Στη Σίφνο βρέθηκε η εκπομπή Όπου υπάρχει Ελλάδα και δοκίμασε την παραδοσιακή σιφνέικη μελόπιτα, το αρχαιότερο τσιζκέικ, όπως είπε ο ποδηλάτης-ζαχαροπλάστης του Αρτεμώνα, Γιώργος Ψαραύτης που έδειξε και τη συνταγή.
Η μελόπιτα παρασκευάζεται με ντόπια, καθαρά υλικά: μέλι Σίφνου, ανθότυρο του νησιού και φρέσκα αυγά.
Η συνταγή της μελόπιτας έχει 4 βασικά υλικά:
700 gr φρέσκο ανθότυρο (χλωρή μυζήθρα)
7 αυγά χτυπημένα
1 φλ. θυμαρίσιο μέλι
3/4 φλ. ζάχαρη
Αν θέλεις προσθέτεις 1 κ.γ. κανέλα.
Για το σερβίρισμα χρειάζεσαι λίγο μέλι ή σπιτική μαρμελάδα, σουσάμι και κανέλα.
Βάζεις στον κάδο του μίξερ το ανθότυρο που έχεις λιώσει με πιρούνι, το μέλι και τη ζάχαρη και αρχίζεις να χτυπάς. Προσθέτεις λίγο λίγο το μείγμα των αυγών μέχρι να πάρεις έναν ομοιόμορφο παχύρευστο χυλό.
Το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Μόλις βγει από τον φούρνο ρίχνουμε από πάνω λίγο μέλι ακόμα και κανέλα.