Μαθήματα μαγειρικής από την καθημερινή πρακτική

15.12.2016
Η γεύση έχει τα δικά της μυστικά. Ιδού λοιπόν τι μας δίδαξε η εμπειρία και τι μάθαμε από την καθημερινή πρακτική…

Χωρίστε εύκολα το αβγό!

Είναι πιο εύκολο να χωρίσετε τον κρόκο από το ασπράδι, εάν το αβγό είναι κρύο.

Δώστε εντονότερο άρωμα

Όσο πιο πολύ θρυμματιστεί ένα μπαχαρικό τόσο εντονότερη είναι η καρυκευτική του δράση στο φαγητό.

Μόνο ζεστό νερό στα ζυμαρικά

Αν χρειαστεί να προσθέσετε νερό στα ζυμαρικά που βράζουν, το νερό αυτό πρέπει να είναι πάντοτε ζεστό. Εάν ρίξετε κρύο νερό, τότε ο βρασμός θα διακοπεί και τα ζυμαρικά θα λασπώσουν.

Φτιάξτε αφράτη ζύμη

Το αλεύρι για τη ζύμη θέλει πάντα κοσκίνισμα, ακόμα κι εάν η συνταγή δεν το αναφέρει – έτσι η ζύμη γίνεται πιο ομοιόμορφη, απαλή και αφράτη.

Τέλεια μανιτάρια πλευρώτους

Όσο πιο απλός είναι ο τρόπος μαγειρέματός τους τόσο πιο έντονη γίνεται η γεύση τους.

Φρέσκα ορεκτικά

Για να διατηρήσετε τα ορεκτικά που ετοιμάσατε πιο «φρέσκα» μέχρι το σερβίρισμα, σκεπάστε τα με φύλλα μαρουλιού καλά πλυμένα και στεγνωμένα.

Στα όσπρια προσοχή στο αλάτι

Το αλάτι μπαίνει όταν τα όσπρια έχουν βράσει. Αν τα αλατίσετε από την αρχή, δεν πρόκειται να βράσουν ποτέ!

Άλλη γεύση στο σολομό

Προσθέστε βασιλικό, δυόσμο, μέντα, φρέσκο κόλιαντρο ή μαϊντανό όταν φτιάχνετε το σολομό ποσέ ή στον ατμό. Αν όμως τον φτιάχνετε στο φούρνο, αρωματίστε τον με δεντρολίβανο, θυμάρι ή δάφνη.

Ψητά λαχανικά; Πρόσεξε πώς τα κόβεις:

Τα λαχανικά, όπως καρότα, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ψήνονται στη σχάρα καλύτερα όταν είναι κομμένα σε χοντρές λωρίδες κι όχι σε ροδέλες ή ολόκληρα. Για να γίνουν τραγανά και να μην καούν, πρέπει πρώτα να λαδωθούν και κατόπιν να ψηθούν σε μέτρια φωτιά.

Για τέλειο κεμπάπ

Δώστε προσοχή στο μείγμα του κιμά. Το ιδανικό μείγμα αποτελείται από 50% βοδινό, 40% χοιρινό και 10% πρόβειο κρέας.


Νομίζετε ή γνωρίζετε;

  • Το αβοκάντο δεν πρέπει να μαγειρεύεται γιατί πικρίζει υπερβολικά.
  • Το ωμό κοτόπουλο δεν πρέπει να παραμένει εκτός ψυγείου για περισσότερο από 45 λεπτά, γιατί εάν συμβεί αυτό, αυξάνονται τα μικρόβια και γίνεται επισφαλές προς κατανάλωση. Αντίθετα μπορεί να μαρινάρεται στο ψυγείο μέχρι και δύο μέρες.
  • Η μουστάρδα διατηρείται φρέσκια για περισσότερο καιρό εάν βάλετε λίγο αλάτι στην επιφάνειά της.
  • Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό κακάου στη σοκολάτα τόσο πιο έντονη και κάπως πικρή γεύση δίνει στα γλυκά.
  • Η κρέμα γάλακτος πρέπει να διατηρείται μονίμως στο ψυγείο και να χρησιμοποιείται πάντα κρύα.
  • Το ψάρι δεν πρέπει να μαγειρεύεται υπερβολικά, γιατί ξηραίνεται και χάνει τη νοστιμάδα του.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΔΟΥΚΟΣ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 160
Update: Δεκέμβριος 2016