Πώς να αντιμετωπίσεις το φόβο σου για τις αλλαγές

13.02.2023
Πώς να αντιμετωπίσεις το φόβο σου για τις αλλαγές
Οι αλλαγές είναι κάτι που δεν αρέσει σε πολλούς ανθρώπους - δες πώς μπορείς να διαχειριστείς αυτήν την κοινή φοβία

Οι αλλαγές στη ζωή μπορούν σε κάποιους να δημιουργήσουν χα΄ρα, ανυπομονησία και συναισθήματα αναζωογόνησης. Σε κάποιους άλλους όμως, μπορούν να δημιουργήσουν πανικό και έντονο άγχος. Η αλήθεια όμως είναι ότι, σε όποια κατηγορία ανθρώπων κι αν ανήκεις, οι αλλαγε΄ς είναι μέρος της ζωής μας, και είτε τις επιλέγουμε είτε όχι, συμβαίνουν πολύ συχνά.

10 εύκολοι τρόποι για να κάνεις το 2023 την καλύτερη χρονιά σου

Παρακάτω θα βρεις τις καλύτερες συμβουλές για το πώς μπορείς να αντιμετωπίζεις τις αλλαγές με πιο υγιή τρόπο.

Συμφιλιώσου με την αποδοχή

Μπορεί να φαίνεται πολύ δύσκολο, αλλά ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν έρθει στη ζωή σου μια αλλαγή είναι να την αποδεχτείς. Σκέψου την αλλαγή που έχει προκύψει σαν έναν τοίχο από τούβλα που εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά σου - Μπορείς να του αντισταθείς ή ακόμη και να προσπαθήσεις να τον ρίξεις, αλλά τελικά αυτό θα σου κάνει κακό. Η καλύτερη, πιο ουσιαστική επιλογή, είναι να αναγνωρίσεις ότι ο τοίχος είναι εκεί και πλέον είναι μέρος της ζωής σου. Από εκεί και πέρα, μπορείς να βρείς τρόπους να προχωρήσεις προς μια νέα κατεύθυνση.

Παρατήρησε τις σκέψεις σου

Δώσε προσοχή στις σκέψεις σου χωρίς να προσπαθείς να τις αλλάξεις, να τις αναλύσεις ή να τις κρίνεις - Απλώς παρατήρησε και αναγνώρισε τις, για να αποκτήσεις μια αίσθηση του πώς νιώθεις, ακόμα κι αν μερικές φορές νιώθεις άβολα. Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως οι σκέψεις σου δεν είναι απαραίτητα μια ακριβής αντανάκλαση της πραγματικότητας ή μια ένδειξη του πώς θα είναι τα πράγματα για πάντα.

Έλεγξε ό,τι μπορείς

Οι αλλαγές που βρίσκονται εκτός του ελέγχου μας μπορούν να προκαλέσουν έντονο στρες. Για να καταπολεμήσεις το συναίσθημα του άγχους, προσπάθησε να κάνεις ό,τι μπορείς για να βοηθήσεις την κατάσταση. Αν, για παράδειγμα, έχασες ξαφνικά τη δουλειά σου, μπορείς να μιλήσεις με εταιρείες στις οποίες θα ήθελες να εργαστείς ή να συζητήσεις με συμβούλους καριέρας.

Ο λόγος για τον οποίο όλα μας φαίνονται πιο αστεία όταν είμαστε κουρασμένες

Εστίασε σε όσα σου δίνουν ηρεμία

Όταν ένας τομέας της ζωής σου αλλάζει και λόγω αυτού νιώθεις αναστάτωση, είναι σημαντικό να εστιάσεις σε όσα σου προσφέρουν ηρεμία και σε παρηγορούν, είτε αυτό σημαίνει το να φτιάξεις μια συνταγή από την παιδική σου ηλικία είτε το να μιλήσεις ανοιχτά με την αγαπημένη σου φίλη.

Πρόσεξε τις συνήθειες σου

Πρόσεξε τυχόν αρνητικές συνήθειες που μπορεί να έχεις αναπτύξει για να αντιμετωπίσεις το άγχος. Μήπως τείνεις να τρως πολύ ή να κάνεις πολλά ψώνια για να κάνεις τον εαυτό σου να νιώσει καλύτερα άμεσα, ενώ κατά βάθος ξέρεις ότι τέτοιες συμπεριφορές θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα;

Άλλαξε τη νοοτροπία σου

Η αντιμετώπιση της αλλαγής απαιτεί συχνά την αλλαγή νοοτροπίας και δυστυχώς, ο εγκέφαλός μας τείνει να εστιάζει στα αρνητικά προκειμένου να επιβιώσει και να προετοιμαστεί για πιθανό κίνδυνο. Αν τείνεις να εστιάζεις στις αρνητικές πτυχές ενός ζητήματος, είναι πιο πιθανό να φοβάσαι ή να αποφεύγεις την αλλαγή επειδή χάνεις τα πιθανά οφέλη που αυτή η αλλαγή μπορεί να φέρει στη ζωή σου. Προσπάθησε να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι και να επικεντρωθείς σε αυτά που έχεις, αντί σε όσα δεν έχεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 13.02.2023 - 07:33