Έχεις ποτέ βρεθεί σε μια δυναμική όπου διαρκώς ένιωθες σαν το «τρίτο πρόσωπο» ανάμεσα σε δύο κολλητούς; Συχνά μιλούσαν για δραστηριότητες στις οποίες φαινόταν πως δεν είχες προσκληθεί. Και όταν το ομαδικό chat ήταν περίεργα σιωπηλό, πάντα αναρωτιόσουν μήπως συναντιούνταν κρυφά χωρίς εσένα. Καλώς ήρθες στον παράξενο και πολύπλοκο κόσμο του φιλικού τρίο!
Αν παρακολουθείς την τρίτη σεζόν του The White Lotus, τότε ξέρεις πως η φιλία ανάμεσα στην Κέιτ (Leslie Bibbs), τη Λόρι (Carrie Coon) και τη Τζάκλιν (Michelle Monaghan) έχει προκαλέσει εμμονή online και έχει γίνει αντικείμενο πολλών αναλύσεων. Παρά την αρχική τους έκφραση αγάπης, η φιλία τους φαίνεται να βασίζεται σε πολλά κατ’ ιδίαν κουτσομπολιά και μια γενικότερη τοξικότητα. Και το ερώτημα που προκύπτειι είναι: όντως είναι τόσο δύσκολες οι φιλικές σχέσεις τριών ανθρώπων;
Υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής: το τρίο στη φιλία είναι δύσκολο και μπορεί γρήγορα να γίνει τοξικό αν δεν αισθάνονται όλοι ισότιμα μέλη αυτής της φιλίας! Η προσωπική εμπειρία λέει μάλιστα ότι αν μεταξύ των δύο από τους τρεις υποβόσκει και το ερωτικό στοιχείο τότε τα πράγματα δεν είναι απλώς δύσκολα, είναι ακατόρθωτα! Ακόμα όμως κι αν μιλάμε για τρεις γυναίκες ή τρεις άνδρες, δύσκολα μοιράζεται η φιλία στα τρία καθώς αλλάζει η δυναμική των ανθρώπων και αν δεν υπάρχει ένας άτυπος «αρχηγός» να κινεί τα νήματα για να είναι όλοι ευχαριστημένοι τότε σύντομα το πράγμα θα χαλάσει.
Παρόλα αυτά, οι ειδικοί έχουν άποψη και προτάσεις για το πώς να κρατηθεί μια φιλία μεταξύ τριών. Μην απογοητευτείς όμως αν τελικα το τρίο δεν λειτουργήσει. Δεν είναι προσωπική σου αποτυχία για να τη χρεωθείς.
Γιατί είναι τόσο δύσκολες οι τριπλές φιλίες;
Όταν μιλάμε για φιλίες, μπορεί να σκέφτεσαι πως «όσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο». Όμως «υπάρχει εγγενής ανισορροπία σε μια ομάδα τριών ατόμων, όπου ο δεσμός μεταξύ δύο μπορεί εύκολα να κάνει τον τρίτο να αισθανθεί παραγκωνισμένος», λέει η κλινική ψυχολόγος Δρ. Sabrina Romanoff. «Απαιτείται υψηλό επίπεδο ωριμότητας, ενσυναίσθησης και αυτογνωσίας για να υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία και ισότιμη λήψη αποφάσεων».
Η Danielle Bayard Jackson, εκπαιδεύτρια φιλίας και συγγραφέας του Fighting for Our Friendships, εξηγεί πως από την παιδική ηλικία τείνουμε να δημιουργούμε φιλίες ανά δύο. Έτσι, όταν μπαίνει τρίτο άτομο, απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για να νιώθουν όλοι σημαντικοί και ίσοι.
Πώς καταλαβαίνεις ότι είσαι το... περιττό μέλος;
Ο όρος «bonus friend» περιγράφει το άτομο που συχνά είναι απλώς μια προσθήκη σε ένα ισχυρό δίδυμο. Συνήθως δεν λαμβάνει πολλές αποφάσεις, δεν έχει ιδιαίτερη επιρροή και η παρουσία του εκτιμάται κυρίως για την ενέργειά του, όχι για την προσωπικότητά του ή τις ανάγκες του.
Αν νιώθεις πως κυνηγάς συνεχώς να καταλάβεις εσωτερικά αστεία ή ότι σε προσκαλούν τελευταία στιγμή σε εξόδους, ίσως να είσαι αυτό το «περιττό» άτομο. Σε μια υγιή φιλία, τα συναισθήματα και οι απόψεις σου μετρούν. Ο χρόνος με τους άλλους δύο είναι ο ίδιος, ο δεσμός με τον καθένα ξεχωριστά είναι ισχυρός και ο ένας συμπληρώνει τον άλλον ώστε να λειτουργείτε σαν ομάδα.
Σε μια υγιή φιλία, οι απόψεις σου έχουν σημασία και νιώθεις συναισθηματικά ασφαλής. Αν αυτά ισχύουν, τότε είσαι ισότιμα εκτιμώμενο μέλος της τριάδας. Από την άλλη, αν νιώθεις ότι σε αγνοούν και υποψιάζεσαι ότι οι «φίλοι» σου μιλούν πίσω από την πλάτη σου, τότε αρχίζουν να δημιουργούνται συναισθήματα πικρίας, καχυποψίας και συναισθηματικής απομάκρυνσης.
Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να σκεφτείς αν θέλεις να συνεχίσεις αυτή τη φιλία. Αν ναι, τότε πρέπει να γίνει μια συζήτηση για το πώς μπορείς να συμμετέχεις πιο ενεργά στις αποφάσεις, ώστε η φιλία να γίνει πιο ισόρροπη.
Πώς θα λειτουργήσει το τρίο στη φιλία;
Αν με κάποιον τρόπο είσαι εσύ ο αρχηγός της τριάδας τότε έχεις και ευθύνες αν θέλεις να διατηρηθεί και να ισχυροποιηθεί η φιλία.
1. Διατήρησε ανοιχτή επικοινωνία χωρίς κουτσομπολιό
Απόφυγε να μιλάς αρνητικά για τον τρίτο φίλο με τον άλλον. Να είσαι ξεκάθαρη και ειλικρινής. Μίλα όταν κάτι σε πληγώνει, αλλά με σεβασμό.
2. Λάβε υπόψη όλους στις αποφάσεις
Ακόμα κι αν κάτι δεν είναι «του γούστου» κάποιου, είναι σημαντικό να τον ρωτήσεις. Το να νιώθει κανείς ότι τον παρακάμπτουν, γεννά καχυποψία και απόσταση.
3. Βεβαιώσου ότι όλοι αγαπιούνται το ίδιο
Μια υγιής τριάδα βασίζεται στην αμοιβαία εκτίμηση. Όχι στην υποχρέωση επειδή ο ένας είναι φίλος με κάποιον άλλον.
4. Δημιούργησε ρουτίνες και παραδόσεις
Καθιέρωσε μηνιαίες εξόδους, sleepovers, ή check-ins. Το να διατηρείς σταθερή επαφή ενισχύει τον δεσμό.
5. Διατήρησε και άλλες φιλίες
Μην εξαρτάσαι απόλυτα από την τριάδα. Οι υγιείς φιλίες στηρίζονται στην ισορροπία. Και η ισορροπία απαιτεί ευρύτερο κοινωνικό δίκτυο.