώρα ξεχωρίζει το μαγευτικό «Chora Resort». Υπάρχει, βέβαια, και η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Όσον αφορά στο φαγητό, δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε τη ματσάτα, τα τοπικά μακαρόνια συνοδευμένα με κοκκινιστό κόκορα ή κουνέλι. Στην Άνω Μεριά η «Κυρα-Μαρία» είναι κλασική επιλογή γι αυτό το γεύμα, ενώ στη Χώρα, στην πιάτσα, στον «Κρητικό» θα βρείτε ψητά της ώρας και κλασική ελληνική κουζίνα.