Διατροφολόγος προειδοποιεί: «Τα δημητριακά μπορεί να φαίνονται αθώα, αλλά δεν είναι»

20.06.2025
Διατροφολόγος προειδοποιεί: «Τα δημητριακά μπορεί να φαίνονται αθώα, αλλά δεν είναι»
Photo by Deepak N on Unsplash
Ο διατροφολόγος Nathaniel Johnson προειδοποιεί για τους κρυφούς κινδύνους που κρύβουν τα ζαχαρούχα, επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού

Ο Nathaniel Johnson, καθηγητής διατροφής, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συστηματική κατανάλωση δημητριακών που είναι γεμάτα πρόσθετη ζάχαρη.

«Αυτά τα τρόφιμα είναι δημοφιλή για έναν λόγο: είναι γλυκά, φτιαγμένα με απλά υλικά και συνοδεύονται από έξυπνο μάρκετινγκ με αξέχαστους καρτουνίστικους ήρωες από τα παιδικά μας χρόνια», εξηγεί σε άρθρο του στο The Conversation.

Παρά την ελαφριά μείωση της ζάχαρης από το 1985 και μετά, πολλά δημητριακά εξακολουθούν να περιέχουν πολύ υψηλά ποσοστά, πάνω από το 30% του συνολικού τους βάρους, όπως αναφέρει.

Έλεγξε την ετικέτα όπως ελέγχεις τα γλυκά

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς στον διάδρομο με τα δημητριακά, ο Johnson συνιστά να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να διαβάσεις προσεκτικά την ετικέτα.

«Τα περισσότερα από αυτά τα δημητριακά περιέχουν 10 έως 14 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ανά μερίδα, δηλαδή όση ζάχαρη έχουν δύο γλυκά», σημειώνει.

Η πρόσθετη ζάχαρη προσφέρει μόνο “κενές θερμίδες”, χωρίς διατροφικά οφέλη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης να μην ξεπερνά το 5% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. «Μία μόνο μερίδα δημητριακών με 14 γραμμάρια ζάχαρη μπορεί να καλύψει σχεδόν το 30% αυτής της ημερήσιας ποσότητας», προειδοποιεί.

Κίνδυνος για διαβήτη και καρδιοπάθειες

Τα επεξεργασμένα δημητριακά, με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, προκαλούν αυξήσεις στα λιπίδια του αίματος, αυξημένο αίσθημα πείνας και υπερέκκριση ινσουλίνης, παράγοντες που συνδέονται άμεσα με καρδιοπάθειες και διαβήτη τύπου 2.

«Η διαδικασία αυτή ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ανεβάζει την πίεση και σχηματίζει μόρια που ονομάζονται ‘προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης’, τα οποία σκληραίνουν τα αγγεία και αυξάνουν τις φλεγμονές», εξηγεί ο διατροφολόγος.

Μάλιστα, αν η πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης ξεπερνά το 13% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων (δηλαδή 260 θερμίδες ή 65 γραμμάρια σε δίαιτα 2.000 θερμίδων), ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά αυξάνεται κατά 39%.

Πώς να ελέγχεις τις ετικέτες τροφίμων

Ένα βασικό βήμα για να μειώσεις τη ζάχαρη είναι να διαβάζεις τις ετικέτες. Πρόσεξε ιδιαίτερα την ένδειξη «πρόσθετα σάκχαρα». Συστατικά όπως γλυκόζη, φρουκτόζη, μαλτόζη, σακχαρόζη, καθώς και μελάσα, μέλι, μαρμελάδα, συμπυκνωμένος χυμός ή σιρόπι, είναι διάφορες μορφές ζάχαρης. Συχνά, αναγράφεται απλά ως «ζάχαρη».

Ο Johnson τονίζει και τη σημασία του μεγέθους της μερίδας. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη μερίδα που αναγράφεται στη συσκευασία και σε αυτήν που τελικά σερβίρεις στο μπολ σου», λέει. Πολλοί τρώνε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όση θεωρείται «μία μερίδα».

Ένα απλό tip που δίνει είναι να χρησιμοποιείς μικρότερα μπολ και κουτάλια, ώστε να μειώνεις άθελά σου την ποσότητα που καταναλώνεις.

Συμπέρασμα

Ο Nathaniel Johnson μάς υπενθυμίζει ότι:

  • Τα περισσότερα επεξεργασμένα δημητριακά περιέχουν πάνω από 30% ζάχαρη.

  • Μία μερίδα ισοδυναμεί με τη ζάχαρη δύο γλυκών.

  • Η τακτική κατανάλωση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη τύπου 2.

  • Οι ετικέτες κρύβουν την αλήθεια σε λέξεις-παγίδες.

  • Μικρότερες μερίδες = λιγότερη ζάχαρη χωρίς να το καταλάβεις.

Διάβαζε τις ετικέτες. Διάλεξε με σύνεση. Η υγεία σου ξεκινά από το πρωινό σου.

Τελευταία τροποποίηση στις 20.06.2025 - 08:19