Τάρτα με τυρί κρέμα με κρούστα σοκολάτας, ένα εναλλακτικό cheesecake

12.02.2023
Τάρτα με τυρί κρέμα με κρούστα σοκολάτας, ένα εναλλακτικό cheesecake
Αν λατρεύεις τα γλυκά με κρέμα και φρούτα, πρέπει οπωση΄ποτε να δοκιμάσεις αυτό το υπέροχο επιδόρπιο

Αυτή η εντυπωσιακή τάρτα θυμίζει το κλασικό cheesecake με φρούτα, αλλά ετοιμάζεται πολύ πιο εύκολα και έχει κρούστα από κακάο και βρώμη, αντί για παραδοσιακά κράκερ. Μπορείς να τη σερβίρεις αμέσως, ή να τη διατηρήσεις στο ψυγείο έως και 24 ώρες. Χρησιμοποιώντας ένα ταψί με αποσπώμενη βάση, μπορείς να ξεφορμάρεις την τάρτα και να τη σερβίρεις σε πιατέλα, αλλά μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ένα γυάλινο ή κεραμικό τηγάνι. Σερβίρεται μόνο του ή με φρέσκα μούρα.

Λατρεύεις τα φυστίκια; Δοκίμασε αυτό το bundt κεικ

Συστατικά (8 έως 12 μερίδες)

Για την κρούστα
¾ φλιτζάνι/95 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι/40 γραμμάρια βρώμης
¼ φλιτζάνι/55 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
½ κουταλιά του γλυκού ψιλό θαλασσινό αλάτι
¼ κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ φλιτζάνι/115 γραμμάρια κρύο ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κύβους 1 εκατοστού

Για τη γέμιση
170 γραμμάρια τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
¾ φλιτζάνι/90 γραμμάρια ζάχαρης ζαχαροπλαστικής
1¼ φλιτζάνι κρύα παχύρρευστη κρέμα
1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
¼ κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
½ φλιτζάνι μαρμελάδα ή κονσέρβες (όπως φράουλα, βατόμουρο, βατόμουρο ή κεράσι)

Η συνταγή για τάρτα καραμέλας και σοκολάτας

Εκτέλεση
Φτιάξε την κρούστα: Σε ένα μεσαίο μπολ ανακάτεψε το αλεύρι, τη βρώμη, την καστανή ζάχαρη, τη σκόνη κακάο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ να ενωθούν. Πρόσθεσε το βούτυρο στο μπολ και ανακάτεψε με τα χέρια σου (ή με ένα πιρούνι ή κουπάτ ζαχαροπλαστικής) μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο και το μείγμα να αρχίσει να φαίνεται εύθρυπτο. (Προσπάθησε να δουλέψεις γρήγορα, ώστε το βούτυρο να παραμείνει παγωμένο). Πρόσθεσε 2 κουταλιές της σούπας δροσερό νερό και ανακάτεψε μέχρι το μείγμα να ενωθεί για να σχηματιστούν μεγάλεοι σβώλοι. Εάν το μείγμα φαίνεται στεγνό, πρόσθεσε περισσότερο νερό, 1 κουταλιά της σούπας τη φορά, μέχρι να ενωθεί. Αν σου φαίνεται πολύ μαλακό, μετάφερε στο ψυγείο να σφίξει για λίγα λεπτά.

Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σου, πίεσε το έτοιμο streusel προς τα κάτω και προς τα πάνω στις πλευρές μιας φόρμας τάρτας 23 εκατοστών με αφαιρούμενη βάση. Δούλεψε γύρω από τις άκρες της φόρμας, πιέζοντας σταθερά για να βεβαιωθείς ότι είναι ομοιόμορφα παχύ. Κόψε κάθε περίσσεια που βγαίνει πάνω από την άκρη του τηγανιού, ώστε να είναι σχετικά ομοιόμορφο. Θρυμμάτισε το περίσσιο streusel στη βάση του ταψιού και πίεσε το σε μια ομοιόμορφη στρώση.

Μετάφερε την κρούστα στο ταψί στην κατάψυξη ενώ προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς. Μετάφερε την παγωμένη κρούστα σε ένα ταψί και ψήσε μέχρι να φαίνεται σταθερή και στεγνή στην αφή στο κέντρο, 20 έως 23 λεπτά. Ψύξε τελείως.

Όσο κρυώνει η κρούστα, ετοίμασε τη γέμιση: Στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ με το εξάρτημα για σαντιγί (ή αν χρησιμοποιείς μίξερ χειρός, σε ένα μεγάλο μπολ), χτύπησε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη ζαχαροπλαστικής σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο, 2 έως 3 λεπτά. Ξύσε τα πλαϊνά του μπολ με μια σπάτουλα σιλικόνης.

Με το μίξερ να λειτουργεί σε μέτρια-χαμηλή ταχύτητα, πρόσθεσε σταδιακά την κρέμα γάλακτος λίγο-λίγη, αφήνοντας κάθε προσθήκη να ενσωματωθεί πριν προσθέσεις κι άλλη. Συνέχισε το χτύπημα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο και κρεμώδες, για 3 με 4 λεπτά. Ξύσε καλά τα πλαϊνά του μπολ. Πρόσθεσε τη βανίλια και το εκχύλισμα αμυγδάλου και χτύπησε μέχρι να ενωθούν καλά.

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζέστανε τη μαρμελάδα μέχρι να ζεσταθεί. Εάν η μαρμελάδα περιέχει μεγάλα κομμάτια φρούτων, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πιρούνι για να τα συνθλίψεις ελαφρά, μόλις ζεσταθεί το μείγμα. Στράγγιξε τη μαρμελάδα μέσα από ένα λεπτό κόσκινο, πιέζοντας σταθερά. Πέταξε τους σπόρους που έχουν μείνει στο σουρωτήρι.

Ρίξε περίπου ½ από τη ζεστή, στραγγισμένη μαρμελάδα πάνω από τη γέμιση του τυριού κρέμα. Δίπλωσε απαλά μερικές φορές για να αναμειχθούν. Ρίξε τη γέμιση στη κρύα κρούστα και άπλωσε σε μια σχετικά ομοιόμορφη στρώση. Ρίξε την υπόλοιπη μαρμελάδα πάνω από την επιφάνεια της γέμισης. Χρησιμοποίησε μια μικρή σπάτουλα ή το πίσω μέρος ενός μικρού κουταλιού για να περάσεις τη γέμιση μπρος-πίσω μερικές φορές και να στροβιλίσεις ελαφρά τη μαρμελάδα στη γέμιση, αφήνοντας μερικές μεγάλες λωρίδες μαρμελάδας. Σέρβιρε αμέσως ή άφησε την να κρυώσει για έως και 24 ώρες, χαλαρά σκεπασμένη, πριν σερβίρεις.