Οι ορμόνες. Δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτές, αλλά μερικές φορές ούτε και μαζί τους. Συχνά δεν συνειδητοποιούμε πόσο επηρεάζουν την υγεία μας, και πόσο επηρεάζονται από τις καθημερινές μας συνήθειες. Διατροφή και τρόπος ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ορμονική ισορροπία, και όταν κάτι πάει στραβά, το σώμα αρχίζει να “φωνάζει”. Αν θες να βάλεις τέλος σε αυτό το… τρενάκι του τρόμου, δες πέντε απλές συνήθειες.
#1 - Ξεκίνα τη μέρα σου με λίπος
Ένα κουταλάκι γκι, λάδι καρύδας ή βιολογικό βούτυρο είναι, σύμφωνα με ειδικούς, ό,τι καλύτερο για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Αν και ένα μπολ φρούτα μοιάζει υγιεινό πρωινό, μπορεί να προκαλέσει αιχμές στο σάκχαρο, ειδικά αν είσαι ευαίσθητη στους υδατάνθρακες. Κι αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τις ορμόνες σου. Αντί γι’ αυτό, πρόσθεσε καλά λιπαρά στο ξεκίνημα της μέρας και προσπάθησε να εντάξεις περίπου 35 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά.
#2 - Κάνε seed cycling
Το seed cycling είναι μια φυσική πρακτική που βοηθά την ορμονική ισορροπία. Στην πρώτη φάση του κύκλου (την ωοθυλακική), αυξάνεται το οιστρογόνο. Στη δεύτερη (την ωχρινική), κυριαρχεί η προγεστερόνη. Αν έχεις έναν κύκλο 30 ημερών, η πρόταση είναι: από την 1η έως τη 14η μέρα, κατανάλωσε λιναρόσπορο και κολοκυθόσπορο. Από τη 15η έως την 30η, επίλεξε ηλιόσπορους και σουσάμι. Έτσι υποστηρίζεις φυσικά την παραγωγή των ορμονών σου στις κατάλληλες φάσεις.
#3 - Πρόσεξε την υγεία του εντέρου σου
Το έντερό σου επηρεάζει σχεδόν τα πάντα, από τη διάθεση και το ανοσοποιητικό σου, μέχρι τις ορμόνες. Αν τρως τροφές που προκαλούν χαμηλού βαθμού φλεγμονές ή σου δημιουργούν ενοχλήσεις, τότε διαταράσσεται η συνολική ισορροπία. Μπορείς να ξεκινήσεις με έναν ήπιο καθαρισμό του εντέρου ή να προσθέσεις πρεβιοτικά, προβιοτικά και μεταβιοτικά στη διατροφή σου.
#4 - Επίλεξε τα σωστά συμπληρώματα
Δεν είναι όλα τα συμπληρώματα ίδια. Αν υπάρχει όμως ένα που πραγματικά αξίζει, αυτό είναι τα Ωμέγα-3. Βοηθούν στις ορμόνες, την επιδερμίδα, τη φλεγμονή και ακόμη και στην ινσουλινοαντίσταση. Μην ξεγελιέσαι από ετικέτες, διάβασε την ποσότητα EPA και DHA. Πρέπει να είναι πάνω από 500mg. Αν είναι 180 ή 280, απλώς δεν φτάνει.
#5 - Δώσε προτεραιότητα στη συναισθηματική σου υγεία
Η ψυχική σου κατάσταση είναι εξίσου σημαντική όσο η διατροφή και η άσκηση. Όταν προσπαθείς να θεραπεύσεις το σώμα σου, μην ξεχνάς ότι αυτό αντικατοπτρίζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σου. Φρόντισε να κάνεις πράγματα που σε γεμίζουν χαρά. Αυτό βοηθά το σώμα να περάσει σε χαλάρωση και αποκατάσταση, τη φάση που πραγματικά μπορεί να θεραπευτεί.