Διάβασε αυτό αν αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι επιβεβαίωση για να νιώσεις ότι σε εκτιμούν

Διάβασε αυτό αν αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι επιβεβαίωση για να νιώσεις ότι σε εκτιμούν
Πώς να απελευθερωθείς από αυτήν την παγίδα και να δώσεις στον εαυτό σου αυτό που του αξίζει

Είναι εύκολο να δοξάσεις την αξία του να ανταποκρίνεσαι στις απαιτήσεις των άλλων. Κάνοντας αυτό, σου παρέχεται ένα σχέδιο για το πώς να συνεχίσεις τη ζωή και έναν προορισμό για το τι συνιστά επιτυχία. Και συχνά, το να φτάσεις σε αυτόν τον προορισμό είναι απολύτως ικανοποιητικό. Όμως, είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα του να ζεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις των άλλων, μόνο και μόνο για να μην αισθάνεσαι πλέον ικανοποιημένη από την έγκρισή τους.

Το θέμα είναι ότι δεν είναι εύκολο να μάθεις πώς να σταματήσεις να αναζητάς έγκριση. Η ιδέα του να αγνοείς τι σκέφτονται οι άλλοι και να εστιάζεις αποκλειστικά στην εσωτερική σου φωνή ακούγεται λογικό, αλλά για να το κάνεις αυτό απαιτεί να κάνεις δύσκολες επιλογές. Όταν λέμε «ναι» στον εαυτό μας, λέμε εγγενώς «όχι» στους άλλους. Η επιλογή είναι τόσο δύσκολη γιατί απαιτεί μια αλλαγή—να εγκαταλείψεις έναν δρόμο για να φτάσεις κάπου αλλού.
Το να συνεχίσεις τη δουλειά των ονείρων σου μπορεί να σημαίνει μείωση μισθού. Το να θέσεις όρια με το αφεντικό σου μπορεί να σημαίνει ότι θα τον απογοητεύσεις.

Πώς να προστατέψεις τα νέα όρια σου από άτομα που δεν τα καταλαβαίνουν

Πώς λοιπόν μπορείς να προσεγγίσεις τέτοιες αποφάσεις όταν η αξία του ανήκειν έρχεται σε σύγκρουση με την επιθυμία σου για ανεξαρτησία και προσωπική ελευθερία; Δες παρακάτω πώς μπορείς να σταματήσεις να αναζητάς επιβεβαίωση από τους άλλους σε 5 βήματα

1. Αναρωτήσου «γιατί;»

«Γιατί παντρεύομαι;» «Γιατί λέω ναι σε αυτήν την πρόσκληση για πάρτι;» «Γιατί φυλάω τα χρήματά μου για ένα σπίτι;» Το να ξεκαθαρίσεις το «γιατί» σου θα σε βοηθήσει να καταλάβεις εάν ζεις τη ζωή σύμφωνα με αυτό που σου έχουν μάθει ότι είναι σωστό ή καλό, ή αν είναι επειδή είναι κάτι που πραγματικά σε ενδιαφέρει. Εάν δυσκολεύεσαι να βρεις το «γιατί», ίσως είναι καιρός να σταματήσεις αντί να συνεχίσεις να επενδύεις χρόνο και ενέργεια.

2. Κατανόησε ότι το «διαφωνώ» δεν σημαίνει απαραίτητα «δεν μου αρέσει»

Συχνά, αποφεύγουμε να υποστηρίζουμε τον εαυτό μας επειδή πιστεύουμε ότι η διαφορετική γνώμη ή τρόπος ύπαρξης μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό ή απόρριψη. Αν και αυτό μπορεί να ίσχυε σε ορισμένες σχέσεις, με πολλούς ανθρώπους που έχουν επίγνωση του εαυτού τους, δεν ισχύει. Ο καθένας μας μπορεί να έχει μια εμπειρία που είναι αληθινή χωρίς να επηρεάζει την εγκυρότητα του άλλου.

3. Άλλαξε τον στόχο από το να αρέσεις στο να σε σέβονται

Μερικές φορές, όταν βάζουμε όρια με τους άλλους, μπορεί να μην τους αρέσει που δεν παίρνουν αυτό που θέλουν από εμάς. Αλλά εφόσον επικοινωνούμε την πραγματικότητά μας με δηλώσεις «εγώ» και είμαστε ξεκάθαροι για τις ανάγκες μας, είναι πιθανό να μπορούν να μας σεβαστούν. Ρώτησε τον εαυτό σου εάν ζεις σύμφωνα με τον ορισμό σου για την ακεραιότητα, που ορίζεται ως έκφραση του τι είναι αληθινό για εσένα.

Οι φυσικές ενδείξεις για να απομακρυνθείς από έναν καυγά, σύμφωνα με έναν ειδικό στη γλώσσα του σώματος

4. Σταμάτα να τρέχεις μακριά από την ανασφάλεια

Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ευχαρίστησης των ανθρώπων, λέμε στον εαυτό μας ότι είμαστε σύμφωνοι επειδή δεν θέλουμε να απογοητεύσουμε κανέναν άλλο. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά υπάρχει και ένα άλλο κίνητρο: Όταν συμβαδίζουμε με τις απαιτήσεις των άλλων αντί να διεκδικούμε τις δικές μας επιθυμίες, αποφεύγουμε να βιώνουμε τα αρνητικά συναισθήματα.

Αντί να τρέχεις από τη λύπη, τον φόβο, τον θυμό, την ενοχή και τη νευρικότητα λέγοντας ναι όταν εννοείς όχι, θυμήσου ότι αυτά τα συναισθήματα είναι μηνύματα από το σώμα σου για να συντονιστείς. Είναι οι υπενθυμίσεις των ανεκπλήρωτων αναγκών σου, παρέχοντάς σου πολύτιμα σημεία δεδομένων για το τι ξέρεις από μέσα όταν δεν είσαι τόσο συγκεντρωμένη στο πώς σε αντιλαμβάνονται εξωτερικά.

5. Επειδή αισθάνεται λάθος, δεν σημαίνει ότι είναι λάθος

Όταν αρχίζουμε να λέμε την αλήθεια, το σώμα μας μπορεί να έχει νέες αντιδράσεις. Ενώ μπορεί να σου έχουν πει ότι η δυσφορία είναι ένα κακό σημάδι, μπορεί, στην πραγματικότητα, να δείχνει ότι πηγαίνεις στη σωστή κατεύθυνση. Το νευρικό μας σύστημα απορρίπτει τα πράγματα μέχρι να αισθάνονται λιγότερο καινούργια. Να θυμάσαι ότι εάν μια συζήτηση ή μια νέα μορφή αυτοέκφρασης προκαλεί άγχος ή φόβο, είναι πιθανό ότι όσο περισσότερο το εξασκείς, τόσο πιο εύκολο θα είναι.

Όταν έχεις ζήσει μέσα στο καλούπι που κάποιος άλλος δημιούργησε για εσένα, το να ξεσπάσεις και να επεκταθείς πέρα από αυτό θα προκαλέσει μια ποικιλία άβολων αντιδράσεων, επειδή η αλλαγή είναι δύσκολη. Η χάραξη μιας νέας διαδρομής απαιτεί απώλεια, αλλαγή δρομολόγησης, αποτυχία και πειραματισμό. Αλλά όλες αυτές οι πτυχές είναι κρίσιμα μέρη του ταξιδιού προς την αυθεντική ζωή.

Τελευταία τροποποίηση στις 02.02.2023 - 09:46