Για να μην καταλήξεις ταπί και ψύχραιμη...

11.06.2009
Μη βιαστείς να διαμαρτυρηθείς «Τι σκ... οικονομία να κάνω πια όταν αυτά που βγάζω δεν με φτάνουν;». Οι ειδήμονες δεν σηκώνουν κουβέντα: Όλες μας ανεξαιρέτως, όσο λίγα και αν ξοδεύουν, κάνουν σπατάλες χωρίς να το καταλαβαίνουν. Σου προτείνουμε 13 (μην φοβάσαι γουρλίδικα θα είναι) απλά τρικ για να τις αποφύγεις.

Μη βιαστείς να διαμαρτυρηθείς «Τι σκ... οικονομία να κάνω πια όταν αυτά που βγάζω δεν με φτάνουν;». Οι ειδήμονες δεν σηκώνουν κουβέντα: Όλες μας ανεξαιρέτως, όσο λίγα και αν ξοδεύουν, κάνουν σπατάλες χωρίς να το καταλαβαίνουν. Σου προτείνουμε απλά 13 (μην φοβάσαι γουρλίδικα θα είναι) τρικ για να τις αποφύγεις.

1. Κάνω οικονομία δεν σημαίνει βάζω στην άκρη 200, 500 ή περισσότερα ευρώ το μήνα. Κάνω οικονομία σημαίνει αλλάζω κάποιες συνήθειές μου, ώστε να μειωθεί το κόστος της ζωής μου, χωρίς αναγκαστικά να υποβαθμιστεί η ποιότητά της.

2. Μην κουβαλάς ποτέ πολλά χρήματα στο πορτοφόλι σου, ούτε περισσότερες από μία πιστωτικές κάρτες. Στην αντίθετη περίπτωση, χωρίς να το καταλάβεις, σου δημιουργείται η αίσθηση ότι έχεις χρήματα και παρασύρεσαι πιο εύκολα σε σπατάλες.

3. Πλήρωνε αμέσως τους λογαριασμούς. Όσο περισσότερο τους αφήνεις απλήρωτους, σου δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι έχεις χρήματα για ξόδεμα κι έτσι αρχίζουν οι τόκοι και τα δάνεια.

4. Πήγαινε με λίστα στο σούπερ μάρκετ, ώστε να μην ξεχνάς πράγματα και μετά να τα αγοράζεις από το περίπτερο, οπότε τα πληρώνεις τουλάχιστον 20% πιο ακριβά.

5. Αγόραζε μόνο αυτά που χρειάζεσαι και ποτέ αυτά που πιθανόν να σου χρειαστούν μόνο και μόνο γιατί τα βρήκες σε προσφορά.

6. Αγόραζε μεγάλες συσκευασίες μόνο όταν είναι σίγουρο ότι θα τις καταναλώσεις πριν από την ημερομηνία λήξης τους.

7. Μαγείρευε και βάζε πλυντήριο όταν λειτουργεί το νυχτερινό ρεύμα - μετά τις 11 το βράδυ.

8. Να μαγειρεύεις φαγητό για δύο ή και τρεις μέρες και να το φυλάς στην κατάψυξη.

9. Να έχεις πάντα κάτι μαγειρεμένο στο ψυγείο, ώστε να μην πέφτεις στην ανάγκη του delivery.

10. Καθιέρωσε με φίλους το «μαζευόμαστε στο σπίτι».

11. Κάνε baby sitting στους φίλους σου, για να σου κάνουν κι εκείνοι.

12. Αραίωσε τη συχνότητα με την οποία βγαίνεις έξω για φαγητό, για σινεμά και για οποιαδήποτε άλλη διασκέδαση. Τις τέσσερις κάν’ τες τρεις, τις τρεις δύο. Είναι βέβαιο ότι δεν θα καταλάβεις τη διαφορά.

13. Αν χρειάζεσαι οικιακή βοηθό 4 φορές το μήνα, μπορείς μια χαρά να τα βγάλεις πέρα και με 3 φορές κάθε μήνα.