Πώς να σταματήσεις τις κακές σκέψεις του παρελθόντος, σύμφωνα με ένα νευροεπιστήμονα

24.01.2023
Πώς να σταματήσεις τις κακές σκέψεις του παρελθόντος, σύμφωνα με ένα νευροεπιστήμονα
Κι όμως, μπορείς να μάθεις πώς να καθαρίζεις το μυαλό σου από προηγούμενες σκέψεις

Όταν ορισμένες αναμνήσεις έρχονται στην επιφάνεια, μπορεί να αισθάνεσαι σαν να έχεις κολλήσει. Ενώ μπορεί να απολαμβάνεις τον τρόπο με τον οποίο η μυρωδιά ενός συγκεκριμένου γεύματος ξυπνά μια ηλιόλουστη παιδική ανάμνηση, μπορεί να μην αισθάνεσαι το ίδιο για την ανατριχίλα που νιώθεις όταν αναπολείς μια αμήχανη στιγμή πριν από χρόνια. Ναι, οι αναμνήσεις μπορεί να είναι υπέροχα ενισχυτικά της διάθεσης, αλλά ορισμένα παραδείγματα μας τραβούν έξω από την παρούσα στιγμή και μας κάνουν να αναδιπλώνουμε μια σπείρα αρνητικών σκέψεων. Παρόλα αυτά, είναι δυνατό να μάθεις πώς να καθαρίζεις το μυαλό σου από προηγούμενες σκέψεις.

Πώς το να εστιάζεις στη διασκέδαση αντί για την ευτυχία θα σε οδηγήσει στη μακροπρόθεσμη ικανοποίηση

Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις τρόπους εξάλειψης των αναμνήσεων: την αντικατάσταση των σκέψεων, τον καθαρισμό του μυαλού και την καταστολή των αναμνήσεων. Βρήκαν ότι η καταστολή είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την αφαίρεση των αναμνήσεων.

«Σκέψου τις παλιές σκέψεις ως χρησιμοποιημένα, βρώμικα πιάτα στην κουζίνα σου», λέει ο νευροεπιστήμονας Jarrod Lewis-Peacock. «Έχουμε περιορισμένο χώρο στην κουζίνα για να ετοιμάσουμε και να φάμε γεύματα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χώρο. Αλλά όταν τελειώσουμε με ένα γεύμα, θα πρέπει απλώς να αφήσουμε αυτά τα βρώμικα πιάτα και τα ασημικά, και τα μαγειρικά μας σκεύη έξω στον πάγκο και σκορπισμένα τριγύρω; Θα είναι πιο δύσκολο να ετοιμάσεις το επόμενο γεύμα εάν δεν έχεις διαθέσιμα τα πιάτα. Επομένως, είναι πλεονεκτικό για εσένα να ανακτήσεις αυτούς τους πόρους, ώστε να μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις πάλι».

Στη μελέτη πήραν μέρος 60 συμμετέχοντες στους οποίους ανατέθηκε η εξέταση αβλαβών εικόνων (όπως ένα μήλο) και στη συνέχεια προσπάθησαν να αφαιρέσουν τις εικόνες από το μυαλό τους. «Είναι μια μελέτη απεικόνισης εγκεφάλου», λέει ο Dr. Lewis-Peacock. «Βάζουμε τους ανθρώπους μέσα στον σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας για να παρακολουθούν τι κάνει ο εγκέφαλός τους όταν προσπαθούν να βγάλουν τις σκέψεις από το μυαλό τους». Ο σαρωτής επέτρεψε στους ερευνητές να δουν πόσο διεξοδικά αφαιρέθηκαν οι εικόνες από τον εγκέφαλο και πόσος χρόνος χρειάστηκε για να γίνει αυτό. Οι συμμετέχοντες παρακινήθηκαν από τρεις τρόπους αφαίρεσης μνήμης: αντικατάσταση (αντί να σκέφτεσαι ένα μήλο, σκέψου τι θα φας για μεσημεριανό), καθαρίζοντας το μυαλό (προσπάθησε να μην σκέφτεσαι τίποτα) και καταστολή (προσπάθησε ενεργά να σταματήσεις να σκέφτεσαι το μήλο).

Πώς να σταματήσεις να συγκρίνεις συνεχώς τον εαυτό σου με άλλους ανθρώπους στο Διαδίκτυο

Ενώ η αντικατάσταση της σκέψης και η εκκαθάριση του μυαλού αφαίρεσαν γρήγορα τη μνήμη, η σκέψη ήταν ακόμα στο παρασκήνιο. «Δεν ήταν στη συνείδησή τους, αλλά ήταν ακόμα εκεί», λέει ο Lewis-Peacock. «Και παρέμεινε, και στη συνέχεια παρενέβη και επηρέασε αυτό που σκέφτονταν στην επόμενη δοκιμή του πειράματος». Αλλά αυτό δεν συνέβη με την καταστολή. «Στην πραγματικότητα, ήταν καλύτεροι στην κωδικοποίηση νέων πληροφοριών», λέει. «Καθαρίζουν τα βρώμικα πιάτα για να τα ξαναχρησιμοποιήσουν για το επόμενο γεύμα». Η αποτελεσματικότητα της καταστολής ήταν ένα ενδιαφέρον εύρημα, λέει ο Lewis-Peacock: «Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσεις να σκέφτεσαι κάτι είναι να ασχοληθείς με αυτό — να εστιάσεις στο πράγμα για να το αλλάξεις», λέει. «Το να αγνοείς κάτι δεν το κάνει να φύγει».

Αν και το μέγεθος του πειράματος ήταν μικρό, το να έχεις κατά νου τα ευρήματά του θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο ως μια στρατηγική που πρέπει να έχεις στην εργαλειοθήκη σου. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να ξεχάσουμε πράγματα που είναι πολύ πιο πιεστικά από μια εικόνα ενός μήλου, και επομένως μπορεί να είναι πιο δύσκολο να καταστείλουμε, ο Lewis-Peacock λέει ότι αυτή η έρευνα δεν προορίζεται να είναι συνταγογραφική.

Από την άλλη πλευρά, η Carla Manly, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας, λέει ότι επειδή η μελέτη χρησιμοποίησε εικόνες σε επίπεδο επιφάνειας, όπως φρούτα και διάσημους ανθρώπους, μπορεί να εφαρμοστεί σε εργασιακές αναμνήσεις και όχι σε μακροπρόθεσμα συναισθήματα. Προηγούμενες έρευνες για την καταστολή των συναισθημάτων έχουν δείξει αρνητικές επιπτώσεις, όπως απλά να ανακάμψουν αργότερα. «Από νευροβιολογική σκοπιά, η πρόσθετη διανοητική ενέργεια που διατίθεται για την καταστολή μιας ανεπιθύμητης σκέψης μπορεί στην πραγματικότητα να σύρει αυτή τη σκέψη στον εγκέφαλό σου», λέει η Manly. «Οτιδήποτε σκεφτόμαστε πιο συχνά - είτε είναι θετικό είτε ανεπιθύμητο - θα κωδικοποιηθεί πιο βαθιά».

Ο Lewis-Peacock λέει ότι χρειάζεται οπωσδήποτε περισσότερη έρευνα. Αυτός και η ομάδα του έχουν συντάξει μια επιχορήγηση για να ακολουθήσουν μια σειρά μελετών που εξετάζουν αυτές τις τρεις επεμβάσεις αφαίρεσης με αρνητικές και θετικές πληροφορίες. «Περαιτέρω έρευνα θα απαντήσει σε μερικές πραγματικά σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με το αν όντως αυτά τα ευρήματα μεταφράζονται όταν έχεις πιο ουσιαστικές και συναισθηματικές πληροφορίες για τον πραγματικό κόσμο», λέει.