Θέλεις να ακυρώσεις μια έξοδο αλλά νιώθεις ενοχές; Αυτές οι σκέψεις θα σε βοηθήσουν

03.02.2023
Θέλεις να ακυρώσεις μια έξοδο αλλά νιώθεις ενοχές; Αυτές οι σκέψεις θα σε βοηθήσουν
Οι ειδικοί εξηγούν πώς να διαχειριστείς το φόβο για κοινωνική απόρριψη

Τα σχέδιά σου για κάποια έξοδο μπορεί να σε κάνουν χαρούμενη και γεμάτη προσδοκία για όμορφες στιγμές, μπορεί, όμως και να γεμίσουν με άγχος σε περίπτωση που, για κάποιον λόγο χρειαστεί, ή πρέπει να ακυρώσεις.

Τα πράγματα, όμως, ίσως είναι πιο απλά από ό,τι νομίζεις.

Πες στους φίλους σου πώς νιώθεις πραγματικά

«Όταν σκέφτεσαι να ακυρώσεις, μπορεί αρχικά να αισθάνεσαι άγχος για το πώς να το επικοινωνήσεις», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Micheline Maalouf. «Δεν είναι ωραίο να ακυρώνεις σχέδια, ειδικά αν θέλεις να είσαι συμπαθής». Ωστόσο, λέει, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου ότι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά για εσένα θα καταλάβουν την απόφασή σου μπορεί να σε βοηθήσει να απαλύνεις το άγχος σου.

Όταν έρθει η ώρα να ανακοινώσεις την απόφαση σου, να είσαι ειλικρινής και άμεση - δεν χρειάζεται να το εξηγήσεις υπερβολικά. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να πεις: «Ξέρω ότι υποσχέθηκα ότι θα βγω έξω αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά νιώθω πραγματικά φορτισμένη και πρέπει να μείνω μέσα και να φροντίσω τον εαυτό μου». Και αν αρχίσει να εμφανίζεται ο φόβος της κοινωνικής απόρριψης, η Maalouf έχει μια σημαντική υπενθύμιση: «Οι σκέψεις μας δεν είναι γεγονότα». Με άλλα λόγια, μόνο και μόνο επειδή πιστεύεις ότι οι φίλοι σου θα σε μισήσουν επειδή ακύρωσες τα πλάνα δεν σημαίνει ότι αυτό είναι αλήθεια. Και αν όντως σε αντιπαθήσουν, δεν είναι πραγματικά φίλοι σου.

Διάβασε αυτό αν νιώθεις άσχημα όταν μιλάς για τα επιτεύγματα σου

Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι είναι εντάξει - και μερικές φορές απαραίτητο - να ακυρώσεις σχέδια

Μπορεί να προγραμματίσεις κάτι όταν αισθάνεσαι καλά και τα πράγματα πάνε ομαλά, αλλά στη συνέχεια, «στη ζωή συμβαίνουν διάφορα και μπορεί να νιώθεις έντονα ότι πρέπει να ακυρώσεις». Ακόμα κι αν είσαι σίγουρη για την επιθυμία σου να ακυρώσεις, η φοβία σου ότι μένεις εκτός των κοινωνικών γεγονότων μπορεί σε επηρεάσει. Αλλά πρέπει να θυμηθείς ότι θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες. Το να αναγκάσεις τον εαυτό σου να πάει σε κάτι όταν δεν αισθάνεσαι καλά ή χρειάζεσαι χώρο μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι χειρότερα μακροπρόθεσμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 03.02.2023 - 14:48