Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με άγχος από τους άντρες

11.05.2025
Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με άγχος από τους άντρες
Image by Drazen Zigic on Freepik
Και υπάρχει επιστημονική εξήγηση για αυτό

Έχεις νιώσει ποτέ ότι είσαι συνέχεια «στην τσίτα»; Ότι τρέχεις, πιέζεσαι, σκέφτεσαι τα πάντα υπερβολικά και κανείς δεν φαίνεται να το καταλαβαίνει; Δεν είσαι η μόνη. Σκέψου μόνο πόσο viral έχει γίνει το Anxiety και θα μπεις στο νόημα.

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες να διαγνωστούν με αγχώδη διαταραχή. Και όχι, δεν φταις εσύ. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που συμβαίνει αυτό και είναι πολλοί.

Τι σημαίνει "άγχος";

Δεν μιλάμε για το κλασικό «έχω λίγο άγχος πριν από μια συνέντευξη». Μιλάμε για έντονο, διαρκές άγχος που επηρεάζει την καθημερινότητά σου. Μπορεί να νιώθεις: ανησυχία χωρίς ξεκάθαρη αιτία, κόμπο στο στομάχι, ταχυκαρδία, αϋπνία, φόβο ότι κάτι κακό θα συμβεί χωρίς να ξέρεις τι ακριβώς ή να μπορείς να το προσδιορίσεις πλήρως. Αυτό μπορεί να γίνει γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, κρίσεις πανικού, ιδεοψυχαναγκασμός, ή άλλες μορφές αγχωδών διαταραχών.

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο ευπαθείς σε αυτό;

1. Ορμονικές διακυμάνσεις

Ο γυναικείος οργανισμός περνά από έντονες ορμονικές αλλαγές. Έμμηνος ρύση, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση. Αυτές επηρεάζουν άμεσα τη διάθεση και το άγχος.

2. Κοινωνική πίεση

«Να είσαι τέλεια», «να τα προλαβαίνεις όλα», «να φαίνεσαι όμορφη», «να μη δείχνεις αδύναμη». Η πίεση είναι τεράστια και αόρατη.

3. Υψηλή ενσυναίσθηση

Πολλές γυναίκες σκέφτονται συνεχώς τους άλλους, βάζοντας τον εαυτό τους τελευταίο. Αυτό μπορεί να τις εξαντλεί συναισθηματικά και να τις γεμίζει ενοχές.

4. Διπλοί ρόλοι

Εργασία, σπίτι, παιδιά, σχέσεις, φροντίδα ηλικιωμένων. Η γυναίκα του σήμερα δεν είναι «μία», αλλά πολλές. Και αυτό φθείρει.

Σε όλα αυτά πρόσθεσε και ότι οι γυναίκες μιλούν πιο εύκολα για τα συναισθήματά τους, ζητούν βοήθεια και πηγαίνουν πιο συχνά σε γιατρό ή ψυχολόγο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άντρες δεν έχουν άγχος, απλώς είναι λιγότερο πιθανό να το παραδεχτούν ή να το διαγνώσουν.

Τι μπορείς να κάνεις αν νιώθεις έτσι;

Μίλα. Σε φίλους, σε ψυχολόγο, στον γιατρό σου. Δεν είναι ντροπή. Είναι φροντίδα.

Βάλε όρια. Δεν γίνεται να τα κάνεις όλα. Και δεν χρειάζεται.

Αναγνώρισε τα σημάδια. Αν νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά για μέρες, μην το αγνοήσεις.

Μην πιέζεσαι να "είσαι καλά". Είναι εντάξει να μην είσαι. Κανείς δεν είναι 24/7.

Και θυμήσου… Το άγχος δεν σε κάνει αδύναμη. Σε κάνει άνθρωπο.

Και όσο πιο πολύ το αναγνωρίζουμε, τόσο πιο πολύ μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε χωρίς ντροπή, χωρίς φόβο, και κυρίως: χωρίς να νιώθουμε μόνες.

Τελευταία τροποποίηση στις 11.05.2025 - 16:52