Χρήσιμα τips για να κρατάνε περισσότερο τα φρούτα σου στο ψυγείο

28.06.2025
Χρήσιμα τips για να κρατάνε περισσότερο τα φρούτα σου στο ψυγείο
Freepik
Διάβασέ τα και θα μας θυμηθείς

Αγοράζουμε φρούτα με όρεξη και ενθουσιασμό, αλλά πόσες φορές δεν προλαβαίνουμε να τα φάμε πριν χαλάσουν; Τα φρούτα είναι ευαίσθητα και αν δεν τα αποθηκεύσουμε σωστά, χαλάνε γρήγορα. Κι αυτό είναι κρίμα όχι μόνο γιατί δεν είναι εποχές για σπατάλες, αλλά και γιατί είναι κρίμα να πετιέται φαγητό (κι αυτό ισχύει οποιαδήποτε εποχή και σε οποιαδήποτε οικονομική συνθήκη). Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά απλά και πρακτικά tips που μπορούν να τα κρατήσουν φρέσκα για περισσότερο καιρό.

1. Ξεχώρισε τα φρούτα που ωριμάζουν γρήγορα

Κάποια φρούτα, όπως οι μπανάνες, τα μήλα και τα αχλάδια, βγάζουν αιθυλένιο, ένα φυσικό αέριο που κάνει τα υπόλοιπα φρούτα να ωριμάζουν (και να χαλάνε) πιο γρήγορα.
Τι να κάνεις: Φύλαξέ τα χωριστά από άλλα φρούτα, ειδικά από αυτά που είναι πιο ευαίσθητα, όπως οι φράουλες και τα σταφύλια.

2. Μην τα πλένεις πριν τα βάλεις στο ψυγείο

Η υγρασία ευνοεί τη μούχλα. Όταν πλένεις τα φρούτα και τα βάζεις βρεγμένα στο ψυγείο, μπορεί να χαλάσουν πιο γρήγορα.
Τι να κάνεις: Πλύνε τα φρούτα λίγο πριν τα φας, όχι πριν τα αποθηκεύσεις.

3. Χρησιμοποίησε χαρτί κουζίνας

Για φρούτα όπως τα μούρα ή τα σταφύλια, μπορείς να στρώσεις χαρτί κουζίνας μέσα στο τάπερ ή τη σακουλίτσα που τα βάζεις.
Τι κάνει: Το χαρτί απορροφά την περιττή υγρασία και βοηθά να μην πιάσουν μούχλα τόσο εύκολα.

4. Κράτα τα φρούτα σε καλά αεριζόμενο χώρο στο ψυγείο

Αν τα φρούτα είναι πολύ στριμωγμένα, δεν "αναπνέουν" καλά και χαλάνε πιο γρήγορα.
Τι να κάνεις: Βάλε τα φρούτα σε διάφανες σακούλες ή τάπερ με μικρές τρύπες ή απλώς άφησέ τα ελαφρώς ανοιχτά για να κυκλοφορεί ο αέρας.

5. Ρύθμισε σωστά τη θερμοκρασία του ψυγείου

Η ιδανική θερμοκρασία για τα φρούτα είναι γύρω στους 3–5°C. Αν είναι πολύ κρύο, μπορεί να “παγώσουν” και να αλλοιωθούν. Αν είναι πολύ ζεστό, ωριμάζουν πιο γρήγορα.

6. Απόφυγε να τα βάζεις στην πόρτα του ψυγείου

Η πόρτα είναι το πιο ζεστό σημείο και έχει τις περισσότερες αυξομειώσεις θερμοκρασίας κάθε φορά που την ανοίγουμε.
Τι να κάνεις: Βάλε τα φρούτα στο κεντρικό μέρος του ψυγείου ή στο ειδικό συρτάρι για φρούτα και λαχανικά.

7. Χρησιμοποίησε λεμόνι για φρούτα που κόπηκαν

Αν κόψεις μήλα, αχλάδια ή μπανάνες και δεν τα φας όλα, μπορούν να μαυρίσουν.
Τι να κάνεις: Ρίξε λίγο χυμό λεμονιού από πάνω, καθυστερεί το μαύρισμα και τα διατηρεί φρέσκα.

Μικρό bonus tip:

Έχεις παραγινωμένα φρούτα; Μην τα πετάς! Φτιάξε smoothie, σπιτική μαρμελάδα ή ψήσε ένα γρήγορο κέικ με φρούτα. Έτσι, τίποτα δεν πάει χαμένο.

Τελευταία τροποποίηση στις 28.06.2025 - 19:17