Αυτή η καθημερινή τροφή μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση αν δεν καταναλωθεί μέσα σε 3 ημέρες

21.05.2025
Αυτή η καθημερινή τροφή μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση αν δεν καταναλωθεί μέσα σε 3 ημέρες
Την καταναλώνουμε πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο, έχουμε συνηθίσει να την αποθηκεύουμε λανθασμένα, παρόλο που φαίνεται αθώα

Από μικρή ηλικία μαθαίνουμε να τελειώνουμε το φαγητό μας, ώστε να μην το σπαταλάμε. Καθώς μεγαλώνουμε, υιοθετούμε συνήθειες όπως να φυλάμε τα περισσεύματα από το φαγητό μας στο ψυγείο ή να τα αποθηκεύουμε σε δοχεία υπό κενό. Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάποια τρόφιμα, παρά τη φαινομενικά ακίνδυνη φύση τους, μπορούν να γίνουν επικίνδυνα αν δεν καταναλωθούν εγκαίρως. Το ρύζι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Το ρύζι μπορεί να σας δηλητηριάσει αν δεν αποθηκευτεί σωστά

Το ρύζι είναι το ιδανικό συνοδευτικό για κρέας ή ψάρι και συχνά μαγειρεύουμε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όση χρειαζόμαστε. Η αυθόρμητη λύση είναι να το βάλουμε στο ψυγείο για αργότερα. Ωστόσο, το μαγειρεμένο ρύζι μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, αν δεν αποθηκευτεί σωστά, εξαιτίας της πιθανής παρουσίας του βακτηρίου Bacillus cereus.

Το βακτήριο αυτό υπάρχει συχνά σε σπόρους του ωμού ρυζιού και μπορεί να επιβιώσει κατά το μαγείρεμα. Αν το μαγειρεμένο ρύζι μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετή ώρα, οι σπόροι αυτοί μπορούν να ενεργοποιηθούν και να πολλαπλασιαστούν. Στη συνέχεια, παράγουν τοξίνες που προκαλούν ναυτία, εμετό και διάρροια.

Πόσο καιρό μπορούμε να κρατήσουμε το μαγειρεμένο ρύζι;

Για να μειώσετε τον κίνδυνο δηλητηρίασης, είναι σημαντικό να κρυώσετε γρήγορα το μαγειρεμένο ρύζι. Μεταφέρετέ το σε ρηχό σκεύος και βάλτε το στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από τη στιγμή που το μαγειρέψατε. Η ιολόγος Océane Sorel εξηγεί σε βίντεό της στο Instagram:
«Αν βάλετε το ρύζι γρήγορα στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα και το καταναλώσετε μέσα σε τρεις ημέρες, δεν θα έχετε πρόβλημα!»

Επισημαίνει, επίσης, ότι:
«Συχνά είναι τα φαγητά που θεωρούμε ακίνδυνα και αφήνουμε εκτός ψυγείου για ώρες ή όλη τη νύχτα, που ευθύνονται για στομαχικές διαταραχές ή και δηλητηριάσεις».

Αντίστοιχα παραδείγματα επικίνδυνων τροφών είναι το κους κους, ο πουρές πατάτας ή οι σούπες σε σκόνη που έχουν ανασυσταθεί με νερό. Υιοθετώντας απλές αλλά σωστές συνήθειες αποθήκευσης, μπορείτε να προστατευτείτε από τροφικές δηλητηριάσεις. Μείνετε προσεκτικοί και φυλάτε σωστά τα περισσεύματα για μια ασφαλή και υγιεινή διατροφή.