Πώς να απαλλάξεις από το άγχος τον οργανισμό σου – και κατ’ επέκταση, το δέρμα σου

03.02.2023
Πώς να απαλλάξεις από το άγχος τον οργανισμό σου – και κατ’ επέκταση, το δέρμα σου
Οι πιο χρήσιμες και αποτελεσματικές συμβουλές για να δεις γρήγορα διαφορά στο στρες που νιώθεις

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που αναφέρουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ζει με ακραίο στρες και βιώνει σωματικά συμπτώματα (όπως πονοκεφάλους, αϋπνία, έλλειψη εστίασης και δερματικά προβλήματα όπως η ακμή, εξανθήματα και ερυθρότητα) ως αποτέλεσμα των επιπέδων άγχους. Η εργασία, η υγεία και τα χρήματα είναι μερικές από τις πιο διαδεδομένες αιτίες και, δεδομένων όλων όσων συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει;

Τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα απελπισίας και απόγνωσης, αλλά υπάρχουν μερικές απλές ενέργειες που μπορείς να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα άμεσα. Δες παρακάτω τους τρόπους για να νιώσεις λιγότερο άγχος και να βοηθήσεις το δέρμα σου, σύμφωνα με την επιστήμη.

Αντί για καφέ, πιες τσάι από βότανα

Το μόνο που θα καταφέρεις με το να πιείς καφεΐνη είναι να επιταχύνεις τις νευρώσεις που προκαλούνται από το στρες. Προτίμησε έναν ντεκαφεϊνέ ή δοκίμασε να πιείς ένα τσάι από βότανα - όπως πράσινο ή χαμομήλι - αντ 'αυτού. Το αμινοξύ θεανίνη, που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συναισθήματα του άγχους. Μπορείς επίσης να αναζητήσεις εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, το οποίο έχει καταπραϋντικά, ηρεμιστικά αποτελέσματα στο δέρμα σου.

Εξάσκησε την ψηφιακή αποτοξίνωση

Αν και είναι σημαντικό να παραμένεις ενημερωμένη, το υπερβολικό διάβασμα άρθρων ειδήσεων μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα άγχους. Κάνε διάλειμμα από το τηλέφωνό σου βάζοντας το σε αθόρυβη λειτουργία και κάνοντας άλλες δραστηριότητες όπως παζλ, ζωγραφική ή διάβασμα ενός βιβλίου..

Φέρε το spa κοντά σου

Οι περιποιήσεις προσώπου αισθάνονται τόσο χαλαρωτικές, επειδή ο γιατρός χτυπά ορισμένα σημεία πίεσης στο πρόσωπο, γεγονός που ανακουφίζει από την ένταση των μυών και προκαλεί αισθήματα ηρεμίας. Μπορεί να μην είναι τόσο ωραίο όσο να σου το κάνει κάποιος άλλος, αλλά μπορείς να αναδημιουργήσεις την εμπειρία κάνοντας στον εαυτό σου ένα μασάζ προσώπου στο σπίτι. Βάλε μια μάσκα, διαχώρισε το μεσαίο και τον παράμεσό σου και πίεσε απαλά προς τα κάτω με μια κίνηση προς τα πάνω από το πηγούνι σου μέχρι τα ζυγωματικά σου. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την απελευθέρωση της έντασης από τη γνάθο.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το άγχος υψηλής λειτουργικότητας

Γράψε

Τα επίπεδα άγχους μας αυξάνονται όταν κρατάμε τα συναισθήματα κρυμμένα μέσα μας. Η φυσική τοποθέτηση των λέξεων στο χαρτί έχει αποδειχθεί ότι απελευθερώνει μερικά από αυτά τα συναισθήματα, μειώνοντας το άγχος στιγμιαία. Δεν είσαι σίγουρη από πού να αρχίσεις; Προσπάθησε να αναφέρεις αυτά για τα οποία είσαι ευγνώμων. Τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης δεν σου δίνουν μόνο μια θετική προοπτική, αλλά έχουν και τα δικά τους οφέλη για την ψυχική υγεία.

Φάε τροφές που τονώνουν τη διάθεση

Μια καλά ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία, αλλά ειδικά η κατανάλωση τροφών που τονώνουν τη διάθεση είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τη μείωση του στρες. Αύξησε την πρόσληψη μαγνησίου (που βρίσκεται στα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως), προβιοτικών (όπως το κεφίρ και το ξινολάχανο) και τα ωμέγα-3 (στο σολομό και τους ξηρούς καρπούς).

Κινήσου

Το ήξερες ότι χρειάζονται μόνο 5 λεπτά κίνησης για να αποκομίσει το σώμα τα οφέλη της άσκησης που ανακουφίζουν από το άγχος; Δοκίμασε να κάνεις γιόγκα ή απλώς περπάτησε γύρω από το τετράγωνο—δεν χρειάζεται πολύ, απλώς βρες κάποιον τρόπο να κινήσεις το σώμα σου.

Μύρισε ένα χαλαρωτικό άρωμα

Τα αιθέρια έλαια έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αναζωογονητικό αντίκτυπο στο μυαλό, ιδιαίτερα αρώματα όπως λεβάντα και ο ευκάλυπτος. Γέμισε το σπίτι σου με αιθέρια έλαια και παρατήρησε την επίδραση που θα έχουν στη ψυχολογία σου.

Τακτοποίησε τον χώρο σου

Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις για να διώξεις το άγχος, είναι να στρώσεις το κρεβάτι σου. Υπάρχει λόγος για τον οποίο πολλοί από εμάς στρεφόμαστε στον καθαρισμό όταν νιώθουμε άγχος. Το να βρεις κάτι που μπορείς να ελέγξεις —ειδικά όταν όλα τα άλλα φαίνονται εκτός του ελέγχου σου—μπορεί να κάνει το μυαλό σου να ησυχάσει. Προσπάθησε να κρατήσεις το μυαλό σου συγκεντρωμένο σε αυτό που κάνεις. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να αλλάξει επιστημονικά τον εγκέφαλό σου για να μειώσει τα συναισθήματα της κατάθλιψης.

Χρησιμοποίησε αυτήν την 5λεπτη τεχνική πρωινού διαλογισμού για να δώσεις το σωστό τόνο στην ημέρα σου

Ηρέμησε το μυαλό σου με διαλογισμό

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ρηχή αναπνοή που περιορίζει την ποσότητα οξυγόνου στον εγκέφαλό σου και μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος και κρίσεις πανικού. Η βαθιά αναπνοή είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αντισταθμιστεί αυτό. Μια άσκηση αναπνοής ή ο διαλογισμός είναι ένας εύκολος τρόπος για να ανακουφιστείς από το άγχος χωρίς κόπο.

Κάνε έναν καλό ύπνο

Κοιμάσαι αρκετά; Η στέρηση ύπνου είναι ένας ατελείωτος κύκλος—αυξάνει τα επίπεδα άγχους που σε κάνουν να χάνεις περισσότερο ύπνο. Η έλλειψη ύπνου έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του δέρματός σου. Μείνε μακριά από το κινητό σου μια ώρα πριν τον ύπνο, πιες τσάι με χαμομήλι ή επένδυσε σε κουρτίνες που μπλοκάρουν το φως: ό,τι χρειάζεται για να κοιμηθείς καλά.

Τελευταία τροποποίηση στις 03.02.2023 - 14:53