Υπήρξε μια εποχή που το να «πειράζεις» τον καφέ σου ήταν το απόλυτο trend. Πότε; Γύρω στο 2018. Οι wellness influencers ήταν στα καλύτερά τους, σχεδόν ανεξέλεγκτοι, με φανατικές κοινότητες να ορκίζονται σε latte με κουρκουμά και εσπρέσο με βούτυρο. Είχαμε ακόμη και μωβ latte από λουλούδι butterfly pea και ροζ ροφήματα με σκόνη παντζαριού. Ήταν μια τρελή, πανάκριβη εποχή.
Μετά, σχεδόν απότομα, όλη αυτή η τρέλα έσβησε. Τα συμπληρώματα έδωσαν τη θέση τους στο ωμό, μη παστεριωμένο γάλα και μέλι. Το γάλα βρόμης εξορίστηκε. Το μηλόξυδο έγινε το αγαπημένο των influencers και η ιδέα να βάλεις μια κουταλιά βούτυρο στον καφέ σου άρχισε να μοιάζει γελοία. Όταν λοιπόν σου λέω ότι υπάρχει ένα πράγμα που επέζησε, τόσο της μόδας όσο και της παρακμής, να ξέρεις ότι πρόκειται για έναν πραγματικό νικητή. Μιλάω, φυσικά, για το κολλαγόνο.
Εδώ και χρόνια, ανακατεύω κολλαγόνο στον πρωινό μου καφέ. Είτε είναι καφές, matcha, είτε smoothie, η άγευστη λευκή σκόνη μπαίνει μέσα από συνήθεια. Πλέον το κάνω τόσο αυτόματα όσο το να βουρτσίζω τα δόντια μου. Και σύμφωνα με τη διατροφολόγο Jessica Shand, αυτή είναι μια εξαιρετική συνήθεια. «Το κολλαγόνο είναι μια ανθεκτική πρωτεΐνη και δεν καταστρέφεται με τη θερμότητα, οπότε είναι ιδανικό για να το προσθέτεις στον καφέ ή το matcha σου. Προσφέρει μια δόση αμινοξέων και μπορεί να μειώσει την αγχωτική επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό.»
Τι προσφέρει ο καφές με κολλαγόνο;
Πέρα από το ότι μειώνει το άγχος και το τρέμουλο που προκαλεί η καφεΐνη, η προσθήκη κολλαγόνου έχει πολλά άλλα οφέλη. «Το κολλαγόνο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη στους ιστούς του σώματος και λειτουργεί σαν "κόλλα" που μας συγκρατεί», εξηγεί η Shand. «Βοηθά το δέρμα, τους μυς, τα οστά, τα νύχια, τα μαλλιά και ακόμη και τα τοιχώματα του εντέρου μας.»
Είναι επίσης εξαιρετικό για όσους περνούν φάσεις όπως η περιεμμηνόπαυση ή η εμμηνόπαυση, όπου τα επίπεδα οιστρογόνων (η ορμόνη που κρατά το δέρμα ελαστικό και λαμπερό) μειώνονται. Το κολλαγόνο μπορεί να συμβάλει και στην ανακούφιση από πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς.
Έχει γεύση το κολλαγόνο στον καφέ;
Όχι. Εφόσον είναι άγευστο, δεν θα το καταλάβεις καθόλου. Ίσως μόνο να χρειαστεί να προσέξεις λίγο την υφή: αν βάλεις αρκετή ποσότητα, ανακάτεψε καλά ή χρησιμοποίησε μιξεράκι για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.
Το κολλαγόνο μετράει ως πρωτεΐνη;
Ναι, αλλά όχι όπως ένα φιλέτο σολομού ή μια μερίδα κοτόπουλο. «Το κοτόπουλο, για παράδειγμα, είναι καθαρή πρωτεΐνη, ενώ το κολλαγόνο είναι ένα συγκεκριμένο είδος πρωτεΐνης που βρίσκεται στους συνδετικούς ιστούς,» λέει η Shand.
Αν παρακολουθείς την πρόσληψη πρωτεΐνης σου, σκέψου το κολλαγόνο σαν ένα «μπόνους» και όχι σαν βασική πηγή. Δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, οπότε βοηθά δέρμα, αρθρώσεις και μαλλιά, αλλά δεν είναι ιδανικό για μυϊκή ενδυνάμωση.
Πώς να διαλέξεις καλό κολλαγόνο;
Η επιλογή καλού συμπληρώματος δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά αν δεν έχεις χρόνο να διαβάζεις κάθε ετικέτα. Η Shand προτείνει μερικά βασικά:
– Για θαλάσσιο κολλαγόνο, προτίμησε κάτι που να γράφει «καθαρό υδρολυμένο κολλαγόνο» και να είναι από βιώσιμη αλιεία.
– Για ζωικό (βοδινό) κολλαγόνο, ψάξε για «grass-fed», δηλαδή ζώα που τράφηκαν με χόρτο, αυτό σημαίνει λιγότερα χημικά, αντιβιοτικά και ορμόνες.
Όσο για το vegan κολλαγόνο, είναι μια καλή εναλλακτική για όσους ακολουθούν φυτική διατροφή, αλλά διατροφικά δεν φτάνει τα ζωικά. Περιέχει φυτικά συστατικά (όπως βιταμίνη C) που ενισχύουν την παραγωγή φυσικού κολλαγόνου από τον οργανισμό, χωρίς να είναι το ίδιο το κολλαγόνο.