Meghan Markle: Η δεύτερη εγκυμοσύνη και η αποβολή - "Ήξερα, καθώς αγκάλιαζα σφιχτά τον πρώτο μου παιδί, ότι έχανα το δεύτερο"

25.11.2020
Meghan Markle: Η δεύτερη εγκυμοσύνη και η αποβολή - "Ήξερα, καθώς αγκάλιαζα σφιχτά τον πρώτο μου παιδί, ότι έχανα το δεύτερο"
Η δούκισσα του Sussex μοιράζεται με όλο τον κόσμο μία από τις πιο σκληρές εμπειρίες της ζωής της

"The Losses We Share" ("Οι απώλειες που μοιραζόμαστε"). Έτσι τιτλοφορείται το άθρο άποψης που υπογράφει η Meghan, δούκισσα του Sussex και δημοσιεύεται σήμερα στους New York Times.

Ξεκινώντας με την αποκάλυψη της απώλειας του δεύτερου παιδιού της για το οποίο δεν γνώριζε κανείς κάτι, εν μέσω πανδημίας και ενόψει της φετινής γιορτής των Ευχαριστιών, η Meghan εξηγεί ότι ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε να μοιραστεί κάτι τόσο προσωπικό με όλο τον κόσμο είναι για να προτρέψει τους πάντες να κοιτάξουν δίπλα τους και να ασχοληθούν ο ένας με τον άλλον ουσιαστικά. Τονίζει μάλιστα ότι όλα ξεκινούν με τον πιο απλό τρόπο, τρεις λέξεις: "Are you OK?". Δύο οι λέξεις στα ελληνικά, λοιπόν, σύμφωνα με τη Meghan: "Είσαι εντάξει;"

Στην αρχή του άρθρου, όμως, η περιγραφή της στιγμής της αποβολής είναι αυτή που προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση.

Ήταν ένα πρωινό που Ιουλίου που ξεκίνησε όπως κάθε άλλη μέρα. Φτιάχνω πρωινό. Ταΐζω τα σκυλιά. Παίρνω τις βιταμίνες. Βρίσκω την κάλτσα που χάθηκε. Μαζεύω το χρωματιστό μολύβι που κύλησε κάτω από το τραπέζι. Μαζεύω τα μαλλιά μου αλογοουρά πριν σηκώσω τον γιο μου από την κούνια του.
Αφού άλλαξα την πάνα του, ένιωσα μια πολύ έντονη κράμπα. Έπεσα στο πάτωμα με εκείνον στην αγκαλιά μου, σιγοτραγουδώντας ένα νανούρισμα για να μείνουμε και οι δυο ήρεμοι, με τον χαρούμενο αυτόν σκοπό να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αίσθησή μου ότι κάτι πήγαινε στραβά.
Ήξερα, καθώς αγκάλιαζα σφιχτά τον πρώτο μου παιδί, ότι έχανα το δεύτερο.
Ώρες αργότερα, ήμουν ξαπλωμένη στο κρεβάτι του νοσοκομείου κρατώντας το χέιρ του συζύγου μου. Ένιωσα την ηρεμία της παλάμης του και φίλησα τα δάχτυτλά του, βρεγμένα από τα δάκρυα και των δυο μας. Με τα μάτια καρφωμένα στους κρύους λευκούς τοίχους, άρχισα να φαντάζομαι πως θα γιατρευόμασταν.
Θυμήθηκα μία στιγμή πέρσι, όταν ο Harry κι εγώ ολοκληρώναμε την περιοδεία μας στη Νότια Αφρική. Ήμουν κατάκοπη. Θήλαζα το μωρό μας και προσπαθούσα να φαίνομαι θαρραλέα μπροστά στον φακό.
"Είσαι εντάξει;", με ρώτησε ένας δημοσιογράφος. Του απάντησα ειλικρινά, μη γνωρίζοντας πόσοι πολλοί θα ταυτιζόταν τελικά με όσα έλεγα -νέες μανούλες, αλλά και παλιότερες, και όλοι όσοι, με τον δικό τους τρόπο, υπέφεραν σιωπηλά. Η απρόσμενη απάντησή σου φάνηκε να δίνει στον κόσμο άδεια να πουν κι εκείνοι τις αλήθειες τους. Όμως, δεν ήταν η ειλικρινής απάντηση που με βοήθησε περισσότερο, ήταν η ερώτηση αυτή καθαυτή.
'"Ευχαριστώ που ρωτάτε', απάντησα. 'Δεν με έχει ρωτήσει πολύς κόσμος αν είναι εντάξει'.
Καθισμένη στο κρεβάτι του νοσοκομείου, παρακολουθώντας την καρδιά του συζύγου μου να σπάει καθώς προσπαθούσε να συγκρατήσει και τα σπασμένα κομμάτια της δικής μου, συνειδητοποίησα ότι ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσει η όποιας μορφής ίαση είναι να ρωτήσεις πρώτα 'Είσαι εντάξει;'

Στη συνέχεια, η Meghan περιγράφει τις δυσκολίες που βιώνουμε όλοι στον πλανήτη αυτή τη στιγμή, τονίζοντας, ταυτόχρονα, πόσο ρευστά είναι όλα. Κάνει ειδική μνεία στον George Floyd και την Breonna Taylor, τη βία, τον COVID, τις γυναίκες που μοιράστηκαν τις εμπειρίες των αποβολών τους, τις αμερικανικές εκλογές, κάνει ένα "πέρασμα" από την εφηβεία της και καταλήγει στο σήμερα, κάνοντας μία πρόταση για ένα καλύτερο, και πιο ανθρώπινο αύριο.

'Έτσι, αυτό το Thanksgiving, καθώς προγραμματίζουμε μια γιορτή πολύ διαφορετική από άλλες χρονιές -πολλοί από εμάς θα είμαστε μακριά από τους αγαπημένους μας, μόνοι, άρρωστοι, φοβισμένοι, χωρισμένοι σε παρατάξεις και ίσως ψάχνοντας απεγνωσμένα για κάτι που θα μας κάνει να νιώσουμε ευγνώμωνες - ας δεσμευτούμε να ρωτήσουμε τους άλλους: 'Είσαι εντάξει;" Όσο και αν διαφωνούμε, όση κι αν είναι η απόσταση μεταξύ μας, η αλήθεια είναι ότι αυτό τον καιρό είμαστε πιο συνδεδεμένοι από ποτέ εξαιτίας όσων έχουμε υπομείνει φέτος τόσο σε ατομικό όσο σε συλλογικό επίπεδο.
Προσρμοζόμαστε σε ένα νέο φυσιολογικό τρόπο όπου τα πρόσωπά μας κρύβονται από μάσκες, όμως αυτό μας αναγκάζει να κοιτάξουμε ο ένας στα μάτια τον άλλο -άλλες φορές τα βλέπουμε γεμάτα ζεστασιά, άλλες γεμάτα δάκρυα. Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, ως ανθρώπινα όντα, κοιτάζουμε πραγματικά ο ένας τον άλλο.
Είμαστε εντάξει;
Θα είμαστε.

Η Meghan Markle και ο πρίγκιπας Harry παντρεύτηκαν στις 19 Μαΐου του 2018 και έναν χρόνο αργότερα (6/5/2019) υποδέχτηκαν τον γιο τους, Archie. Τον περασμένο Ιανουάριο και υπό την πίεση που δέχτηκε η Meghan, κυρίως από τα Media, το royal ζεύγος παραιτήθηκε από τους ρόλους τους ως ανώτερα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και δεσμεύτηκαν να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά ζώντας πια στις ΗΠΑ, όπως και έπραξαν.