Νιώθεις «πτώμα» ακόμη και εβδομάδες μετά το κρυολόγημα; Νέα μελέτη το αποδίδει στον ύπνο

21.01.2024
Νιώθεις «πτώμα» ακόμη και εβδομάδες μετά το κρυολόγημα; Νέα μελέτη το αποδίδει στον ύπνο
Μήπως νιώθεις διαρκώς μπουκωμένη; Δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις παρόλο που το όποιο κρυολόγημα είχες έχει περάσει προ πολλού; Τσέκαρε πώς κοιμάσαι και δες τι μπορεί να φταίει.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για την εταιρεία φυτικών ελαίων Olbas σε συνεργασία με τον οικογενειακό γιατρό Dr Roger Henderson, προκύπτει πως ένας στους τρεις που αναπνέει από το στόμα εμφανίζει πολύ συχνά ρινική συμφόρηση.

Στην έρευνα πήραν μέρος 2.000 ενήλικες και καταγράφηκαν οι συνήθειες ύπνου και αναπνοής τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, λοιπόν, έχει μεγάλη σχέση ο τρόπος με τον οποίο αναπνέει κανείς όταν κοιμάται με την αίσθηση μπουκώματος που μπορεί να έχει όλη τη μέρα.

Συγκεκριμένα προέκυψε πως όσοι αναπνέουν από το στόμα τη νύχτα έχει διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν τακτικά από ρινική συμφόρηση, σε σύγκριση με εκείνους που αναπνέουν κυρίως από τη μύτη τους.

Από τα 2.000 άτομα που συμμετείχαν στο δείγμα, λοιπόν, περίπου το 18% είπε ότι, σύμφωνα με τους συντρόφους τους, αναπνέουν τακτικά από το στόμα τους ενώ κοιμούνται.

Σχεδόν ένας στους τρεις (31%) των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι αναπνέουν από το στόμα είπαν επίσης ότι εμφανίζουν συχνά ρινική συμφόρηση, ενώ αντίθετα, μόλις το 15% όσων αναπνέουν από τη μύτη τους αισθάνονται τακτικά βουλωμένη.

«Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας σε σύγκριση με την περίπτωση που αναπνέετε πιο υγιεινά από τη μύτη σας», ανέφερε ο Dr Henderson, εξηγώντας πως η στοματική αναπνοή μπορεί να προκαλέσει την παροχή λιγότερου οξυγόνου στο σώμα πράγμα που με τη σειρά του οδηγεί σε διαταραγμένο ύπνο διαταραγμένο ύπνο και αυξημένη κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Όπως αναπνέει απο΄ το στόμα θα παρατηρεί επίσης στέγνωμα του στόματος, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας και ασθένειας των ούλων», εξηγεί ο γιατρός υπογραμίζοντας πως η ξηροστομία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο λοιμώξεων των ανώτερων αεραγωγών καθώς και φλεγμονής των αμυγδαλών.

Πρόκειται λοιπόν για έναν φαύλο κύκλο, καθώς η βουλωμένη μύτη μπορεί να είναι ο λόγος για την αναπνοή από το στόμα, αλλά η αναπνευστική συμπεριφορά μπορεί επίσης να προκαλέσει μπούκωμα.

Και πως το αντιμετωπίζου΄με πρακτικά; Ο Dr Henderson συνηστά κάποιο σπρέι φυσιολογικού ορού ή ρινικό αποσυμφορητικό τις «δύσκολες μέρες» καθώς και επιπλέον μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι έτσι ώστε να βοηθιέται η αναπνοή από τη μύτη.

Αυτό για τον ύπνο, γιατί κατά τη διάρκεια της η΄μερας, οι περισσότεροι άνθρωποι όντως, αναπνέουν φυσικά από τη μύτη τους, εκτός από κάποιους που αναπνέουν από το στόμα, λόγω κάποιας παρέκκλισης στο διάφραγμα ή κάποιας ανωμαλίας του χόνδρου ανάμεσα στα ρουθούνια αλλά αυτό κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί να διορθωθεί με κάποια επέμβαση.

Η σημασία της αναπνοής είναι ιδιαίτερα σημαντική και για άλλους λόγους -εκτός από τον προφανή.

Αρχικά, η μύτη λειτουργεί ως φίλτρο και διασφαλίζει ότι μικρά σωματίδια, όπως η γύρη, παραμένουν στον αέρα. Η ρινική δίοδος προσθέτει επίσης υγρασία στον αέρα για να σταματήσει την ξηρότητα στους πνεύμονες και τους βρογχικούς σωλήνες, ενώ θερμαίνει τον κρύο αέρα, «φέροντάς» τον στη θερμοκρασία του σώματος πριν φτάσει στους πνεύμονες.

Εσύ, πώς αναπνέεις; Έχεις προσέξει;

Τελευταία τροποποίηση στις 21.01.2024 - 18:27