Μυστικά για πετυχημένα φαγητά

08.12.2016
Οι συμβουλές και τα έξυπνα μαγειρικά κόλπα της μαμάς. Για να πετυχαίνει πάντα η συνταγή, για να κάνετε τη ζωή σας στην κουζίνα ευκολότερη...

Χρησιμοποιήστε λαδόκολλα

Κρέας, μπιφτέκια και ψάρια δεν χρειάζονται πολύ επιπλέον λίπος ή λάδι, μπορούν να ψηθούν εξίσου καλά μέσα στο δικό τους! Για να διατηρήσουν, όμως, τους χυμούς τους, πριν τα βάλετε στο ταψί αλείψτε τα με ελάχιστο ελαιόλαδο και τυλίξτε τα με λαδόκολλα, προσθέτοντας αν θέλετε και λίγα λαχανικά. Ανοίξτε τη λαδόκολλα προς το τέλος του ψησίματος, προκειμένου το φαγητό σας να πάρει «χρώμα».

Πεντανόστιμη μπριζόλα στο τηγάνι

Αφού το τηγάνι κάψει καλά, τοποθετήστε μέσα την μπριζόλα με την πλευρά που έχει το περισσότερο ορατό λίπος, έτσι ώστε, καθώς αυτό ψήνεται και λιώνει, να προσδίδει γεύση στο κρέας. Συνεχίστε με γρήγορο ψήσιμο και από τις δύο πλευρές.

Κάηκε το φαγητό;

Αν σας κάηκε το φαγητό, μην προσπαθήσετε να ξύσετε ή να αφαιρέσετε τα καμένα μέρη του, γιατί μπορεί να σας καεί και το υπόλοιπο! Το σωστό είναι να βγάλετε όσο φαγητό δεν έχει εμφανώς καεί, να το τοποθετήσετε σε μια άλλη κατσαρόλα ή τηγάνι και να συνεχίσετε το μαγείρεμα. Όσο για τα καμένα λίπη στην κατσαρόλα, ρίξτε μέσα 2-3 κουταλάκια σόδα φαγητού μαζί με 2 ποτήρια νερό και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά.

Μαγειρική με αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα χρησιμοποιούνται ως έχουν σε μαγειρευτά ή ψητά φαγητά που έχουν ζουμί ή σάλτσα. Ειδάλλως, εάν το φαγητό δεν είναι ζουμερό, πρέπει πρώτα να τα ενυδατώσετε βυθίζοντάς τα σε χλιαρό νερό για 10 με 15 λεπτά, προσέχοντας όμως να μην παραμαλακώσουν. Για να μη λιώσουν και διαλυθούν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αλλοιώνοντας έτσι την εικόνα του φαγητού, προσθέστε τα αποξηραμένα φρούτα στα φαγητά φούρνου περίπου 30 λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμό τους, ενώ στα φαγητά κατσαρόλας 15-20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 134
Update: Δεκέμβριος 2016