3 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν θυμώνεις υπερβολικά

31.01.2023
3 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν θυμώνεις υπερβολικά
Η απόκτηση και διατήρηση προοπτικής είναι μεγάλη υπόθεση σε αυτήν τη δυσάρεστη περίπτωση.

Ίσως τα μάγουλά σου να αρχίσουν να κοκκινίζουν, η καρδιά σου να επιταχύνει τον ρυθμό της ή να νιώθεις ότι ένα κύμα θυμού αρχίζει να σε κατακλύζει. Αν και ο θυμός είναι ένα απολύτως φυσιολογικό (και συχνά παραγωγικό!) συναίσθημα, δεν είναι πάντα τόσο θετικό όταν ξεφεύγει από τον έλεγχο. Μπορεί να είσαι θυμωμένη για έναν εύλογο λόγο, αλλά όταν το συμβάν πυροδότησης τροφοδοτείται περαιτέρω από θυμωμένες σκέψεις, ο θυμός μπορεί γρήγορα να σε κυριεύσει, αναγκάζοντάς σε να πεις ή να κάνεις πράγματα που αργότερα μετανιώνεις.

Για να μην φτάσεις σε αυτό το σημείο χωρίς επιστροφή, η ψυχολόγος Stacey B. Daughters μοιράζεται τις καλύτερες συμβουλές της για την καλύτερη διαχείριση του θυμού.

Οι φυσικές ενδείξεις για να απομακρυνθείς από έναν καυγά, σύμφωνα με έναν ειδικό στη γλώσσα του σώματος

Σταμάτησε την αντίδραση σου

«Για να σταματήσεις τον ανεξέλεγκτο θυμό, πρέπει να δημιουργήσεις χώρο μεταξύ των συναισθημάτων και των πράξεών σου», λέει η Daughters. Με άλλα λόγια, μπορεί να είναι χρήσιμο να διακόψεις την αυτόματη (και συχνά μη παραγωγική) αντίδρασή σου στον θυμό προτού κυριαρχήσει εντελώς και οδηγήσει τη συμπεριφορά σου. Σύντομοι (όπως σε 10 λεπτά ή λιγότερο) καθοδηγούμενοι διαλογισμοί ή ασκήσεις αναπνοής είναι ένας τρόπος για να το κάνεις αυτό, αλλά αν δεν έχεις καμία διάθεση για αυτή τη συμβουλή, δοκίμασε να μετακινηθείς.

«Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον θυμό, επιτρέποντάς σου να σκεφτείς την κατάσταση πιο καθαρά πέρα από αυτά τα αρχικά συναισθήματα οργής», λέει η Daughters. Και δεν χρειάζεται να είναι μια έντονη προπόνηση. H μέτρια αερόβια άσκηση, το γρήγορο περπάτημα, ο χορός, οι μπουνιές και οι κλωτσιές στον αέρα για 20 έως 30 λεπτά είναι το μόνο που χρειάζεται.

Προσδιόρισε τη ρίζα της οργής σου

Εάν είσαι σε θέση να σταματήσεις το θυμό σου (ή τουλάχιστον να τον καθυστερήσεις) ασκώντας λίγη προσοχή, μπορείς στη συνέχεια να δοκιμάσεις να ρωτήσετε τον εαυτό σου γιατί είσαι αναστατωμένη. «Ο θυμός είναι ένα έγκυρο συναίσθημα και είναι επίσης ένα δευτερεύον συναίσθημα», εξηγεί η Daughters. «Συχνά μας προστατεύει από συναισθήματα που είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε». Είσαι έξαλλη που δεν πήρες την αναμενόμενη αύξηση; Ίσως ο θυμός σε προστατεύει από συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Ή ίσως είσαι εκνευρισμένη που ο σύντροφός σου δεν ανταπέδωσε τις κλήσεις ή τα μηνύματα σου όλη μέρα. Σε αυτή την περίπτωση, ο θυμός σου μπορεί να σε προστατεύει από έναν βαθύ φόβο ότι δεν σας αγαπάει πραγματικά.

«Ο θυμός είναι συχνά κάτι πολύ πιο εύκολο να αισθανθεί κανείς από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση ή τον φόβο, επειδή μπορούμε να τον κατευθύνουμε προς τα έξω αντί να αναγνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει μέσα μας», εξηγεί η Daughters.

Τα σημάδια που μαρτυρούν πως ένα άτομο έχει συναισθηματική ωριμότητα

Απόκτησε προοπτική

Μόλις κατανοήσεις καλύτερα τα κύρια συναισθήματα που κρύβονται κάτω από την οργή σου, η Daughters λέει ότι μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να τα μοιραστείς με κάποιον άλλο. «Το να είσαι συναισθηματικά ευάλωτη μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά παρέχει επίσης την ευκαιρία να απελευθερωθούν τα πνιγμένα συναισθήματα, να λάβεις επικύρωση και να έρθεις πιο κοντά με τους άλλους», εξηγεί, προσθέτοντας ότι η κοινωνική σύνδεση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα θετικά συναισθήματα και τη συνολική ευημερία. Γι' αυτό είναι μια έξυπνη κίνηση να τηλεφωνήσεις ή να συναντήσεις μια καλή σου φίλη ή μέλος της οικογένειας σου —κάποιον που γνωρίζεις ότι θα σε ακούσει— και να του πεις πώς νιώθεις πραγματικά. Το να γίνεσαι ευάλωτη είναι πιο πιθανό να σε κάνει να νιώσεις ότι σε βλέπουν, σε ακούν και συνδέονται μαζί σου — όλα αυτά μπορούν να σβήσουν τη φωτιά της οργής σου.

Ωστόσο, αν είσαι θυμωμένη με κάποιο κοντινό σου πρόσωπο, ίσως δεν είναι η καλύτερη στιγμή να μοιραστείς τα συναισθήματά σου μαζί του. Αντίθετα, περίμενε μέχρι να ηρεμήσεις λίγο, συμβουλεύει η Daughters, ώστε να είσαι σε πιο ήρεμο χώρο και να μπορείς να εκφράσεις καλύτερα πώς νιώθεις (αντί να εκτοξεύεις λέξεις που δεν εννοείς πραγματικά).

Τελευταία τροποποίηση στις 31.01.2023 - 17:19