Πλάνο ευτυχίας: O δρόμος για την ψυχολογική σου ευεξία! Τι είναι και πώς μπορείς να το «φτιάξεις»;

20.05.2025
Πλάνο ευτυχίας: O δρόμος για την ψυχολογική σου ευεξία! Τι είναι και πώς μπορείς να το «φτιάξεις»;
Photo by Catalin Pop on Unsplash
Μην αφήνεις τη ζωή σου στην τύχη...

Ο Carl Barney, συγγραφέας του βιβλίου The Happiness Experiment (Το Πείραμα της Ευτυχίας), πιστεύει ότι η ευτυχία είναι πολύ σημαντική για να την αγνοούμε ή να την αφήνουμε στην τύχη.

Στο βιβλίο του, ο Barney υποστηρίζει ότι η ευτυχία είναι το μέτρο με το οποίο αξιολογούμε την ποιότητα της ζωής μας. Λέει πως όταν γνωρίζουμε τι μας κάνει να νιώθουμε καλά—όχι μόνο στιγμιαία, αλλά και ποιες σχέσεις, δραστηριότητες ή ρουτίνες μάς βοηθούν να νιώθουμε γειωμένοι, ευγνώμονες ή εμπνευσμένοι—τότε αυτό διαμορφώνει την ταυτότητά μας και τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη ζωή.

Ξοδεύουμε χρόνο σχεδιάζοντας την καριέρα, τον γάμο, τα παιδιά, τη συνταξιοδότηση, ακόμα και το τι θα φάμε την επόμενη εβδομάδα. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν ποτέ ένα συγκεκριμένο πλάνο για την ευτυχία τους.

Τείνουμε να αντιμετωπίζουμε την ευτυχία ως υποπροϊόν, ένα «μπόνους» που έρχεται αφού έχουμε τσεκάρει όλα τα υπόλοιπα στη λίστα της ζωής: Πάρε το πτυχίο. Βρες καλή δουλειά. Κάνε οικογένεια. Αγόρασε σπίτι. Και μετά, υποθέτουμε ότι θα εμφανιστεί η ευτυχία. Πέφτουμε στην παγίδα της «ψευδαίσθησης άφιξης», την πεποίθηση ότι θα είμαστε ευτυχισμένοι όταν φτάσουμε σε ένα συγκεκριμένο ορόσημο.

Αν και γεγονότα όπως προαγωγές ή μεγάλες αγορές μπορεί να βελτιώσουν προσωρινά τη διάθεσή μας, σπάνια οδηγούν σε μακροχρόνια ψυχολογική ευημερία. Η αλήθεια είναι ότι η ευτυχία δεν είναι κάτι που «βρίσκουμε» όταν όλα τα υπόλοιπα μπουν στη θέση τους. Είναι κάτι που σχεδιάζουμε και καλλιεργούμε ώστε να γίνει ένας σταθερός και υποστηρικτικός παράγοντας στη ζωή μας που θα υποστηρίζει την ψυχική μας υγεία.

Ένα πλάνο ευτυχίας υποστηρίζει τη συναισθηματική και ψυχολογική σου ευεξία. Και ιδού μερικά βήματα που πρέπει να περιλάβεις σε αυτό:

1. Κάνε έναν απολογισμό ευτυχίας

Κοίτα πίσω στον τελευταίο μήνα. Πότε ένιωσες πιο ζωντανός/ή; Τι έκανες εκείνες τις στιγμές που τις έκανε κορυφαίες; Με ποιους ήσουν; Ποια προσωπικά σου χαρακτηριστικά χρησιμοποίησες που έδωσαν νόημα σε αυτές τις στιγμές; Αντίθετα, τι σε άδειασε ενεργειακά; Ο στόχος είναι να εντοπίσεις μοτίβα—θετικά και αρνητικά.

2. Αξιολόγησε την καθημερινότητά σου

Τώρα ρώτησε τον εαυτό σου: Υπάρχουν στην καθημερινή μου ζωή πράγματα που μου προσφέρουν πληρότητα και ευχαρίστηση; Ίσως διαπιστώσεις ότι υπάρχουν πολλές στιγμές για τις οποίες είσαι ευγνώμων χωρίς καν να το έχεις συνειδητοποιήσει. Κατέγραψέ τες, ώστε να σχεδιάζεις τις ημέρες σου με τρόπο που να επαναλαμβάνονται. Ή μπορεί να διαπιστώσεις ότι οι στιγμές ευτυχίας είναι σποραδικές και χρειάζεται να προγραμματίσεις περισσότερα από όσα σου προσφέρουν χαρά, όπως δημιουργικός χρόνος, κοινωνικές επαφές ή περίπατοι στη φύση.

3. Θέσε μικρούς και συγκεκριμένους στόχους

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις δραστικά τη ζωή σου—εκτός κι αν το επιλέξεις. Ξεκίνα προγραμματίζοντας 20 λεπτά κάθε μέρα για κάτι που σου δίνει αυθεντική ευχαρίστηση. Δώσε στον εαυτό σου μια ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως υποστήριξη της υγείας σου, επαφή με φίλους, εμβάθυνση της πνευματικότητάς σου, εκτίμηση του περιβάλλοντός σου ή απλές απολαύσεις όπως το διάβασμα ή η ενασχόληση με τον κήπο σου. Οι σκόπιμες δραστηριότητες—ειδικά όσες περιλαμβάνουν σύνδεση, ευγνωμοσύνη ή προσωπική ανάπτυξη—θα ενισχύσουν την ευτυχία σου.

4. Παρακολούθησε και στοχάσου τις δραστηριότητές σου

Αντιμετώπισε το πλάνο ευτυχίας σου σαν ένα εξελισσόμενο πείραμα. Κατάγραψε την πρόοδό σου. Μην εστιάζεις στις φορές που δεν πρόλαβες να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου. Αναγνώρισε τις στιγμές που πρόσφερες στον εαυτό σου το δώρο της ευτυχίας. Ίσως ανακαλύψεις ότι κάτι που νόμιζες πως θα σε κάνει ευτυχισμένο/η, πλέον δεν είναι τόσο σημαντικό. Προσαρμόσου καθώς οι αξίες, οι συνήθειες και οι επιθυμίες σου αλλάζουν με τον χρόνο.\

5. Διατήρησε την ισορροπία σου

Ο προγραμματισμός της ευτυχίας δεν σημαίνει ότι αγνοείς τις υποχρεώσεις σου—σημαίνει ότι τις προσεγγίζεις με τον καλύτερό σου εαυτό. Όταν η ζωή σου έχει περισσότερο νόημα και ικανοποίηση, είσαι πιο ανθεκτικός/ή, παρών/παρούσα και αφοσιωμένος/η σε ό,τι κάνεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 20.05.2025 - 18:55