Την προέλευση του ονόματός του εξήγησε με story του ο Μαυρίκιος Μαυρικίου που έχει την ονομαστική του εορτή. Όπως λοιπόν μας εξήγησε, γιορτάζει ανήμερα της Αγίας Μαύρας και πήρε το όνομά του από τον παππού του, Μαυρίκιο, που γεννήθηκε 3 Μαΐου. Όμως ο καλλιτέχνης δεν πρόλαβε να τον γνωρίσει.
«Έχω ακούσει τόσα γι' αυτόν και ας μην τον γνώρισα ποτέ. Ακόμα μου λένε ιστορίες για το πόσο καταπληκτικός άνθρωπος ήταν» έγραψε.
Παρότι υπάρχει Άγιος Μαυρίκιος που γιορτάζει την 1η Ιουλίου και την 27η Δεκεμβρίου, ο καλλιτέχνης προφανώς βαπτίστηκε στο όνομα της Αγίας Μαύρας για να τιμηθεί και ο παππούς του.
Ο Μαυρίκιος ευχήθηκε στον εαυτό του χρόνια πολλά ευχαριστώντας για όλα όσα έχει, την οικογένειά του, τους μαθητές του αλλά και όλους όσους του εύχονται.
Για την ιστορία, η κάρα της Αγίας σώζεται στον ομώνυμο ιερό ναό Κοιλανίου στη Λεμεσό, την πόλη που ζει ο Μαυρίκιος και η οικόγενειά του ενώ τμήμα των λειψάνων της βρίσκεται στην ιερά μονή Κύκκου στο Τρόοδος.
Η Αγία Μαύρα μαζί με τον σύζυγό της Τιμόθεο τιμώνται από την Εκκλησία στις 3 Μαΐου. Ήταν ένα νιόπαντρο ζευγάρι που ζούσε στη Θηβαΐδα της Αιγύπτου τον 3ο αιώνα επί αυτοκράτορος Διοκλητιανού. Μαρτύρησαν με σταυρικό θάνατο, επειδή αρνήθηκαν να αποκηρύξουν την πίστη τους.
Η Αγία Μαύρα είναι πολιούχος της Λευκάδας, από την οποία πήρε το νησί το όνομά του κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας (Santa Maura).
Στην Κύπρο την ημέρα της Αγίας Μαύρας δεν εργάζονταν για να μην γεμίσει το σπίτι «μαύρες» (κατσαρίδες). Και στην παλιά Αθήνα οι νοικοκυρές δεν έπιαναν βελόνα, για να μη βγάλουν στο πρόσωπο σπυριά (που τα έλεγαν και «μαύρες»).