Μην πετάς τα τσόφλια από τα αυγά. «Πάντρεψέ τα» με το χώμα στις γλάστρες σου και «σώσε» τα φυτά σου!

21.05.2025
Μην πετάς τα τσόφλια από τα αυγά. «Πάντρεψέ τα» με το χώμα στις γλάστρες σου και «σώσε» τα φυτά σου!
Image by freepik
Τα πρακτικά tips είναι πολλές φορές τα καλύτερα!

Κάθε φορά που βράζεις, τηγανίζεις ή σπας ένα αυγό για να φτιάξεις γλυκό ή αυγολέμονο, το πιο πιθανό είναι να πετάς το τσόφλι στα σκουπίδια, σωστά; Ώρα να το ξανασκεφτείς!

Αυτό που θεωρούσες άχρηστο, μπορεί να γίνει το καλύτερο φυσικό λίπασμα για τις γλάστρες σου. Τα τσόφλια αυγών είναι πλούσια σε ασβέστιο και μεταλλικά στοιχεία που βοηθούν τα φυτά σου να δυναμώσουν, να ανθίσουν και να αντέχουν καλύτερα στις ασθένειες.

Γιατί να τα βάλεις στις γλάστρες σου;

  • Δίνουν ασβέστιο στο χώμα, κάτι που χρειάζονται πολύ οι ντομάτες, οι πιπεριές και πολλά λουλούδια.
  • Απομακρύνουν τα σαλιγκάρια και τα σκουλήκια, γιατί τα τσόφλια τα ενοχλούν.
  • Βελτιώνουν την αποστράγγιση του νερού, όταν τα βάλεις στον πάτο της γλάστρας, βοηθούν να μη σαπίζουν οι ρίζες.
  • Είναι 100% φυσικά, οικονομικά και χωρίς χημικά. Και οικολογικά!

Πώς να τα χρησιμοποιήσεις:

1. Ξέπλυνέ τα καλά
Αφού χρησιμοποιήσεις το αυγό, ξέπλυνε το τσόφλι για να φύγουν υπολείμματα και μυρωδιές.

2. Άφησέ τα να στεγνώσουν καλά
Μπορείς να τα αφήσεις στον ήλιο ή να τα ψήσεις για 5-10 λεπτά στον φούρνο για αποστείρωση.

3. Θρυμμάτισέ τα
Με το χέρι, με ένα γουδοχέρι ή και στο multi. Όσο πιο ψιλά κομμάτια ή σκόνη, τόσο το καλύτερο.

4. Ρίξε τα στο χώμα
Μπορείς να τα ανακατέψεις με το χώμα ή να τα σκορπίσεις γύρω από τη ρίζα.

Extra tip: Μπορείς να τα φυλάς σε ένα βάζο -πλυμένα φυσικά- και να τα χρησιμοποιείς σταδιακά σε όλες τις γλάστρες σου.

Τελευταία τροποποίηση στις 21.05.2025 - 20:30