Πώς επηρεάζεται το σώμα σου όταν εκφράζεις τον θυμό σου με φωνές

07.07.2023
Πώς επηρεάζεται το σώμα σου όταν εκφράζεις τον θυμό σου με φωνές
Τα πάντα έχουν επίπτωση στην υγεία σου, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχολογική. Ακόμη και οι φωνές. Ειδικά οι φωνές!

O θυμός είναι μια κατάσταση του μυαλού που είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας, ωστόσο συχνά ξεφεύγει από τον έλεγχο όταν αυξάνονται τα επίπεδα άγχους. Μια έρευνα που έγινε το 2018 έδειξε ότι το 22% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι συχνά αισθάνονται θυμό, ενώ το 39% συχνά νιώθει εξαιρετικά ανήσυχο. Και αυτές οι καταστάσεις μπορεί να έχουν πολλά σωματικά συμπτώματα που σπάνια συνειδητοποιούμε μέχρι να έχουν προχωρήσει αρκετά. Παρακάτω θα δεις πώς επηρεάζεται το σώμα σου όταν εκφράζεις τον θυμό σου με φωνές

Αυξάνονται ο καρδιακός σου ρυθμός και η αρτηριακή σου πίεση

Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι κάθε φορά που υψώνεις τη φωνή σου και έχεις έντονη διαφωνία, ο καρδιακός σου ρυθμός αυξάνεται. Αυτό σημαίνει ότι η αρτηριακή σου πίεση ανεβαίνει επίσης και γι' αυτό φαίνεσαι ταραγμένη, με κόκκινα μάγουλα και φλέβες να ξεπροβάλλουν από το δέρμα σου. Αναπνέεις επίσης πιο βαριά και πιο γρήγορα, κάτι που μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα κύρια όργανά σου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσεις ότι τα χέρια και τα πόδια σου είναι πιο κρύα από το συνηθισμένο.

Ένα απλό τρικ για να μην βγαίνεις εκτός εαυτού

Επηρεάζεται το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμη και η ανάμνηση μιας έντονης διαφωνίας που είχες στο παρελθόν, θα μειώσει την άμυνα του ανοσοποιητικού σου συστήματος για 6 ώρες. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που είναι συνήθως ήρεμοι και ο θυμός είναι σπάνιος για αυτούς. Οι άνθρωποι που θυμώνουν πολύ εύκολα μπορεί να παρατηρήσουν ότι αρρωσταίνουν πιο συχνά, με το ανοσοποιητικό τους σύστημα να είναι πιο αδύναμο. Αυτό, συνοδευόμενο από το αυξημένο άγχος τους, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία τους χωρίς καν να το καταλάβουν μέχρι να είναι πολύ αργά.

Ο θυμός δημιουργεί ποικίλα προβλήματα υγείας

Όταν θυμώνουμε, οι χημικές ουσίες του στρες πλημμυρίζουν τον εγκέφαλο και το σώμα μας και συνεχίζουν να κάνουν αλλαγές στο μεταβολισμό μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άτομα με προβλήματα θυμού χωρίς θεραπεία μπορεί να υποφέρουν από πονοκεφάλους, άγχος, αϋπνία, ακόμη και προβλήματα πέψης. Οι δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα, μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε περιόδους ακραίου θυμού. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα άτομα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

Οι αναμνήσεις σου μπορεί να επηρεαστούν

Δεν είναι μόνο το σωματικό τραύμα στο κεφάλι, όπως αυτό που μπορείς να βιώσεις ενώ ασχολείσαι με τον αθλητισμό, το οποίο επηρεάζει τις αναμνήσεις των ανθρώπων, αλλά και οι ολοένα και πιο αγχωτικές καταστάσεις. Μια από αυτές είναι να έχεις μια θυμωμένη λεκτική συζήτηση με κάποιον, όπου και οι δύο ανταλλάσσετε σκληρά λόγια. Αφού τελειώσει ο καυγάς, ο ένας ή και οι δύο μπορεί να θυμάστε τα πράγματα διαφορετικά ή να έχετε ξεχάσει τελείως ορισμένα πράγματα.

5 απροσδόκητοι καλοκαιρινοί κίνδυνοι που πρέπει να προσέξεις για το παιδί σου

Οι φωνές στα παιδιά μας μπορεί να τους προκαλέσουν χρόνιο πόνο

Το να φωνάζεις δεν είναι κακό μόνο για αυτούς που το κάνουν, αλλά και για εκείνους που το υπομένουν και η ζημιά μπορεί να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία. Οι φωνές στα παιδιά μπορεί να τα βλάψουν με πολλούς τρόπους.

Τα προβλήματα συμπεριφοράς τους μπορεί να επιδεινωθούν. Κάποιες έρευνες διαπίστωσαν ότι οι γονείς που φώναζαν πολύ στα 13χρονα παιδιά τους, παρατήρησαν ακόμη χειρότερη συμπεριφορά τον επόμενο χρόνο της ζωής τους.

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους αλλάζει. Οι άνθρωποι που τους έχουν φωνάξει πολύ κατά την παιδική τους ηλικία φαίνεται να έχουν διαφορετική δομή του εγκεφάλου στα μέρη που επεξεργάζονται τον ήχο και τη γλώσσα.

Μπορούν να υποφέρουν από χρόνιο πόνο. Μερικά από τα θέματα που μπορεί να τους ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής τους περιλαμβάνουν πόνους στην πλάτη και τον αυχένα, πονοκεφάλους, ακόμη και αρθρίτιδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 07.07.2023 - 09:25