Αυτός είναι ο λόγος που θέλεις να βλέπεις ξανά και ξανά τις ίδιες ταινίες και σειρές

06.02.2023
Αυτός είναι ο λόγος που θέλεις να βλέπεις ξανά και ξανά τις ίδιες ταινίες και σειρές
Προτιμάς να παρακολουθείς κάτι γνώριμο αντί για νέο περιεχόμενο; Μάθε την εξήγηση πίσω από αυτήν την πολύ κοινή επιλογή

Ο χειμώνας και οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ιδανικές για χουχούλιασμα με κουβέρτα στον καναπέ, ζεστά ρούχα και ταινία ή σειρά στην τηλεόραση. Μήπως όμως έχεις παρατηρήσει αρκετές φορές ότι, παρόλο που υπάρχει αμέτρητο νέο περιεχόμενο για να ανακαλύψεις, εσύ μπορεί να προτιμάς να ξαναδείς κάτι που έχεις ήδη δει (και μπορεί ακόμη και παραπάνω από μια φορά); Αποδεικνύεται λοιπόν, ότι υπάρχει λόγος που μας αρέσει να παρακολουθούμε τις ίδιες σειρές και ταινίες ξανά, και έχει να κάνει με τις σχέσεις που χτίζουμε με τους χαρακτήρες και την άνεση που νιώθουμε παρακολουθώντας κάτι οικείο.

Οι φυσικές ενδείξεις για να απομακρυνθείς από έναν καυγά, σύμφωνα με έναν ειδικό στη γλώσσα του σώματος

Το να επιλέγεις να παρακολουθήσεις μιας αγαπημένη σειρά ή ταινία είναι ένας τρόπος να ηρεμήσεις μετά από μια κουραστική μέρα στην οποία καλείσαι να πάρεις αποφάσεις - από τις πιο σημαντικές μέχρι τις λιγότερο σημαντικές, όπως το τι να φας για βράδυ. Όλες αυτές όμως οι αποφάσεις που πρέπει να πάρεις μέσα σε μια μέρα μπορεί να σε κουράσουν ψυχολογικά. Παρακολουθώντας τα "Φιλαράκια" για 100ή φορά, ο εγκέφαλος σου προφυλάσσεται από το άγνωστο και την ανάγκη λήψης αποφάσεων και είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που παρέχει προβλεψιμότητα και την ψευδαίσθηση ελέγχου του περιβάλλοντος σου.

Διάβασε αυτό αν νιώθεις άσχημα όταν μιλάς για τα επιτεύγματα σου

Παρόλο που δεν υπάρχουν σημαντικά μειονεκτήματα στο να ξαναβλέπεις τις ίδιες σειρές και ταινίες, είναι σημαντικό να καταλάβεις τον ρόλο που παίζει η νοσταλγία στο να κάνεις αυτήν την επιλογή. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλεις να βλέπεις μια ταινία που σου ξυπνά αναμνήσεις από τα παιδικά σου χρόνια και είσαι συναισθηματικά συνδεδεμένη μαζί της.

Η νοσταλγία θεωρείται γενικά ένα θετικό συναίσθημα, αλλά έρευνες την έχουν συνδέσει επίσης με συναισθήματα απογοήτευσης για όσα συμβαίνουν στο παρόν. Είναι όμως ποτέ ανθυγιεινή αυτή η συμπεριφορά; Μπορεί να είναι, αν βασιζόμαστε στο οικείο σε σημείο που δεν ασχολούμαστε με νέες εμπειρίες. Το κλειδί είναι να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ του νέου και του οικείου. Ενώ οι νέες εμπειρίες μπορεί να σου φαίνονται μερικές φορές τρομακτικές, είναι απαραίτητες για τη συνεχή ανάπτυξη σου.

Ναι, φυσικά και μπορείς να βλέπεις λοιπόν σε επανάληψη τα "Φιλαράκια" χωρίς καθόλου τύψεις, αλλά θα σε βοηθήσει σίγουρα θα θυμάσαι ότι είναι σημαντικό στη ζωή να κυνηγάμε και νέα πράγματα εκτός από γνώριμα, είτε πρόκειται για μια νέα σειρά είτε για μια πιο σημαντική απόφαση ζωής.

Τελευταία τροποποίηση στις 06.02.2023 - 08:17