Focaccia μελιτζάνας με ρικότα και ελιές, μια τέλεια χορτοφαγική πρόταση

11.02.2023
Focaccia μελιτζάνας με ρικότα και ελιές, μια τέλεια χορτοφαγική πρόταση
Συνόδεψε τη με μια σαλάτα για το τέλειο χορταστικό και πεντανόστιμο δείπνο

Μια γενναιόδωρη ποσότητα ελαιολάδου στη ζύμη δίνει σε αυτήν την focaccia τις ιδιαίτερα τραγανές άκρες της. Η επικάλυψη, ένα μείγμα από λεπτές φέτες μελιτζάνας με ελαιόλαδο, εμποτισμένο με σκόρδο, είναι μεταξένια, πλούσια και πολύ γευστική. Μπορείς να την απολαύσεις και σε θερμοκρασία δωματίου και να τη σερβίρεις με μια σαλάτα για ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό δείπνο.

Απολαυστική focaccia με ντοματίνια και σκόρδο

Συστατικά (8 μερίδες)

Για τη Ζύμη
⅓ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
¾ φλιτζάνι χλιαρό νερό
1½ κουταλάκι του γλυκού/5 γραμμάρια ξηρή ή στιγμιαία μαγιά
1 κουταλιά του γλυκού/5 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
1½ κουταλάκι του γλυκού/10 γραμμάρια αλάτι kosher
2¼ φλιτζάνια/305 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί, + ΄λίγο περισσότερο

Για την επικάλυψη
350 γραμμάρια μελιτζάνας, κομμένη σε λεπτές φέτες
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
¼ φλιτζάνι ελιές χωρίς κουκούτσι
¼ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, + λίγο περισσότερο, όσο χρειάζεται
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
5 φιλέτα αντζούγιας, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου θυμαριού ή ρίγανης
⅔ φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση
⅓ Φλιτζάνι φρέσκια ρικότα, + λίγο περισσότερο για γεύση
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γαρνίρισμα
Σκισμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού, για γαρνίρισμα

Πίτσα με ψητά κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πιπεριές

Εκτέλεση

Λάδωσε ένα μεγάλο μπολ και άφησε το στην άκρη

Πρόσθεσε νερό σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ή στο μπολ ενός μίξερ. Πασπάλισε από πάνω τη μαγιά και τη ζάχαρη. Άφησε να σταθεί μέχρι να αφρίσει, 5 με 10 λεπτά.

Ανακάτεψε ⅓ φλιτζάνι λάδι και αλάτι στο μείγμα της μαγιάς. Ανακάτεψε με το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή, σφιχτή ζύμη.

Βάλε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε με τα χέρια μέχρι να γίνει λεία και ελαστική, περίπου 10 λεπτά. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι ελαστική αλλά κάπως κολλώδης και υγρή. Αν η ζύμη δεν ξεκολλάει από τα χέρια σου, προσθέστε λίγο αλεύρι.

Τοποθέτησε τη ζύμη στο λαδωμένο μπολ και άλειψε την ελαφρά με λάδι. Κάλυψε το μπολ με ένα πιάτο ή πλαστική μεμβράνη. Άφησε τη ζύμη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, 1 με 2 ώρες.

Όσο φουσκώνει η ζύμη, φτιάξε την επικάλυψη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε τη μελιτζάνα και το αλάτι και άφησε τα στην άκρη. Ψιλοκόψε τις μισές ελιές και τις άλλες μισές σε φέτες.

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζέστανε ¼ φλιτζάνι λάδι σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε το σκόρδο, ανακατεύοντας συνεχώς, και ζέστανε μέχρι να γίνει αδιαφανές, περίπου 1 λεπτό. Πρόσθεσε τις ελιές και τον γαύρο, αν χρησιμοποιείς. Χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και μαγείρεψε, ανακατεύοντας, μέχρι να μυρίσει το λάδι, για 1 με 2 λεπτά. Βγάλε από τη φωτιά και περόσθεσε λάδι στη μελιτζάνα. Πρόσθεσε θυμάρι ή ρίγανη και ανακάτεψε μέχρι να επικαλυφθεί ομοιόμορφα. Άφησε το στην άκρη και άφησε το να κρυώσεις εντελώς πριν το χρησιμοποιήσεις.

Λάδωσε ελαφρά ένα φύλλο ψησίματος 28 επί 43 εκατοστών. Δουλεύοντας σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, τύλιξε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο 28 επί 40 εκατοστών, μετάφερε τη στο λαδωμένο ταψί και πίεσε τη ζύμη στα πλάγια. Σκέπασε με ένα υγρό πανί και άφησε το να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθέτησε ομοιόμορφα τις φέτες μελιτζάνας πάνω από τη ζύμη και από πάνω σκόρπισε τις ντομάτες και τις ελιές κομμένες σε φέτες. Ρίξε λίγο λάδι από τον πάτο του μπολ μελιτζάνας πάνω στην πίτσα.

Ψήσε μέχρι οι άκρες και η κάτω πλευρά να ροδίσουν, 25 με 30 λεπτά.

Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, πρόσθεσε τη ρικότα. Πασπάλισε από πάνω φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και φύλλα βασιλικού και ρίξε ελαιόλαδο. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.