8 ενδιαφέροντα facts για το αυγό που μπορεί και να μη γνώριζες

10.05.2024
8 ενδιαφέροντα facts για το αυγό που μπορεί και να μη γνώριζες
Το αυγό είναι μία από τις πιο αγαπημένες τροφές και σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, μπορεί να σε βοηθήσει σε περίπτωση απλού πονοκεφάλου ή ακόμη και hangover.

Η διατροφολόγος Βαρβάρα Καραγιαννίδου μας δίνει μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το αυγό, το οποίο αποτελεί πλήρη τροφή.


1. Το αυγό όντως αποτελεί πλήρη τροφή. Περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης (3 γρ. στο ασπράδι και 3 γρ. στον κρόκο), λουτεΐνη και ζεαξανθίνη για καλύτερη όραση, απαραίτητα ω-3 ακόρεστα λιπαρά οξέα, και όλα αυτά με μόλις 70 θερμίδες.

2. Οι κρόκοι των αυγών περιέχουν μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που ονομάζεται χολίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων και των νευροδιαβιβαστών.

3. Τα αυγά είναι απάντηση στον πονοκέφαλο, λόγω του υψηλού επιπέδου ενός αμινοξέος της κυστεΐνης, που βοηθά στη διάσπαση της ακεταλδεΰδης, η οποία είναι η βασική αιτία του.

4. Τα αυγά βοηθούν επίσης το σώμα να απαλλαγεί από τοξίνες που παράγονται κατά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

5. Ο αναπαραγωγικός κύκλος της κότας διαρκεί μία μέρα, που σημαίνει ότι γεννά περίπου ένα αυγό ανά 24ωρο, ακόμη κι αν δεν υπάρχει κόκορας στο κοτέτσι, άρα τα αυγά του εμπορίου δεν είναι γονιμοποιημένα.

6. Δεν χρειάζεται να φυλάσσονται στο ψυγείο αφού διατηρούνται εξαιρετικά και σε θερμοκρασία δωματίου. Αν όμως τα βάλουμε στο ψυγείο, θα πρέπει να τα μαγειρέψουμε αμέσως μόλις τα βγάλουμε.

7. Πιο σκούρους κρόκους έχουν τα αυγά από κοτόπουλα που έχουν στην διατροφή τους πρασινάδες και ζωύφια. Επειδή αυτό το είδος διατροφής περιέχει καροτενοειδή, οι κρόκοι τείνουν να έχουν πιο ζωντανό χρώμα.

8. Όταν φτιάχνετε ομελέτα, καλό είναι να βάζετε το αλάτι στο τέλος επειδή το αλάτι τραβάει την υγρασία, με αποτέλεσμα η ομελέτα να μην γίνεται όσο αφράτη θα θέλατε.

Τελευταία τροποποίηση στις 10.05.2024 - 15:42