Πώς η αλλαγή της ταυτότητας του εαυτού σου μπορεί να το κάνει πιο εύκολο να διατηρήσεις νέες συνήθειες

19.12.2022
Πώς η αλλαγή της ταυτότητας του εαυτού σου μπορεί να το κάνει πιο εύκολο να διατηρήσεις νέες συνήθειες
Άλλαξε τη νοοτροπία σου και δες τα αποτελέσματα που ονειρεύεσαι - σε κάθε τομέα

Εάν έχεις προσπαθήσει ποτέ να εφαρμόσεις μια νέα συνήθεια - είτε είναι η τακτική άσκηση, ο διαλογισμός, η υγιεινή διατροφή ή κάτι άλλο που θα βελτιώσει τη ζωή σου με κάποιο τρόπο - ξέρεις ότι δεν είναι εύκολο κατόρθωμα. Ένα ισχυρό εργαλείο αλλαγής συμπεριφοράς που μπορεί να σε βοηθήσει να το κάνεις πιο εύκολο είναι να εστιάσεις στον τύπο του ατόμου που θέλεις να γίνεις (γνωστή και ως η μελλοντική σου ταυτότητα) και να συμπεριφέρεσαι όπως θα έκανε αυτό το άτομο.

«Το να φανταστείς τι μπορεί να κάνει αυτή η μελλοντική εκδοχή του εαυτού σου μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις αυτό το άτομο», λέει η Stephanie Harrison, ειδικός στην ευτυχία και τις αλλαγές συμπεριφοράς και ιδρύτρια του The New Happy. Αυτή η απλή αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Να γιατί: «Ένας αθλητής θα είχε πολύ διαφορετικές συμπεριφορές, όπως να ξυπνάει νωρίς για άσκηση, να τρώει θρεπτικά και αναζωογονητικά τρόφιμα και να δίνει προτεραιότητα στην ξεκούραση και την αποκατάσταση. Αυτός ο μελλοντικός εαυτός μπορεί να αποτελέσει πηγή κινήτρου για να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις την αλλαγή, να σε κατευθύνει προς νέες συμπεριφορές και να σε κρατήσει συγκεντρωμένη στο ταξίδι». Έτσι, προσθέτει, όταν βλέπεις την απόδοση μιας νέας συνήθειας (σε αυτήν την περίπτωση, της άσκησης) ως απόδειξη της νέας σου ταυτότητας, παρέχει μια ώθηση ικανοποίησης και εκπλήρωσης που διευκολύνει την επανάληψη της συνήθειας.

New Year' s Resolutions από τώρα; Γιατί όχι; 7 αλλαγές που μπορείς να ξεκινήσεις για να σε βρει το 2023 αλλιώς -με την καλή έννοια

Επιπλέον, «η έρευνα υποστηρίζει ότι η ταυτότητα του εαυτού παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό αλλαγής συνήθειας», λέει η Carla Marie Manly, κλινική ψυχολόγος. «Όταν αλλάζουμε μια συνήθεια, δεσμεύουμε τον εγκέφαλο να επικεντρωθεί στη διατήρηση μιας μοναδικής συνήθειας. Όταν επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία μιας υγιούς ταυτότητας, συνδέουμε τον εγκέφαλο να δει ολόκληρο τον εαυτό του με πιο θετικούς τρόπους. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια ασυνείδητη επιθυμία να φροντίσουμε τον εαυτό μας σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι με αποσπασματικούς τρόπους που μπορεί να μην είναι βιώσιμοι».

Παρακάτω, θα βρεις μερικές συμβουλές για το πώς να αλλάξεις την ταυτότητα του εαυτού σου και να εφαρμόσεις με επιτυχία νέες συνήθειες:

Αποφάσισε τι θέλεις να αλλάξεις
Για να γίνει αυτό, η Harrison συνιστά να αναφέρεις στοιχεία της τρέχουσας ταυτότητας του εαυτού σου που θα ήθελες να έχεις, όπως πτυχές που θα θέλεις να βελτιώσεις ή να αλλάξεις. Για παράδειγμα, η συνήθεια του «πάντα αργώ» μπορεί να γίνει «είμαι ακριβής άνθρωπος».

Προσδιόρισε τις νέες συμπεριφορές
Στη συνέχεια, η Harison προτείνει να διευκρινίσεις ποιες νέες συμπεριφορές απαιτούνται για να ενσωματωθεί αυτή η νέα ταυτότητα του εαυτού. Ένας ακριβής άνθρωπος, για παράδειγμα, πιθανότατα θα ρύθμιζε το ξυπνητήρι του 10 λεπτά πριν χρειαστεί να φύγει και θα έλεγχε την κυκλοφορία εκ των προτέρων για να βεβαιωθεί ότι θα φτάσει στον προορισμό του εγκαίρως. Όποια και αν είναι η αλλαγή, η συμβουλή της Harison είναι να ξεκινήσεις βήμα-βήμα για να προετοιμαστείς για την επιτυχία. Για παράδειγμα, αν θέλεις να δεις τον εαυτό σου ως αθλήτρια, το να τρέξεις 10k δεν είναι εφικτό να γίνει αύριο, αλλά μπορείς να ξεκινήσεις με μια μικρή αλλαγή, όπως να τρέφεσαι με ένα υγιεινό πρωινό, όπως θα έκανε μια αθλήτρια. «Μόλις αυτό έχει γίνει περισσότερο μια προεπιλεγμένη συμπεριφορά, στρέψε την προσοχή σου σε ένα άλλο μέρος της ημέρας σου, όπως τη ρουτίνα άσκησής σου», λέει.

Το κόλπο ευγνωμοσύνης που θα τονώσει τη διάθεσή σου καθημερινά χρειάζεται μόνο 15 δευτερόλεπτα

Παρακολούθησε την πρόοδό σου
Για τη Schneider, η παρακολούθηση της προόδου της ήταν ένα μεγάλο κίνητρο για να τη βοηθήσει να υιοθετήσει τη νέα ταυτότητα του εαυτού της και να παραμείνει συνεπής με τις συνήθειές της. "Είτε πρόκειται για μέτρηση βημάτων είτε για τη βελτίωση του χρόνου στον οποίο τα κάνω, υπάρχει κάτι εθιστικό στο να γνωρίζεις ότι γίνεσαι συνεχώς καλύτερη", λέει. Ο συνδυασμός της νέας συνήθειας με μια άλλη συνήθεια που της αρέσει επίσης βοήθησε. Στην περίπτωσή της, ήταν ένα ρόφημα πρωτεΐνης μετά την προπόνηση. "Άρχισα να ανυπομονώ για τις προπονήσεις μου γιατί ανυπομονούσα για τη νόστιμη λιχουδιά μου".

Περιτριγυρίσου από άτομα-πρότυπα
Μια άλλη αποτελεσματική τεχνική που θα σε βοηθήσει να ενσωματώσεις την επιθυμητή ταυτότητα του εαυτού σου είναι να περιβάλλεσαι με άτομα που ήδη το κάνουν. Αυτό το βασικό βήμα βοήθησε τη Schneider να υιοθετήσει την ταυτότητα «Είμαι αθλήτρια». «Περιέβαλλε τον εαυτό σου με άλλους ανθρώπους που σε εμπνέουν», λέει.

Η Harison αναφέρεται σε αυτό ως στρατηγική «αντιγραφής-επικόλλησης», την οποία μια μελέτη διαπίστωσε ότι είναι πολύ επιτυχημένη στο να βοηθά τους ανθρώπους να παραμείνουν σε νέες συνήθειες. «Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να σκεφτούν μια συμπεριφορά που ήθελαν να αρχίσουν να ασκούν και στη συνέχεια να κοιτάξουν τα μέλη της οικογένειάς τους και τους φίλους τους για να δουν ποιος ενσαρκώνει αυτήν την ταυτότητα», λέει. Στη συνέχεια, είπαν στους συμμετέχοντες να αντιγράψουν αυτές τις συμπεριφορές. Όσοι το έκαναν αφιέρωσαν σχεδόν μια ώρα περισσότερη στην άσκηση κάθε εβδομάδα από εκείνους που απλώς συμβαδίζουν με τις συνήθεις στρατηγικές τους.

Εξάσκησε τη συμπόνια
Όταν εφαρμόζεις νέες συνήθειες, οι αναποδιές είναι αναπόφευκτες. Το σημαντικό, λέει η Harison, είναι να φέρεσαι με ευγένεια και να σχεδιάζεις πώς θα κάνεις τα πράγματα διαφορετικά την επόμενη φορά. Λέει ότι μπορείς να "ενεργοποιήσεις τη νέα ταυτότητα" όποτε χρειαστεί ρωτώντας τον εαυτό σου κάτι σαν: "Τι θα έκανε ένας πειθαρχημένος άνθρωπος αυτή τη στιγμή;" Και αν χρειάζεσαι υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η Manly ενθαρρύνει να πάρεις όση βοήθεια χρειάζεσαι, είτε μέσω ψυχοθεραπείας, φίλων, βιβλίων αυτοβοήθειας ή συμβούλων. Και τέλος, να θυμάσαι ότι η αλλαγή ταυτότητας είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Χρειάζεται υπομονή, εξάσκηση και επιμονή.