Ο απροσδόκητος λόγος για τον οποίο μπορεί (ακούσια) να γίνεσαι η πηγή της σύγκρουσης

20.01.2023
Ο απροσδόκητος λόγος για τον οποίο μπορεί (ακούσια) να γίνεσαι η πηγή της σύγκρουσης
Μήπως προσπαθώντας να αποφύγεις τη σύγκρουση, τη ξεκινάς από μόνη σου ακούσια;

Η σύγκρουση μπορεί να είναι δύσκολο για πολλούς από εμάς να αντιμετωπίσουμε. Η ένταση, οι δυνατές φωνές και τα πληγωμένα συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν από μια σύγκρουση προκαλούν άγχος ακόμα κι αν είσαι ειδικός στο να πολεμάς δίκαια - και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι. Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν τις συγκρούσεις εντελώς επειδή φοβούνται τις επιπτώσεις που έρχονται με τις διαφωνίες. Ωστόσο, οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι προσπαθώντας να αποφύγουν τη σύγκρουση, μπορούν να ξεκινήσουν ακούσια σύγκρουση στις περισσότερες σχέσεις τους.

Οι άνθρωποι που αποφεύγουν τις συγκρούσεις - που σημαίνει ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν να αναστατώσουν ή να θυμώσουν τους άλλους - συχνά έχουν κακή αυτορρύθμιση, πράγμα που σημαίνει ότι παλεύουν να κρατήσουν υπό έλεγχο το νευρικό τους σύστημα όταν είναι αγχωμένοι – έτσι πράγματα όπως η διαπροσωπική σύγκρουση, όσο μικρή κι αν είναι, μπορεί να πυροδοτήσουν το ένστικτό του μάχη ή φυγή. Αυτό συμβάλλει σε συνήθειες που αρέσουν στους ανθρώπους αφού στο μυαλό τους το να παραμένεις ήρεμη και να κάνεις τους πάντες χαρούμενους (ακόμα και με δικό σου κόστος) είναι καλύτερο από κάθε είδους αντιπαράθεση.

Τι είναι η τοξική θετικότητα και γιατί είναι επιβλαβής για την ψυχική σου υγεία

Οι κακές επικοινωνιακές δεξιότητες μπορούν επίσης να εμφανιστούν και να παίξουν ρόλο. Μπορεί να δυσκολεύεται κανείς να είναι σαφής και άμεσος όταν δηλώνει τις ανάγκες του, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Και όταν ξεσπάσει μια διαφωνία, μπορεί να κλειστεί στον εαυτό του, κάτι που μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω την επικοινωνία. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να δυσκολεύεται να είναι διεκδικητικός ή να ξέρει πώς να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του – κάτι που μπορεί να συμβάλει σε συγκρούσεις.
Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις για να βεβαιωθείς ότι δεν ξεκινάς συγκρούσεις;

1. Δώσε προσοχή στον τρόπο που επικοινωνείς
Πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα λόγια σου. Σταμάτησε να περιμένεις από τους ανθρώπους να ξέρουν τι συμβαίνει με εσένα, δοκιμάζοντάς τους (ειδικά σε ρομαντικές σχέσεις). Πες αυτό που πρέπει να ειπωθεί, αλλά με ευγενικό τρόπο.

2. Ρύθμισε τις συνήθειες που ικανοποιούν τους άλλους
Το People-pleasing είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης στον οποίο επιστρέφουμε όταν μας κυριεύει το άγχος και ο φόβος της σύγκρουσης. Αλλά για να ευχαριστήσεις τους άλλους, είναι λιγότερο πιθανό να ικανοποιήσεις τις ανάγκες σου. Ξεκίνα να ρυθμίζεις αυτή τη συνήθεια αντιστεκόμενη στην παρόρμηση να ανταποκριθείς αμέσως και δώσε στον εαυτό σου χρόνο για να βεβαιωθείς ότι το «ναι» σου είναι έγκυρο και όχι αναγκαστικό.

Ο λόγος για τον οποίο όλα μας φαίνονται πιο αστεία όταν είμαστε κουρασμένες

3. Γράψε τις σκέψεις σου πριν τις μοιραστείς
Η αλήθεια είναι ότι η επικοινωνία είναι μια δεξιότητα που πρέπει να αναπτύξεις—και μπορεί να είναι σκληρή δουλειά. Πριν επικοινωνήσεις με κάποιον προσωπικά, δοκίμασε να γράψεις τις σκέψεις σου ή να κρατήσεις ένα ηχητικό ημερολόγιο όπου ηχογραφείς τον εαυτό σου να μιλάει δυνατά και να ακούς πράγματα που έχεις πει για να εντοπίσεις τυχόν διαφορές στη σκέψη σου ή έλλειψη σαφήνειας σε αυτό που προσπαθείς να επικοινωνήσεις. Το να μάθεις να επιλύεις τις συγκρούσεις είναι μια απαραίτητη δεξιότητα για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των σχέσεών σου.