Πώς να φτιάξεις σολομό Gochugaru με τραγανό ρύζι

29.01.2023
Πώς να φτιάξεις σολομό Gochugaru με τραγανό ρύζι
Το Gochugaru, μια ήπια, αρωματική σκόνη κόκκινου πιπεριού, αναβαθμίζει αυτό το γρήγορο πιάτο με σολομό

Το Gochugaru, μια ήπια, αρωματική σκόνη κόκκινου πιπεριού, αναβαθμίζει αυτό το γρήγορο πιάτο με σολομό. Ως βασικό συστατικό στην κορεάτικη σπιτική μαγειρική, το gochugaru αποδεικνύει ότι ορισμένα τσίλι παρέχουν όχι μόνο θερμότητα, αλλά και φρουτώδη γλυκύτητα.

Τάρτα καπνιστού σολομού, μάραθου και μασκαρπόνε με βότανα

Συστατικά (4 μερίδες)
4 φιλέτα σολομού με δέρμα
Αλάτι Kosher και μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
4 φλιτζάνια μαγειρεμένο λευκό ρύζι
4 κουταλάκια του γλυκού gochugaru
2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου
2 κουταλιές της σούπας ξύδι ρυζιού
2 κουταλιές της σούπας κρύο, ανάλατο βούτυρο
Αγγούρια ή τουρσιά σε φέτες για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Η συνταγή για pierogi με λαχανάκια Βρυξελλών και kimchi

Εκτέλεση
Αλατοπιπέρωσε τον σολομό από όλες τις πλευρές. Ζέστανε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Πρόσθεσε το ελαιόλαδο και σόταρε τα φιλέτα σολομού με τη φλούδα προς τα κάτω μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή η επιδερμίδα, για 2 με 5 λεπτά. Η πορτοκαλί σάρκα του σολομού θα αρχίσει να γίνεται χλωμή κοραλλί καθώς η θερμότητα σιγά σιγά ανεβάζει τις πλευρές του ψαριού. Γύρισε προσεκτικά τον σολομό και μαγείρεψε τη δεύτερη πλευρά μέχρι να γίνει σφιχτή η σάρκα, άλλα 1 με 2 λεπτά. Μετάφερε τον σολομό σε ένα πιάτο με την πέτσα προς τα κάτω και κράτησε το τηγάνι με το λίπος στη φωτιά.

Πρόσθεσε το ρύζι στο λίπος στο τηγάνι και άπλωσε το σε μια ομοιόμορφη στρώση, συσκευάζοντάς το σαν να φτιάχνεις τηγανίτα ρυζιού. Μείωσε τη φωτιά σε μέτρια και μαγείρεψε μέχρι ο πάτος να ροδίσει ελαφρά και να ψηθεί, περίπου 5 λεπτά. Θα πρέπει να το ακούσεις να κροταλίζει. Γύρισε το ρύζι σαν τηγανίτα, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα αν χρειάζεται. Μπορεί να μην μπορείς να τα αναστρέψεις όλα σε ένα κομμάτι, αλλά δεν πειράζει. Μαγείρεψε μέχρι να ψηθεί ελαφρά από τη δεύτερη πλευρά, άλλα 1 με 2 λεπτά.

Ενώ ψήνεται το ρύζι, ανακάτεψε το gochugaru, το σιρόπι σφενδάμου, το ξύδι ρυζιού και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μικρό μπολ. Όταν γίνει το ρύζι, μοίρασε το ομοιόμορφα στα πιάτα. Στο άδειο πλέον τηγάνι, πρόσθεσε το μείγμα gochugaru και μαγείρεψε, ανακατεύοντας συνεχώς, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να φουσκώσει και να μειωθεί σημαντικά, 15 δευτερόλεπτα σε 1 λεπτό. Θα πρέπει να φαίνεται αρκετά κολλώδες. Σβήσε τη φωτιά και πρόσθεσε το κρύο βούτυρο, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει πλήρως και να ενσωματωθεί στο μείγμα του gochugaru. Ρίξε το γλάσο τον σολομό και σέρβιρε με αγγούρια ή πίκλες, αν θέλεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 29.01.2023 - 22:05