Διάβασε αυτό αν νιώθεις άσχημα όταν μιλάς για τα επιτεύγματα σου

13.12.2022
Διάβασε αυτό αν νιώθεις άσχημα όταν μιλάς για τα επιτεύγματα σου
Το να μιλάς για τις επιτυχίες σου μπορεί να δώσει την εσφαλμένη εικόνα ότι καυχιέσαι - δες πώς να το κάνεις σωστά

Η αλήθεια είναι πως βρισκόμαστε σε μια εποχή που είναι μοναδικά δύσκολη και τρομακτική, με πολλούς τομείς της καθημερινότητας να μας φέρνουν σε τέλμα και δυσκολία ως προς την αντιμετώπιση. Αλλά αν έχεις καταφέρει κάτι, αξίζει να επικεντρωθείς σε αυτό και να είσαι περήφανη για αυτό. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, αν η ιδέα του να μιλήσεις για τις επιτυχίες σου σε αγχώνει τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι κατανοητό - το «flexing» μπορεί να κάνει τους άλλους να αισθάνονται άβολα. Το θέμα είναι ότι όταν καταλάβουν ότι το να μοιράζονται την επιτυχία τους έχει σημασία και οδηγεί στην ανταμοιβή για τις προσπάθειές τους, γίνεται πολύ λιγότερο άβολο.

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον στη δουλειά ή στον κοινωνικό μας κύκλο που λαμβάνει περισσότερους επαίνους, χρήματα ή ευκαιρίες ενώ κάνει λιγότερα. Και αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι απλώς καλύτερος/η στο να επικοινωνεί τις νίκες του/τις. Το να καυχιέσαι σημαίνει απλώς να δηλώνεις στοιχεία για τη δουλειά σου, στρατηγικά και συνεκτικά, για να προωθήσεις την καριέρα ή τους στόχους σου — ανεξάρτητα από τον τίτλο ή το επίπεδο προϋπηρεσίας σου.

Τι είναι η τοξική θετικότητα και γιατί είναι επιβλαβής για την ψυχική σου υγεία

Εάν δεν μοιράζεσαι τα επιτεύγματά σου, θα δυσκολευτείς πολύ περισσότερο να ανταμειφθείς γι' αυτά—και ποιον τελικά βοηθάει αυτό; Διάβασε παρακάτω για να μάθεις πώς μπορείς να μιλάς για τις επιτυχίες σου χωρίς να φέρνεις σε άβολη θέση ούτε εσένα, ούτε τους γύρω σου

Θυμήσου ότι η φωνή σου έχει σημασία
Αξίζει να μιλήσεις για τα επιτεύγματά σου! Δεν χρειάζεται να κερδίσεις ένα μεγάλο λαμπερό βραβείο για να μεταφέρεις τα πράγματα για τα οποία είσαι περήφανη σε ανθρώπους, όπως μια προαγωγή, μια αύξηση, ένας νέος τίτλος εργασίας ή οτιδήποτε άλλο. Οι τύψεις που σχετίζονται με το να μιλάς για τις επιτυχίες σου είναι βαθιά συνδεδεμένες με το σύνδρομο του βαπατεώνα ή με την ιδέα ότι δεν έχεις στην πραγματικότητα τα προσόντα για μια δουλειά. Ίσως νιώθεις δεν αξίζεις αναγνώριση ή ότι η δουλειά σου δεν είναι τόσο σπουδαία ή απλώς θα γίνεις ενοχλητική και ο κόσμος θα σε μισήσει. Αν και όλοι αυτοί είναι παράλογοι φόβοι που βασίζονται στο άγχος, αυτό το γεγονός δεν τους κάνει λιγότερο τρομακτικούς.

Αποδέξου ότι είναι απλά μέρος του να είσαι καλή σε αυτό που κάνεις
Ανεξάρτητα από το τι κάνεις, είναι μέρος της δουλειάς σου να αναφέρεις την καλή δουλειά σου στους γύρω σου. Είμαστε στο μυαλό μας όλη μέρα, νομίζοντας ότι οι γύρω μας ξέρουν τι σκεφτόμαστε. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια - ο καθένας επικεντρώνεται στη δουλειά του και στα δικά του προβλήματα. Το να μιλάς για τις επιτυχίες σου δεν δείχνει μόνο την καλή δουλειά που κάνεις, αλλά εμπνέει και άλλους να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα.

Βάλε σε προτεραιότητα το να δείξεις τα καλά που έχεις κάνει
Η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε. Και αν το αφεντικό σου χρειαζόταν να ακούσει τις νίκες σου πριν, σίγουρα πρέπει να τις μάθει τώρα. Εκτός αυτού, είναι δύσκολη μια ευκαιρία για μια σύντομη συνάντηση, μια συζήτηση με έναν γνωστό ή το να βρεθούμε στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δηλώνεις στοιχεία για τη δουλειά σου, στρατηγικά και συνεκτικά πιο άμεσα από ποτέ.