"Μου πρότειναν τη Νάρνια και τον Μπέντζαμιν Μπάτον"

30.12.2010
Ο Γιαν Σαμουέλ, γνωστός στο ελληνικό κοινό από το επιτυχημένο σκηνοθετικό ντεμπούτο του «Αγάπα με αν τολμάς» (2003) με τους Μαριόν Κοτιγιάρ και Γκιγιόμ Κανέ, καταθέτει τώρα το «Γράμμα που άλλαξε τη ζωή μου», διηγούμενος πώς μια 40χρονη καριερίστα επανεξετάζει τις επιλογές της.

Ο Γιαν Σαμουέλ, γνωστός στο ελληνικό κοινό από το επιτυχημένο σκηνοθετικό ντεμπούτο του «Αγάπα με αν τολμάς» (2003) με τους Μαριόν Κοτιγιάρ και Γκιγιόμ Κανέ, καταθέτει τώρα το «Γράμμα που άλλαξε τη ζωή μου», διηγούμενος πώς μια 40χρονη καριερίστα επανεξετάζει τις επιλογές της.

Πόσο σημαντικά και κυρίως πόσο υλοποιήσιμα πιστεύετε ότι είναι τα όνειρα και οι ελπίδες στη σημερινή ασταθή Ευρώπη;

Τα όνειρα είναι η απαρχή κάθε ανθρώπινου εγχειρήματος. Πολιτικές αποφάσεις, οικονομικές επιλογές, επιστημονικές ανακαλύψεις, ανθρώπινες περιπέτειες και προφανώς δουλειές καλλιτεχνών, όλα ξεκινούν με ένα όνειρο.

Πόσα από τα παιδικά όνειρά σας έχετε δει να γίνονται πραγματικότητα καθώς μεγαλώνετε. Εχετε μετανιώσει για πράγματα που δεν καταφέρατε να πετύχετε;

Εγώ ήθελα να βοηθήσω τους ανθρώπους, να σέβομαι τον κόσμο και να διασκεδάζω. Ειδικότερα: ήξερα από νωρίς ότι ήθελα να λέω ιστορίες. Μετά στράφηκα στο σινεμά και αποφάσισα να κάνω αυτήν τη δουλειά: να βάλω ανθρώπους στις ιστορίες μου. Αυτό έγινε πραγματικότητα, αλλά μου κοστίζει πολλή δουλειά! Μετανιώνω για άλλα όνειρα: δεν θα γίνω ποτέ αστρονόμος. Δεν θα παρατήσω μάλλον ποτέ την τωρινή ζωή μου για να ζήσω στην Αφρική. Μετανιώνω για τις περισσότερες αδυναμίες μου που με ανάγκασαν να διαλέξω μια «άνετη» ζωή... ακόμα κι αν το να είσαι σκηνοθέτης απέχει από το να αισθάνεσαι ασφάλεια και επιβεβαίωση.

Οι ταινίες σας διηγούνται συνήθως ιστορίες που μοιάζουν με παραμύθια σε σύγχρονο ντεκόρ. Ποιες ήταν οι επιρροές σας;

Εχω πολλές επιρροές. Μεγάλωσα μεταξύ Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ. Βρέθηκα ανάμεσα σε προτεστάντες, καθολικούς, εβραίους και τελικά στράφηκα στον βουδισμό. Ακολούθησα τους γονείς μου (και οι δύο ηθοποιοί) από τα παρασκήνια στα κινηματογραφικά πλατό. Δεν γύρισα την πλάτη μου στις πρώτες μου επιρροές: τις παλιές ασπρόμαυρες ταινίες, τον Γουέλς, τον Τσάπλιν, τον Κλερ, τον Κάπρα ούτε ακόμα στον Ντίσνεϊ και τον Εϊβερι... Εχω εμμονή με την αρετή του μύθων.

Μαθαίνουμε ότι η επόμενη ταινία σας θα είναι στα Αγγλικά. Θα γυριστεί στην Ευρώπη ή την Αμερική; Δεχτήκατε ποτέ προσφορές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού;

Η επόμενη ταινία μου είναι μια κωμωδία φαντασμάτων που διαδραματίζεται στη Βρετανία. Είναι η ιστορία μιας δυσλειτουργικής οικογένειας φαντασμάτων που εκδιώκεται από την προγονική έπαυλή της και αναγκάζεται να ζήσει στον 21ο αιώνα... Ναι, δέχομαι συνεχώς προτάσεις από τα μεγάλα αμερικανικά στούντιο. Οταν ερωτεύτηκαν την πρώτη ταινία μου, μου έστελναν 6 σενάρια την ημέρα. Από τον «Μπέντζαμιν Μπάτον» έως τη «Νάρνια»... Σχετικά πρόσφατα αποφάσισα να αξιοποιήσω ο ίδιος τα σενάριά μου στο Χόλιγουντ. Ο χρόνος θα δείξει.

Τι θα συμβουλεύατε, ως ενήλικος, ένα παιδί που σημειώνει τα όνειρά του σε ένα κομμάτι χαρτί;

Να είναι ευτυχισμένο (εννοώ ότι ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί το όνειρό σου μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικός από αυτόν που είχες στο μυαλό σου, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι σου χαρίζει το ίδιο συναίσθημα).

Ρόμπυ Εκσιέλ