Η συνταγή για βουτυρωμένα ζυμαρικά με αμύγδαλα και ρόκα

22.01.2023
Η συνταγή για βουτυρωμένα ζυμαρικά με αμύγδαλα και ρόκα
Το καστανό βούτυρο, τα τραγανά αμύγδαλα και το πικάντικο λεμόνι συνθέτουν μια πλούσια αλλά ισορροπημένη σάλτσα για αυτά τα ζυμαρικά

Το καστανό βούτυρο, τα τραγανά αμύγδαλα και το πικάντικο λεμόνι συνθέτουν μια πλούσια αλλά ισορροπημένη σάλτσα για αυτά τα ζυμαρικά. Η ρόκα προσδίδει φρεσκάδα και ολοκληρώνει τα ζυμαρικά, μετατρέποντάς τα σε ένα γρήγορο γεύμα κατσαρόλας.

Ταλιατέλες με προσούτο και βούτυρο

Συστατικά (4 έως 6 μερίδες)
Ψιλό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
400 γραμμάρια σπαγκέτι ή λιγκουίνι
6 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 φλιτζάνι αμύγδαλα κομμένα σε φέτες
2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
¼ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, συν περισσότερα για γεύση
¼ φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, συν περισσότερο για γεύση
1 κουταλιά της σούπας ψιλοτριμμένο ξύσμα λεμονιού
100 γραμμάρια baby ή άγρια ρόκα χοντροκομμένη, baby kale ή σπανάκι (4 έως 5 φλιτζάνια)
Τριμμένη παρμεζάνα, για το σερβίρισμα

Ριζότο πράσου με μπιζέλια και πανσέτα

Εκτέλεση
Φέρε μια μεγάλη κατσαρόλα με πολύ αλατισμένο νερό σε βράση. Πρόσθεσε τα ζυμαρικά και μαγείρεψε μέχρι να μην είναι al dente, συνήθως ένα λεπτό ή 2 λιγότερα από τις οδηγίες της συσκευασίας. Αφαίρεσε περίπου 1 ½ φλιτζάνι νερό για τα ζυμαρικά και στη συνέχεια στράγγιξε τα ζυμαρικά.

Όσο ετοιμάζονται τα ζυμαρικά, σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώσε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μαγείρεψε, στροβιλίζοντας περιστασιακά, μέχρι να υποχωρήσει ο αφρός, τα στερεά του γάλακτος να ροδίσουν και το βούτυρο να μυρίζει καρύδι και να είναι φρυγανισμένο, για 3 με 4 λεπτά.

Πρόσθεσε τα αμύγδαλα, το δεντρολίβανο και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς και μαγείρεψε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι οι ξηροί καρποί να καβουρδιστούν και να έχουν ελαφρώς πιο σκούρο χρώμα, περίπου 1 λεπτό.

Πρόσθεσε περίπου 1 φλιτζάνι νερό στο τηγάνι και άφησε το να σιγοβράσει. Πρόσθεσε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μια μεγάλη πρέζα μαύρο πιπέρι, στη συνέχεια πρόσθεσέ τα στραγγισμένα ζυμαρικά και ανακάτεψε καλά. Πρόσθεσε τη ρόκα, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί. Σιγοβράσε για άλλο ένα λεπτό, αν χρειάζεται, για να πήξει η σάλτσα. Εάν το μείγμα φαίνεται στεγνό, πρόσθεσε περισσότερο νερό ζυμαρικών, 1 κουταλιά της σούπας τη φορά.

Δοκίμασε και πρόσθεσε περισσότερο αλάτι, νιφάδες κόκκινου πιπεριού και χυμό λεμονιού, αν χρειάζεται. Σέρβιρε με τριμμένη παρμεζάνα και περισσότερες νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, αν θέλεις.