Τα σημάδια που μαρτυρούν πως ένα άτομο έχει συναισθηματική ωριμότητα

04.01.2022
Τα σημάδια που μαρτυρούν πως ένα άτομο έχει συναισθηματική ωριμότητα
Το ελκυστικό χαρακτηριστικό που οι περισσότεροι επιζητούν στο έτερόν τους ήμισυ

Όταν ξεκινάς τη σχέση σου με ένα νέο άτομο, είναι λογικό να θέλεις να νιώσεις μια σπίθα σαν πεταλούδες στο στομάχι σου. Και συχνά, υποθέτουμε ότι η σπίθα αυτή προέρχεται από το να σου αρέσει αυτό που κυριολεκτικά βλέπεις σε ένα άτομο. Αλλά η συμβατότητα των σχέσεων έχει να κάνει με πολλά περισσότερα από την απλή σωματική έλξη. Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνθρωποι αναζητούν ολοένα και περισσότερο σημάδια συναισθηματικής ωριμότητας - ακόμη περισσότερο από τη σωματική έλξη.

Οι συμβουλές για ξεκινήσεις ημερολόγιο, το οποίο συνδέεται επιστημονικά με την ευτυχία

Η πρόσφατη 11η ετήσια έρευνα Singles in America του Match σε 5.000 άτομα διαπίστωσε ότι το 83 τοις εκατό των ερωτηθέντων είπε ότι το να είναι με κάποιον που είναι συναισθηματικά ώριμος ήταν πιο σημαντικό από τη σωματική έλξη. Επιπλέον, μόνο το 78 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η σωματική έλξη είναι σημαντική για αυτούς.

Είναι σημαντικό λοιπόν σε μια σχέση και οι δύο σύντροφοι να εμφανίζουν κάποια σημάδια συναισθηματικής ωριμότητας "επειδή οι σχέσεις, ειδικά οι ρομαντικές σχέσεις, είναι το σημείο που θα κάνουμε το μεγαλύτερο μέρος της θεραπείας, της γείωσης και της ανάπτυξής μας", λέει η πιστοποιημένη σεξοθεραπεύτρια Jacqueline Mendez.

Δες παρακάτω τα σημάδια που μαρτυρούν πως ένα άτομο χαρακτηρίζεται από συναισθηματική ωριμότητα

Παίρνει βαθιές αναπνοές πριν απαντήσει σε ένα ευαίσθητο θέμα
Τα πράγματα δεν είναι πάντα στον έλεγχό μας, αλλά ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε σε καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε είναι σίγουρα κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε. Σε ό,τι αφορά τα σημάδια συναισθηματικής ωριμότητας, μιας βαθιά ανάσα πριν ανταποκριθούμε σε μια τεταμένη κατάσταση είναι ένας βασικός δείκτης. Η βαθιά ανάσα σημαίνει ότι το άτομο εξετάζει την απάντησή του και τον καλύτερο τρόπο να την επικοινωνήσει με ειλικρίνεια και διπλωματία.

Ασκεί την ειλικρίνεια
Το να είσαι ειλικρινής μπορεί να είναι δύσκολο αν ανησυχείς μήπως πληγώσεις τα συναισθήματα κάποιου άλλου. Ωστόσο, η ειλικρίνεια είναι το κλειδί - ακόμα κι αν η αλήθεια μπορεί, στην πραγματικότητα, να βλάψει. Αντί να λέει ψέματα από φόβο να πει την αλήθεια, ένα συναισθηματικά ώριμο άτομο θα εκφράσει με συμπόνια αυτό που ψάχνει και τι είναι πρόθυμος να δώσει (ή να μην δώσει). Εάν πρόκειται να ακούσεις μια σκληρή αλήθεια, μια συναισθηματικά ώριμη απάντηση θα ήταν να εκφράσεις ευγνωμοσύνη για την ειλικρίνεια του ατόμου αντί να το κατηγορήσεις για το πώς νιώθεις.

Εξετάζει καταστάσεις μέσα από διαφορετικούς φακούς
Οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν τα πράγματα μόνο με έναν τρόπο: το δικό τους. Ένα άτομο με συναισθηματική ωριμότητα, από την άλλη πλευρά, θα μπορεί να δει τα πράγματα από άλλες οπτικές γωνίες και να χρησιμοποιήσει αυτή τη διευρυμένη αντίληψη ως ευκαιρία για αυτοβελτίωση. Για παράδειγμα, εάν είχες μια κακή μέρα και νιώθεις ότι χρειάζεσαι λίγο χρόνο μόνη σου, ένας συναισθηματικά ώριμος άνθρωπος θα καταλάβει ότι πρέπει να ηρεμήσεις και δεν θα σε κάνει να νιώσεις άσχημα που ζητάς χώρο.

Μοιράζεται με συμπόνια την οπτική και τα συναισθήματά του
Το κλειδί για τη συμπονετική συζήτηση είναι να την κάνεις χωρίς να είσαι επικριτική. Η κριτική αφαιρεί από τη συμπόνια, που είναι απαραίτητη για να μοιραστείς αποτελεσματικά τα συναισθήματά σου. Ένα άλλο κρίσιμο συστατικό της αποτελεσματικής συμπονετικής συζήτησης είναι να συζητάς για να συζητάς, χωρίς να έχεις στο μυαλό σου ένα αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, αν κάποιος σου λέει ότι αισθάνεται με κάποιο τρόπο για κάτι που έκανες και σου ζητήσει αμέσως να κάνεις κάτι για να διορθώσεις αυτό το λάθος, είναι πιθανό ότι δεν προέρχεται από ένα μέρος συναισθηματικής ωριμότητας.

Αναλαμβάνει την ευθύνη των συναισθημάτων του
Ακόμη και στις πιο υγιείς ρομαντικές σχέσεις, μπορεί να προκύψουν διαφωνίες - αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κατηγορήσεις το άλλο άτομο επειδή τηρεί τις πεποιθήσεις του. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το πώς ανταποκρινόμαστε ή αντιδρούμε σε ορισμένες καταστάσεις, γι' αυτό η ανάληψη ευθύνης για τα συναισθήματά σου είναι ένας καλός δείκτης συναισθηματικής ωριμότητας. Όταν εξηγεί και υποστηρίζει το πώς αισθάνεται, ένα συναισθηματικά ώριμο άτομο αποφεύγει κατηγορηματικές δηλώσεις, και αντ' αυτού εστιάζει στην απάντησή του, ώστε να μην κάνει το άλλο άτομο να αισθάνεται υπεύθυνο για τα συναισθήματα του.

Ξέρει πότε πρέπει να κάνει συγκεκριμένες συνομιλίες (και πότε να τις αποφεύγει)
Εάν έχεις προσπαθήσει ποτέ να συνομιλήσεις με κάποιον που δεν μπορεί να κάνει αυτή τη συζήτηση εκείνη τη στιγμή, ίσως να μην μπορέσεις να επιλύσεις το πρόβλημα. Το να γνωρίζεις πότε πρέπει να πατήσεις το κουμπί «παύσης» σε μια συγκεκριμένη συζήτηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξεις συναισθηματική ωριμότητα, επειδή δείχνει ότι νοιάζεσαι αρκετά για το άτομο.