Ο απίστευτος τρόπος για να ηρεμήσεις από το άγχος σου ανά πάσα στιγμή

04.10.2023
Ο απίστευτος τρόπος για να ηρεμήσεις από το άγχος σου ανά πάσα στιγμή
Μπορεί να μην το έχεις σκεφτεί ούτε στιγμή, όμως ένα πολύ παράδοξο κόλπο λειτουργεί άψογα!

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς άγχος, δοκίμασε να μουρμουρίσεις λίγο. Στο TikTok, μπορείς να βρείς κάθε είδους τεχνικές για την τόνωση του πνευμονογαστρικού νεύρου για χαλάρωση και ανακούφιση από το άγχος και το μουρμουρητό βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως ένα από τα πιο εύκολα κόλπα.

Γιατί όμως το πνευμονογαστρικό νεύρο παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στο αυτόνομο νευρικό σου σύστημα;

Σύμφωνα με τον φυσιοθεραπευτή Dr. Udim Isang, το νεύρο αυτό ταξιδεύει από πίσω από τα αυτιά σου και κάτω από το λαιμό μέχρι την κοιλιά σου και βοηθά στη ρύθμιση όλων των ειδών των σωματικών λειτουργιών που σχετίζονται με την απόκριση του στρες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παλμών, της πέψης και του αναπνευστικού σου ρυθμού.

Πώς να αντιμετωπίσεις το φόβο σου για τις αλλαγές

«Όταν το σώμα αντιλαμβάνεται το στρες, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιεί την αντίδραση πάλης ή φυγής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το στρες», λέει ο Isang. «Το πνευμονογαστρικό νεύρο δρα ως αντίβαρο σε αυτή την αντίδραση καθώς προάγει την κατάσταση ηρεμίας και πέψης, συμβάλλοντας στη μείωση του καρδιακού παλμού, στη μείωση της φλεγμονής και στην πρόκληση χαλάρωσης».

Και εκεί έρχεται το μουρμουρητό ως παράγοντας χαλάρωσης. «Τα πάντα έχουν να κάνουν με τα vibes — κυριολεκτικά», λέει ο φυσιοθεραπευτής. «Όταν κάνεις “μμμμ”, οι φωνητικοί σου μύες δημιουργούν αυτές τις καταπραϋντικές δονήσεις που ταξιδεύουν στο λαιμό και το στήθος σου και διεγείρουν το πνευμονογαστρικό νεύρο, ενεργοποιώντας μια αντίδραση χαλάρωσης».

Καθώς βγάζεις ένα «μμμμμ» από τον λαιμό, ο ήχος δονεί τις φωνητικές σου χορδές και κάνει μασάζ στα νεύρα του λαιμού σου, κάτι που βοηθά στην ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού σου συστήματος. «Το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι σαν το γιν και το γιανγκ της φυσιολογίας μας», λέει. «Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι ο πρωταγωνιστής στην ομάδα χαλάρωσης, που μας βοηθά να ανακάμψουμε από στρεσογόνες στιγμές επιβραδύνοντας τον καρδιακό μας ρυθμό και προάγοντας την πέψη».

Ύπνος: 5 λόγοι για τους οποίους είναι καλύτερα να κοιμάσαι ανάσκελα

Το μουρμούρισμα βοηθά επίσης στο να επιβραδυνθεί η ταχύτητα της αναπνοής ενώ διεγείρει την απελευθέρωση μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο έχει μια ηρεμιστική επίδραση στο σώμα, λέει. «Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στη χαλάρωση και στη μείωση του στρες».

Σύμφωνα με τον Dr. Udim Isang, το μουρμούρισμα δεν είναι μια μαγική λύση, αλλά είναι ένα εξαιρετικό κόλπο που πρέπει να το έχεις στην εργαλειοθήκη σου κατά του άγχους. «Σκέψου το ως ένα απαλό, άμεσο ενισχυτικό της διάθεσης που μπορεί να σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στη χαλάρωση», λέει. «Συνδύασέ το με άλλες τεχνικές χαλάρωσης και θα έχεις ένα ισχυρό σύνολο καταπολέμησης του στρες στη διάθεσή σου».

Πώς να μουρμουρήσεις για να τονώσεις το πνευμονογαστρικό νεύρο σου

Για να τονώσεις το παρασυμπαθητικό νευρικό σου σύστημα, ο φυσιοθεραπευτής συνιστά να ξεκινήσεις το βουητό σου με μερικές βαθιές αναπνοές για να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Από εκεί, μπορείς είτε με το να μουρμουρίσεις ένα τραγούδι, είτε να πας για ένα μακρύ, σταθερό βουητό μιας νότας. Πιάσε μια νότα για λίγα δευτερόλεπτα, μετά πάρε μια αργή, βαθιά ανάσα και μουρμούρισε ξανά μέχρι να αισθανθείς λιγότερο άγχος.

Πώς να απαλλάξεις από το άγχος τον οργανισμό σου – και κατ’ επέκταση, το δέρμα σου

Για πόση ώρα πρέπει να μουρμουρίσεις;

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική απαίτηση, αλλά το μουρμούρισμα για λίγα λεπτά είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης», λέει. «Ούτε η ένταση του βουητού σου χρειάζεται να είναι δυνατή καθώς το κλειδί είναι η ρυθμική, ελεγχόμενη αναπνοή και η δόνηση που παράγεται».

Το καλύτερο; Μπορείς να μουρμουρίζεις οποτεδήποτε, οπουδήποτε.

Τελευταία τροποποίηση στις 03.10.2023 - 19:14