Λατρεύεις τα φυστίκια; Δοκίμασε αυτό το bundt κεικ

04.02.2023
Λατρεύεις τα φυστίκια; Δοκίμασε αυτό το bundt κεικ
Η συνταγή που θα λατρέψεις - και είναι τέλεια για κέρασμα στους αγαπημένους σου!

Αν λατρεύεις τα φυστίκια και τα κέικ, αυτή η συνταγή είναι ιδανική για εσένα. Το κλειδί για την υγρή ψίχα και τη γλυκιά, νοσταλγική γεύση αυτού του κέικ είναι το στιγμιαίο μείγμα πουτίγκας φιστικιού, ένα κόλπο που έμαθε ο σεφ Joshua Pinsky από τη μητέρα του. Ένα απλό γλάσο lime και σαντιγί ρικότα κάνουν αυτή τη συνταγή να ξεχωρίζει. Δοκίμασε να φτιάξεις τη σαντιγί μια μέρα νωρίτερα: Θα πήξει και θα γίνει ακόμα πιο κρεμώδης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πώς να φτιάξεις σολομό Gochugaru με τραγανό ρύζι

Συστατικά (10 έως 12 μερίδες)

Για την τούρτα
Αντικολλητικό σπρέι μαγειρέματος
2¾ φλιτζάνια/351 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 συσκευασία μίγμα πουτίγκας με φυστίκια
1 κουταλιά της σούπας συν 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
¾ φλιτζάνι + 1 κουταλιά της σούπας πλήρες γάλα
¾ φλιτζάνι + 2 κουταλιές της σούπας/205 γραμμάρια πλήρες γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
9 μεγάλα ασπράδια αυγών
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
2½ φλιτζάνια συν 2 κουταλιές της σούπας/528 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
1¼ φλιτζάνια λάδι κανόλας
⅔ φλιτζάνι/85 γραμμάρια φιστίκια με κέλυφος, χοντροκομμένα


Για τη σαντιγί Ricotta
1⅓ φλιτζάνι/328 γραμμάρια ρικότα πλήρους γάλακτος
¼ φλιτζάνι βαριά σαντιγί
⅔ φλιτζάνι/68 γραμμάρια κοσκινισμένη ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο
Πρέζα αλάτι kosher


Για το γλάσο
2¼ φλιτζάνια/230 γραμμάρια κοσκινισμένη ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
¼ φλιτζάνι φρέσκος χυμός lime (από περίπου 2 μέτρια λάιμ)
½ φλιτζάνι/64 γραμμάρια ανάλατα ψημένα φιστίκια Αιγίνης, κομμένα σε φέτες ή χοντροκομμένα
Θαλασσινό αλάτι, για γαρνίρισμα

Η συνταγή για τάρτα καραμέλας και σοκολάτας

Εκτέλεση

Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς και κάλυψε μια φόρμα κέικ με τρύπα στη μέση με αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι. Σε ένα μεσαίο μπολ χτύπησε το αλεύρι, το μείγμα της πουτίγκας από φιστίκια και το baking powder. Σε ένα δεύτερο μεσαίο μπολ χτύπησε ελαφρά μαζί το γάλα, το γιαούρτι και την πάστα βανίλιας μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Συνδύασε τα ασπράδια και το αλάτι στο μπολ ενός μίξερ με σύρμα. Χτύπησε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, 1 με 2 λεπτά. Πρόσθεσε τη ζάχαρη, αύξησε την ταχύτητα του μίξερ στο υψηλό και χτύπησε μέχρι τα ασπράδια των αυγών να δημιουργήσουν σφιχτές κορυφές όταν ανασηκώνεις το μίξερ, (4 με 5 λεπτά).

Αφαίρεσε το μπολ από το μίξερ, πρόσθεσε το μείγμα αλευριού και το λάδι canola και ανακάτεψε τα απαλά στα ασπράδια των αυγών χρησιμοποιώντας μια λαστιχένια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να μην μείνει αλεύρι που δεν έχει ενσωματωθεί. Ανακάτεψε απαλά το μείγμα γάλακτος μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς και στη συνέχεια ανακάτεψε τα φιστίκια Αιγίνης μέχρι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα σε όλο το μείγμα.

Ρίξε το μείγμα ομοιόμορφα στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήσε μέχρι να ροδίσει ελαφρά το πάνω μέρος του κέικ, περίπου 60 έως 75 λεπτά. Άφησε το να κρυώσει για 10 λεπτά, στη συνέχεια γύρισε το κέικ σε μια σχάρα και άφησε το να κρυώσει εντελώς πριν το γλασάρεις.

Ενώ το κέικ κρυώνει, φτιάξε τη σαντιγύ ρικότα: Μετάφερε τη ρικότα στο μπολ του mixer με το εξάρτημα της λεπίδας και πρόσθεσε την παχύρρευστη κρέμα, τη ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, τον πολτό βανίλιας, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Χτύπησε το μέχρι το μείγμα να γίνει εντελώς λείο, σταματώντας και ξύνοντας τις πλευρές του mixer, 40 έως 60 δευτερόλεπτα συνολικά. Μετάφερε σε ένα μπολ, κάλυψε το με πλαστική μεμβράνη και βάλτο στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρεις.

Μόλις κρυώσει τελείως το κέικ, φτιάξε το γλάσο: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε τη ζάχαρη και το χυμό lime μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Το γλάσο πρέπει να είναι πολύ πηχτό αλλά να χύνεται. Εάν το γλάσο είναι πολύ αραιό, χτύπησε με 1 κουταλιά της σούπας επιπλέον ζάχαρη άχνη τη φορά. Εάν είναι πολύ πηχτό, χτύπησε με 1 κουταλάκι του γλυκού επιπλέον χυμό λάιμ τη φορά. Μετάφερε το γλάσο σε μια μεγάλη σακούλα με κομμένη τη γωνία και ρίξε το γλάσο πάνω από το κρύο κέικ, αφήνοντάς το να στάζει από τις πλευρές. Γαρνίρισε την κορυφή με τα φιστίκια Αιγίνης και πασπάλισε με θαλασσινό αλάτι. ΄΄Άφησε το να σταθεί μέχρι να δέσει το γλάσο, περίπου 20 λεπτά, και σέρβιρε με τη σαντιγί ρικότα.

Τελευταία τροποποίηση στις 04.02.2023 - 02:22