Πώς να προστατέψεις τα νέα όρια σου από άτομα που δεν τα καταλαβαίνουν

17.01.2023
Πώς να προστατέψεις τα νέα όρια σου από άτομα που δεν τα καταλαβαίνουν
Κάθε φορά που προσπαθείς να κάνεις μια αλλαγή στη ζωή σου, είναι χρήσιμο να έχεις την υποστήριξη των ανθρώπων στη ζωή σου

Κάθε φορά που προσπαθείς να κάνεις μια αλλαγή στη ζωή σου, είναι χρήσιμο να έχεις την υποστήριξη των ανθρώπων στη ζωή σου. Είτε αυτό μοιάζει με την πραγματοποίηση αλλαγών που σχετίζονται με την αλληλεπίδραση με έναν πρώην, τη δημιουργία μιας πιο υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ή τον καθορισμό υγιών ορίων με τους φίλους σου, είναι σημαντικό τα άτομα στο δίκτυό σου να λειτουργούν με τρόπο που να μην έρχονται σε άμεση σύγκρουση με τις νέες συνήθειες σου. Εξάλλου, είναι αρκετά δύσκολο να δημιουργήσεις νέα όρια και συνήθειες, ακόμη και χωρίς εξωτερικές δυνάμεις να λειτουργούν εναντίον σου. Επομένως, είναι σημαντικό να μάθεις πώς να προστατεύεις νέα όρια από ανθρώπους που απλώς δεν το καταλαβαίνουν.

Πώς να σταματήσεις να συγκρίνεις συνεχώς τον εαυτό σου με άλλους ανθρώπους στο Διαδίκτυο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλή επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα. Έχοντας αυτό κατά νου, το πρώτο βήμα για να προστατεύσεις τα όριά σου από άλλους, ειδικά από άτομα που δεν τα σέβονται ή δεν τα καταλαβαίνουν απαραιτήτως, είναι να τα δεσμευτείς σε αυτά εσύ η ίδια, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Tracy Livecchi. Αυτό μπορεί να μοιάζει με το να θέτεις έναν δραστικό, ρεαλιστικό στόχο και να κάνεις ένα σχέδιο για το πώς θα πετύχεις τον στόχο. «Αν δεν καταλαβαίνεις πραγματικά γιατί το κάνεις και ποια θα μπορούσαν να είναι τα οφέλη από την πραγματοποίηση αυτής της αλλαγής, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να το εξηγήσεις σε άλλους ανθρώπους», λέει. Αφού δεσμευτείς, μπορείς να κάνεις σχέδια για να βρεις τα κατάλληλα άτομα και στη συνέχεια να ορίσεις τους κανόνες για τα όριά σου.

Αφού μοιραστείς τον στόχο ή τη νέα σου συνήθεια με τους ενδιαφερόμενους στη ζωή σου, μπορείς να τους ενημερώσεις πώς μπορούν να σε υποστηρίξουν. Η λειτουργία αυτής της άσκησης είναι να βοηθήσει τον κύκλο σου να καταλάβει καλύτερα πώς να σε βοηθήσει και επίσης να τους βοηθήσει να προετοιμαστούν για τις προσδοκίες που θα έχεις από αυτούς.

Γιατί πρέπει να εστιάσεις σε συνήθειες αντί σε αποφάσεις το νέο έτος

Για παράδειγμα, αν απέχεις από το αλκοόλ από επιλογή, μπορείς να ενημερώσεις εκ των προτέρων τους φίλους με τους οποίους συνήθως βγαίνεις ότι έχεις δεσμευτεί να μην πιείς αλκοόλ και δεν θέλεις να σε πιέζουν σε κάθε έξοδο. Ή, ας υποθέσουμε ότι ο στόχος σου είναι να τρως περισσότερα γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά στο σπίτι. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείς να ενημερώσεις το/α άτομο/α με τα οποία συγκατοικείς ότι η λίστα με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ μπορεί να αλλάξει.

Όποιος κι αν είναι ο στόχος σου, για να προστατέψεις τα όρια που έχεις θέσει για να τον πετύχεις, φρόντισε να «επικοινωνήσεις με σαφήνεια και συμπόνια με όλους στο κοινωνικό σου δίκτυο που πρέπει να γνωρίζουν για να σε υποστηρίξουν και να σε βοηθήσουν», λέει Elissa Epel, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της California. Τα όρια μπορεί να είναι μεγάλα ή μικρά και μπορείς να τα μοιραστείς όπως θέλεις.

Τι να κάνεις όταν κάποιος παραβιάζει τα όριά σου
Οι άνθρωποι θα κάνουν λάθη και θα παραβιάσουν τα όριά σου, μερικές φορές επανειλημμένα. Είναι απογοητευτικό στην πράξη, αλλά είναι επίσης σημαντικό να θυμάσαι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσπαθούν να είναι ασεβείς, λέει η Epel. «Συνήθως, αυτό οφείλεται στην έλλειψη επίγνωσης και προέρχεται από ένα μέρος της δικής τους ανάγκης», λέει. Ο καλύτερος τρόπος να ανταποκριθούμε είναι με «συχνές υπενθυμίσεις, που λέγονται με υποστηρικτικό τρόπο», προσθέτει. «Όλοι χρειαζόμαστε δεύτερες ευκαιρίες και όλοι χρειαζόμαστε υπενθυμίσεις για συμπεριφορές που θέλουμε να αλλάξουμε».

Μερικές φορές, ωστόσο, οι παραβάτες των ορίων δεν είναι άτομα με τα οποία αισθάνεσαι άνετα να είσαι ευάλωτη και ειλικρινής σχετικά με τις ανάγκες σου. Για παράδειγμα, σκέψου τον διευθυντή σου στη δουλειά. Σε περιπτώσεις όπως αυτές, η Epel προτείνει να είσαι συγκεκριμένη σχετικά με το τι θέλεις χωρίς να τον κατηγορήσεις για προηγούμενη συμπεριφορά: «Οι άνθρωποι σέβονται όταν οι άλλοι θέτουν όρια και οι άνθρωποι αισθάνονται καλά με αυτό αν εξηγείται με τρόπο που δεν κάνει το άτομο νιώθει ότι κάνει κάτι λάθος». Ας υποθέσουμε ότι έχεις μια υγιή σχέση με το email της εργασίας σου, αλλά στον διευθυντή σου αρέσει να στέλνει μηνύματα τα Σαββατοκύριακα και στη μέση της νύχτας. Ίσως θα μπορούσες να γνωστοποιήσεις ότι σκοπεύεις να μην απαντάς σε μηνύματα κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών παραθύρων και θα ήθελες να βεβαιωθείς ότι και εκείνος είναι στην ίδια σελίδα με εσένα σχετικά με αυτό, ώστε να μην υπάρχουν λανθασμένες επικοινωνίες και να εκφραστούν όλες οι προσδοκίες.

Τι γίνεται όμως αν υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή σου που είτε δεν καταλαβαίνουν είτε φαίνεται να μην ενδιαφέρονται για τα νέα σου όρια; Το επόμενο βήμα σου για να προστατεύσεις τα όριά σου μπορεί να περιλαμβάνει μια ακόμη προσπάθεια κάνοντας μια ξεκάθαρη και διεκδικητική συνομιλία που θα περιγράφει ακριβώς τι χρειάζεσαι στο μέλλον. Και αν αυτό δεν λειτουργεί, μπορεί να επανεξετάσεις το εύρος της σχέσης σου με αυτό το άτομο μέχρι να εμφανιστεί. «Αν κάποιος στη ζωή σου δεν αποδέχεται τα όριά σου, ίσως κάνεις ένα βήμα πίσω και δημιουργήσεις χώρο για τον εαυτό σου για να βρεις κάποιους άλλους ανθρώπους που μπορεί να είναι πιο υποστηρικτικοί», λέει η Livecchi.