Οι φυσικές ενδείξεις για να απομακρυνθείς από έναν καυγά, σύμφωνα με έναν ειδικό στη γλώσσα του σώματος

19.01.2023
Οι φυσικές ενδείξεις για να απομακρυνθείς από έναν καυγά, σύμφωνα με έναν ειδικό στη γλώσσα του σώματος
Υπάρχουν οδηγίες σχετικά με το πότε πρέπει να απομακρυνθούμε από μια διαμάχη που βασίζεται τόσο στη φύση της ίδιας της σύγκρουσης όσο και στα στοιχεία της γλώσσας του σώματος

Όταν οι συζητήσεις με αγαπημένα πρόσωπα γίνονται έντονες, η ενέργεια στο δωμάτιο μπορεί να φαίνεται σαν να μετατοπίζεται ξαφνικά. Μια ζωηρή συνομιλία μπορεί να οδηγήσει σε πληγωμένα συναισθήματα και αμήχανη σιωπή. Αν και μπορεί να είναι υγιές να έχεις διαφωνίες, οι τσακωμοί με ανθρώπους που σε ενδιαφέρουν μπορεί επίσης να είναι επιζήμιοι και εξουθενωτικοί—ειδικά όταν η έναρξη μιας διαμάχης μοιάζει σαν να ήρθε από το πουθενά και να μην οδηγεί πουθενά. Αλλά, πώς μπορείς να διακρίνεις τη διαφορά μεταξύ μιας παραγωγικής διαφωνίας και ενός καυγά που θα ήταν καλύτερα να μην είχε ξεκινήσει; Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν οδηγίες σχετικά με το πότε πρέπει να απομακρυνθούμε από μια διαμάχη που βασίζεται τόσο στη φύση της ίδιας της σύγκρουσης όσο και στα στοιχεία της γλώσσας του σώματος.

Πώς να σταματήσεις να συγκρίνεις συνεχώς τον εαυτό σου με άλλους ανθρώπους στο Διαδίκτυο

Πρώτον, είναι σημαντικό να μπορούμε να διακρίνουμε έναν καυγά από μια συζήτηση. Ενώ μια συζήτηση είναι συνήθως μια ανταλλαγή απόψεων, ανοιχτού τύπου, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι αισθάνονται ήρεμοι, ένας καυγάς μπορεί να αισθάνεται πιο απειλητικός. «Αν νιώθεις ότι πρέπει πραγματικά να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, τότε πρόκειται για καυγά», λέει η θεραπεύτρια Melissa Divaris Thompson. Όταν αισθάνεσαι μια απειλή, το μεταιχμιακό σύστημα ενεργοποιεί την απόκριση μάχης ή φυγής για να ανακτήσει την ασφάλεια του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει γρήγορες σκέψεις, αντιληπτή έλλειψη ελέγχου των συναισθημάτων σου ή ταχύτερη αναπνοή.

Η γλώσσα του σώματος που δείχνει ότι ξεκινά μια διαμάχη
Η ανάγνωση, η αναγνώριση και η δυνατότητα ερμηνείας αυτών των ενδείξεων μπορεί να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις πώς να προχωρήσεις
, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει την αποχώρηση από τη συνομιλία. Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στο αντιληπτό άγχος και τις απειλές διαφορετικά, έτσι μερικοί άνθρωποι μπορεί να αποσυρθούν ή να ησυχάσουν όταν αισθάνονται ότι απειλούνται σε μια διαμάχη, ενώ άλλοι μπορεί να δείχνουν σημάδια ότι είναι πιο επιθετικοί. «Η φωνή μπορεί να ανυψωθεί, οι μύες μπορεί να τεντωθούν, μπορεί να υπάρχει κάποια εφίδρωση ή τα μάτια ή τα ρουθούνια να μεγαλώνουν», λέει η Divaris Thompson. «Μερικοί άνθρωποι θα κάνουν ένα βήμα πίσω ή θα απομακρυνθούν από εσένα και προσπαθούν να αποκτήσουν χώρο…. Κάποιοι θα αρχίσουν να παίζουν με τα χέρια τους».

Δεδομένου ότι αυτά τα σημάδια αντικατοπτρίζουν ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών, είναι σημαντικό να τα λάβεις υπόψη σε σύγκριση με τη συνήθη συμπεριφορά του ατόμου για να μπορείς να καταλάβεις εάν βρίσκεσαι στη μέση μιας διαμάχης. Όμως, το πλαίσιο έχει σημασία, οπότε σκέψου, για παράδειγμα, το σκηνικό και το θέμα του τι συζητείται πριν κάνεις την επόμενη κίνησή σου. Η απομόνωση πράξεων ή λέξεων χωρίς να αναγνωρίσεις την πλήρη εικόνα της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και πιο πληγωμένα συναισθήματα.

Οι 10 φράσεις που καλό είναι να αποφύγεις αν θέλεις να δείχνεις γεμάτη αυτοπεποίθηση

Τα φυσικά σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να απομακρυνθείς από μια διαμάχη με αγαπημένα πρόσωπα

Ένα βλέμμα περιφρόνησης
Η μία γωνία του χείλους ανεβαίνει λίγο, όπως σε ένα χαμόγελο, και υποδηλώνει ηθική υπεροχή. Όταν κάποιος αισθάνεται ότι ξέρει περισσότερα από εσένα ή έχει το πάνω χέρι, δεν μπορεί να ακούσει ή να σεβαστεί αυτό που έχεις να πεις.

Μάτια λαμπερά, κάτω βλέφαρα και χείλη σφιγμένα και φρύδια σε ευθεία γραμμή
Ακόμα κι αν κάποιος προσπαθεί να κρύψει τον θυμό του, μπορείς να διαβάσεις τα διακριτικά σημάδια στο πρόσωπό του. Τα φρύδια κατεβαίνουν λίγο και σχηματίζουν μια ευθεία γραμμή και τα μάτια μπορούν να αστράφτουν και το κάτω βλέφαρο και τα χείλη μπορεί να σφίξουν.

Δείξιμο με το δάχτυλο
Το να δείχνεις με το δάχτυλο για να τονίσεις μια λέξη ή ένα συναίσθημα, είναι μια χειρονομία που μπορεί να σηματοδοτήσει την αύξηση των επιπέδων θυμού. Το να δείχνεις με το δάχτυλο είναι ένας τρόπος να δείξεις επιθετικότητα και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους αμυντικούς.

Γουρλωμένα μάτια
Τα γουρλωμένα μάτια μπορεί να υποδηλώνουν τόσο ενόχληση όσο και κούραση. Είναι μια χειρονομία που θεωρείται παγκοσμίως αγενής και κάποιος που το κάνει, πιθανότατα ξέρει ότι μπορείς να το δεις.

Γοφοί, πόδια ή ώμοι μακριά από εσένα για αποσύνδεση
Οι λεπτές μετακινήσεις μακριά από εσένα μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένα άτομο προσπαθεί να αποσυνδεθεί. Δεν χρειάζεται να είναι μια μεγάλη, εμφανής στροφή με την πλάτη του ατόμου στραμμένη μακριά σου. Πρόσεξε την κατεύθυνση που δείχνουν οι γοφοί, τα πόδια και οι ώμοι γιατί, γενικά, αντιμετωπίζουμε το άτομο στο οποίο ακούμε ή μιλάμε. Αυτές οι ενέργειες σηματοδοτούν ότι κάποιος έχει τελειώσει με τη συζήτηση και προσπαθεί να δημιουργήσει φυσικό χώρο ή να βρει μια διέξοδο.