Απολαυστική focaccia με ντοματίνια και σκόρδο

17.01.2023
Απολαυστική focaccia με ντοματίνια και σκόρδο
Σίγουρα την έχεις δοκιμάσει σε κάποιο ιταλικό εστιατόριο και την έχεις λατρέψει. Tα ζουμερά ψητά ντοματίνια, το σκόρδο κομμένο σε φέτες και λίγο δεντρολίβανο δίνουν μια αίσθηση πίτσας στην απλή focaccia. Απόλαυσε μια φέτα με το αγαπημένο σου τυρί και ένα απεριτίφ για ένα γευστικό διάλειμμα.

Συστατικά

  • 4 γ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. στιγμιαία ξηρή μαγιά
  • 2 κουτ. αλάτι
  • 1 κουτ. ζάχαρη
  • 2 1/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό (θα πρέπει να είναι ελαφρώς ζεστό στην αφή, όχι καυτό)
  • 1/3 φλιτζανιού συν 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βελόνες δεντρολίβανου
  • 1/2 κουτ. μαύρο πιπέρι χοντροτριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • 1 κιλό ντοματίνια ανάμεικτου χρώματος, κομμένα στη μέση
  • 2 κουτ. νιφάδες αλάτι

Εκτέλεση

Βήμα 1
Σε μεγάλο μπολ, χτύπα μαζί το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακάτεψε με νερό μέχρι να σχηματιστεί ζύμη. Tρίψε το μπολ ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα πλάγια. Κάλυψε το μπολ σφιχτά με πλαστική μεμβράνη. Βάλε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες και έως 24 ώρες (η ζύμη πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο).

Βήμα 2
Περίπου 2 1/2 έως 4 ώρες πριν το ψήσιμο, ρίξε 1/3 φλιτζάνι λάδι σε μεταλλικό ταψί. Γείρε μέχρι να καλύψεις τον πάτο και τις πλευρές του ταψιού.

Βήμα 3
Χρησιμοποιώντας σκληρή λαστιχένια σπάτουλα, τράβηξε προς τα μέσα τις άκρες της ζύμης για να συναντήσεις το κέντρο (αυτό ξεφουσκώνει ταυτόχρονα τη ζύμη, προετοιμάζοντάς την για το δεύτερο φούσκωμα και τη σχηματίζει σε μια μάζα).

Βήμα 4
Γύρισε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί και χρησιμοποίησε τις άκρες των δακτύλων που εισάγονται ελαφρά στη ζύμη για να την απλώσεις απαλά ώστε να καλύψεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του ταψιού (θα είναι εύπλαστη και ελαστική). Είναι επίσης χρήσιμο να ανασηκώνεις, να μαλακώνεις και να τεντώνεις τη ζύμη. Μην ανησυχείς αν δεν γεμίσει εντελώς τις γωνίες του ταψιού. Κάλυψε το ταψί σφιχτά με πλαστική μεμβράνη και άφησέ τη να φουσκώσει μέχρι να υπερδιπλασιαστεί σε όγκο, 2 με 3 ώρες.

Βήμα 5
Τοποθέτησε τη σχάρα στο χαμηλότερο σκαλί του φούρνου (περίπου 7 εκατοστά από το κάτω μέρος) και θέρμανε στους 240 βαθμούς κελσίου.

Βήμα 6
Ξεσκέπασε τη ζύμη και άλειφε τα δάχτυλα σου με λάδι. Δουλεύοντας γρήγορα, «σκάλισε» τη ζύμη παντού, εισάγοντας τα δάχτυλα (ανοιχτά) κατευθείαν προς τα κάτω μέσα από τη ζύμη στο κάτω μέρος του ταψιού και τραβώντας ξανά προς τα πάνω. Πασπάλισε τη ζύμη με δεντρολίβανο, πιπέρι και σκόρδο, μετά τα ντοματίνια (τις κομμένες πλευρές προς τα πάνω).

Βήμα 7
Περίχυσε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μετά πασπάλισε με νιφάδες αλάτι.

Βήμα 8
Ψήσε 30 έως 35 λεπτά μέχρι η focaccia να ροδίσει και οι ντομάτες να αρχίσουν να ζαρώνουν και να πάρουν χρώμα και το σκόρδο να ροδίσει. Άφησε τη να κρυώσει για 5 λεπτά και, στη συνέχεια, χρησιμοποίησε σπάτουλες για να τη μεταφέρεις στη σχάρα. Άσε να κρυώσει τουλάχιστον 5 λεπτά πριν σερβίρεις.