Εσύ γνώριζες ότι τα δάκρυά σου μπορεί να τρέχουν αλλά δεν είναι ποτέ ίδια; Μπορεί να τα έχεις δοκιμάσει και να μοιάζουν υφάλμυρα όμως η σύστασή τους είναι κάτι παραπάνω από αυτό που βλέπεις και γεύεσαι.
Μια μέρα η φωτογράφος Rose-Lynn Fisher αναρωτήθηκε αν τα δάκρυα της θλίψης θα είχαν διαφορετική εμφάνιση σε σχέση με τα δάκρυα της χαράς κι έτσι άρχισε να τα εξερευνεί από κοντά κάτω από ένα μικροσκόπιο.
Μελέτησε πάνω από 100 διαφορετικά κρυσταλλωμένα ανθρώπινα δάκρυα και εμπνεύστηκε το φωτογραφικό project της το οποίο και ονόμασε The Topography of Tears (Η τοπογραφία των δακρύων) που παρουσιάστηκε στο Smithsonian’s College of Arts and Sciences. Mετά το έκανε και βιβλίο.
«Ξεκίνησα το project σε μια περίοδο με πολλά δάκρυα λόγω αλλαγών και απωλειών οπότε είχα πολύ φρέσκο υλικό». Κάνοντας μια επέμβαση αντικατάστασης του ισχίου της και βλέποντας ένα κομμάτι του κατάλαβε ότι ουσιαστικά δεν βλέπουμε τίποτα από τον εσωτερικό μας κόσμο και ξαφνικά διερωτήθηκε πώς μοιάζουν τα ανθρώπινα δάκρυα.
Όπως εξήγησε ο Joseph Stromberg του Smithsonian’s College of Arts and Sciences, τα ανθρώπινα δάκρυα χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: βασικά, αντανακλαστικά και ψυχικά. Όλα τους περιέχουν οργανικές ουσίες συμπεριλαμβανομένων αντισωμάτων και ενζύμων, ωστόσο κατηγορία από κατηγορία διαφέρει ως προς τα μόρια. Τα δάκρυα που παράγονται λόγω συναισθημάτων π.χ. περιέχουν ορμόνες που βασίζονται σε πρωτεΐνες συμπεριλαμβανομένης και της εγκεφαλίνης, ενός φυσικού καταπραϋντικού που εκκρίνει ο οργανισμός όταν κυριεύεται από στρες. Όπως προσθέτουν δε και άλλοι ειδικοί, οι μεταβλητές που χαρακτηρίζουν ένα δάκρυ είναι πολλές: η χημεία, το ιξώδες, ο ρυθμός εξάτμισης, το υπόβαθρο, ακόμα και οι ρυθμίσεις του μικροσκοπίου.
Και ιδού του λόγου το αληθές! Δείτε πόσο διαφορετικά είναι τα δάκρυα πένθους, τα δάκρυα αλλαγής, όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια αλλά και όταν γελάμε.