Υπάρχουν αρκετά είδη επιτραπέζιου αλατιού, το καθένα με διαφορετική προέλευση, υφή, γεύση και χρήση στη μαγειρική. Μετά τη δημοφιλία που απέκτησε το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων οφείλουμε να καταγράψουμε όλα τα αλάτια τα οποία μπορείς να βάλεις στην κουζίνα σου ειδικά αν θέλεις να πειραματιστείς με τη γεύση.
Σε γενικές γραμμές τα αλάτια παρουσιάζουν τις εξής διαφορές μεταξύ τους:
Μέγεθος κόκκου: Επηρεάζει τη διαλυτότητα και τη γεύση.
Περιεκτικότητα σε ιώδιο: Προαιρετικό, κυρίως για λόγους υγείας.
Ορυκτή σύσταση: Διαφορετικά ιχνοστοιχεία δίνουν διαφορετική γεύση και χρώμα.
Χρήση: Άλλο για μαγείρεμα, άλλο για τελείωμα/γαρνιτούρα.
Ιδού λοιπόν τα είδη του αλατιού που συναντάς στην αγορά και τα χαρακτηριστικά τους.
Είδος Αλατιού | Χαρακτηριστικά | Συνήθεις Χρήσεις |
Κλασικό Επιτραπέζιο Αλάτι (Ιωδιούχο) | Πολύ λεπτή κοκκομετρία, λευκό, επεξεργασμένο, περιέχει συνήθως πρόσθετο ιώδιο | Καθημερινή μαγειρική, αρτοποιία |
Αλάτι Χονδρό (Θαλασσινό) | Μεγαλύτεροι κόκκοι, πιο φυσική επεξεργασία | Ψήσιμο κρεάτων, παραδοσιακές συνταγές |
Ανθός Αλατιού (Fleur de Sel) | Πολύ λεπτό, ντελικάτο, συλλέγεται χειροκίνητα από την επιφάνεια των αλυκών όπως το αλάτι Κυθήρων | Φινίρισμα πιάτων, σαλάτες, gourmet παρασκευές |
Αλάτι Ιμαλαΐων (Ροζ Αλάτι) | Ροζ απόχρωση λόγω των ορυκτών, φυσικό και ανεπεξέργαστο | Μαρινάδες, γαρνιρίσματα, αισθητική χρήση |
Αλάτι Καλάς (Kala Namak - Ινδικό μαύρο αλάτι) | Σκούρο γκρι-μωβ, με έντονη θειώδη μυρωδιά | Vegan συνταγές (π.χ. για γεύση αυγού), ινδική κουζίνα |
Αλάτι σε Νιφάδες (π.χ. Maldon) | Ελαφριές, τραγανές νιφάδες, μαλακή υφή | Φινίρισμα κρεάτων, λαχανικών, γλυκών |
Καπνιστό Αλάτι | Αλάτι που έχει καπνιστεί σε ξύλο (π.χ. οξιά, μηλιά) | BBQ, κρέατα, λαχανικά για καπνιστή γεύση |
Αλάτι Με Βότανα ή Αρωματισμένο | Εμπλουτισμένο με βότανα, μπαχαρικά ή ξύσμα λεμονιού | Ειδικές μαρινάδες, σαλάτες, σάλτσες |
Αλάτι Kosher | Μεγαλύτεροι κρύσταλλοι, χωρίς πρόσθετο ιώδιο, εύκολη διασπορά | Μαρινάρισμα, curing, koshering κρέατος |
Ποιο αλάτι πάει πού;
Είδος Φαγητού | Ιδανικό Αλάτι | Γιατί |
Κρέας (μπριζόλες, ψητά, BBQ) | Χονδρό θαλασσινό αλάτι, Kosher, καπνιστό αλάτι | Δεν λιώνει αμέσως, δίνει κρούστα & βάθος γεύσης |
Ψάρια & Θαλασσινά | Ανθός αλατιού (Fleur de Sel), αλάτι σε νιφάδες | Ελαφρύ, χωρίς να καλύπτει τη γεύση του ψαριού |
Σαλάτες | Ανθός αλατιού, νιφάδες αλατιού, αλάτι με βότανα | Δίνει φινίρισμα και γεύση χωρίς να υπερκαλύπτει |
Ζυμαρικά | Χονδρό ή Kosher (για το βράσιμο του νερού) | Διαλύεται καλά στο βράσιμο |
Σούπες & σάλτσες | Κλασικό ιωδιούχο ή λεπτό θαλασσινό | Διαλύεται εύκολα κατά το μαγείρεμα |
Αρτοσκευάσματα (ψωμιά, ζύμες) | Κλασικό ιωδιούχο ή λεπτό θαλασσινό | Σωστός έλεγχος στην ποσότητα |
Επιδόρπια (π.χ. σοκολάτα, καραμέλα) | Ανθός αλατιού, νιφάδες Maldon | Προσθέτει υφή και γευστική αντίθεση |
Vegan/Vegetarian/ αυγο-συνταγές (π.χ. tofu scramble) | Ινδικό μαύρο αλάτι (Kala Namak) | Χαρίζει χαρακτηριστική γεύση αυγού |
Σαλάτες με ντομάτα, καρπούζι κτλ. | Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων ή ανθός αλατιού | Δίνει διακριτική γεύση & ωραίο οπτικό αποτέλεσμα |
Καπνιστά εφέ (χωρίς πραγματικό καπνιστό ψήσιμο) | Καπνιστό αλάτι | Για έντονη καπνιστή γεύση χωρίς ψήσιμο |
Extra Tips
Φινίρισμα πιάτων: Πάντα προτιμάμε πιο ανάλαφρα και ντελικάτα αλάτια (ανθός, νιφάδες).
Μαγείρεμα/Βράσιμο: Καλύτερα τα πιο "απλά" αλάτια (χονδρό ή ιωδιούχο).
Ειδικές γεύσεις: Παίξε με καπνιστά ή αρωματισμένα αλάτια για ξεχωριστά πιάτα.