Από τη ραπ στα (κινηματογραφικά) ρινγκ

17.01.2011
Πριν από μία τετραετία, ο Μαρκ Γουόλμπεργκ ξεκίνησε να προπονείται σκληρά για να υποδυθεί τον Ιρλανδό πυγμάχο Μίκι Γουόρντ σε μια κινηματογραφική δραματοποίηση της ζωής του.

Πριν από μία τετραετία, ο Μαρκ Γουόλμπεργκ ξεκίνησε να προπονείται σκληρά για να υποδυθεί τον Ιρλανδό πυγμάχο Μίκι Γουόρντ σε μια κινηματογραφική δραματοποίηση της ζωής του. Σήμερα, μετά από απανωτές αναβολές στην ταλαίπωρη παραγωγή, η δραματική περιπέτεια «The Fighter», που έρχεται στις αίθουσες από την προσεχή Πέμπτη, είναι όχι μόνο γεγονός, αλλά κι από τις ταινίες που αναμένεται να «παίξουν» στις οσκαρικές υποψηφιότητες. Πλην του Γουόλμπεργκ, φαβορί για τις λίστες είναι ακόμα ο Κρίστιαν Μπέιλ στον ρόλο του ετεροθαλούς αδελφού και προπονητή τού ήρωα, η Μελίσα Λίο ως η άσπλαχνη μητέρα τους (βραβεύτηκαν και οι δύο με Χρυσή Σφαίρα) όπως και ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Ο’Ράσελ («Τρεις ήρωες»).

Μάρκι Μαρκ
Ο 39χρονος Γουόλμπεργκ, που ήταν κατά κόσμον γνωστός μονάχα ως Μάρκι Μαρκ, δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος ράπερ που δοκίμασε την τύχη του στην ηθοποιία. Η λίστα είναι παλιά και μακρά, και περιλαμβάνει καλλιτέχνες από τον Μος Ντεφ («Ληστεία αλά ιταλικά», «16 τετράγωνα»), τον Λ.Λ. Κουλ Τζέι («The last holiday», «Edi­son») ή τον Αϊς Κιούμπ («Οι άρ­πα­γες», «Τρεις ήρωες») έως τον Αϊς Τι («New Jack City», «Νόμος και τάξη»), ή τον 50 Σεντ («Ου φονεύσεις», «Οι σημαδεμένοι»).

Ωστόσο, είναι ο μόνος που έχει ποτέ «σκοράρει» οσκαρική υποψηφιότητα (το 2006, για τον «Πληροφοριοδότη» του Σκορσέζε) μαζί με την Κουίν Λατίφα (το 2002, για το «Σικάγο») και από τους λιγοστούς που έχουν αφοσιωθεί στη δραματική τέχνη αφήνοντας πίσω τη μουσική τους καριέρα. Ο­σο για τον άρχοντα του box-office στην εν λόγω κατηγορία, ο τίτλος ανήκει στον Γουίλ Σμιθ, που δεν έχει πάψει να σημειώνει επιτυχίες από τότε που πέρασε από τη ραπ, αρχικά στην τηλεόραση και στη συνέχεια, στη μεγάλη ο­θό­νη.

Ο μόνος ράπερ που έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία αλλά άπαξ στο σινεμά είναι ο Εμινεμ, το 2002 με το κοινωνικό δράμα του Κέρτις Χάνσον «8 mile», όπου συμπρωταγωνιστούσε με την Κιμ Μπέισινγκερ.

Η ταινία πάντως που καθιέρωσε στη μεγάλη οθόνη τον Γουόλμπεργκ ήταν το «Ξέφρενες νύχτες» (1997), όπου υποδυόταν έναν πορνοστάρ.

ΡΟΜΠΥ ΕΚΣΙΕΛ